Тайните на суданската кухня

Яхния с „кисра" и фъстъчено масло са сред най-добрите тамошни кулинарни удоволствия

Тайните на суданската кухня | StandartNews.com

Древните нубийци първи откриват пшеницата и я представят на света

Суданската кухня е толкова разнообразна, колкото и географията и културите, които въплъщава екзотичната страна. Централен Судан е може би най-разнородния по своята същност и цвят, що се касае до кухня и начин на хранене. Разбира се, това си има своето обяснение – този район е бил пресечната точка на различни култури и етноси, усеща се и британското влияние от времето на колониалния период. Едно е важно да се отбележи – суданската кухня няма нищо общо с арабската и близкоизточната. Суданците не сядат на софрата без техният уникален и специален вид хляб „кисра", който се приготвя от сорго, а не от брашно. Листата на хляба са толкова тънки, че са буквално прозрачни. „Кисрата" се сервира предимно с яхния, като това е и най-разпространеното ястие в Судан, въпреки, че в глобализирания и постоянно променящ се свят обикновения хляб във вид на франзели или малки питки все по-често присъства на суданската трапеза.

Основните продукти за яхнията са прясно месо, лук и фъстъчено масло. Често добавят прясно или кисело мляко. В селата и провинцията ВИП гостите от чужбина ги гощават с пресен суров камилски дроб и камилско мляко. С камилските продукти се показва голямото уважение към „ал-хиуаджа" – странникът, който трябва да се нагости подобаващо с най-скъпото, което суданецът има – неговата камила. Като цяло в Судан сервират изобилие от храна, ордьоври, салати и основни ястия. Много обичат супи. Приготвят ги вкусно и разнообразно. Имат повече супи отколкото предлага европейската кухня. Най-разпространената е „кауари", приготвена от агнешко месо, леща, зеленчуци и подправки. Консумират здраво риба и морски дарове. Рибата е както речна от Нил, така и морска от Червено море, което е с неограничени възможности в изобилието си на морски дарове. Въпреки това суданците се придържат към едно златно правило - да не се преяжда! Количеството, което при нас е за първо, второ и трето за един човек, при тях го ядат трима - четирима души. На семейните трапези всички сядат заедно. Топват по-малко от всичко, след броени минути стават и благодарят на Бога. Тяхната философия е, че

ядем за да живеем, а не живеем за да ядем!

В повечето семейства хапват два пъти дневно - стабилна многообразна закуска и късен обяд към 16ч. Не се вечеря и не се яде след 18.00 ! Пият се много натурални сокове и студено каркаде. Консумират черен чай с мляко по английска традиция и националното си кафе с джинджифил "джабана". Руколата и лютият пипер с лимон и тахан "шатта" присъства по всяко време. Сладкишите им изобщо не са сладки, а много умерени на захар. Никой обаче не прекалява с тях. През целият ден ядат плодове в неограничено количество и пият много вода. В Судан няма лимони, има само лаймчета. Малките зелени "лайми" са превъзходни. Вървят с всички ястия. Когато мeстните ядат риба, (а те я ядат по много), след това си изтриват ръцете с лайм за неутрализиране на миризмата и чак тогава с мокра салфетка или вода. Лаймът се използва много удачно за премахване на петна от дрехите - втривате го в петното и не ви трябва никакъв "Вениш"! Да не забравяме, че Судан е страната на мангото. Няма по-вкусно манго от тяхното. Местните пият много натурални сокове, които също си имат своята последователност. На закуска се консумира сок от манго, или банан с манго. На обяд преди храна се пие сок от миксирани лаймчета с мента или джаджан. Това едновременно отваря апетита и регулира стомашната киселинност. След ядене суданците изпиват задължително един фреш от грейпфрут, тъй като той е силен антиоксидант и много бързо разгражда поетите мазнини. През деня пият сок от джауфа или нектар от червен кактус.

Вечерите са на студеното каркаде. То се консумира в неограничени количества. Поднася се в големи кани с лед. Суданското манго има доказан отслабващ ефект, тъй като действа като лек диоретик. Грейпфрута и каркадето също са доказали своите качества при разграждане на мазнините и засилване на метаболизма. Сами можете да си направите извода, дали в Судан има хора с наднормено тегло. Там жените са като газели, и мъжете не им отстъпват. Всички са стройни, изящни и слаби. Начинът на хранене се е превърнал в начин на живот, което безспорно се отразява на добрата генетика. Алкохол пък въобще не се консумира. Едно от най-вкусните национални ястия, до които се докоснаха сетивата ми е „Уйка". То се приготвя от „ниаймия" – божествен сос от месо със зеленчуци и много дребна сушена бамя. Тази манджа е специалитет, чийто вкус за дълго остава по небцето. Често с ястията със задушено месо се използват картофи, патладжани, лук, тиквички и много подправки. Това ястие се сервира с топка, наподобяваща българския качамак – т.н. „Асида". Тя се приготвя от пшенично брашно или сорго. Топката „Асида" се залива със соса. Вместо пшеничената топка понякога се използва само „кисра". Друг вид суданско ястие е популярната каша от брашно - „духун" с фурми. Сервира се с мляко, закар и масло. Не може да пропуснем многообразните ястия от риба и морски дарове. Супата от кралски скариди с джинджифил например е прекрасна. Популярните предястия от тамошната софра са „Ел-марара" и „Умфитит", които представляват агнешки дреболии, приготвени с фъстъчено масло, подправени с лук и хималайска сол на вкус. Независимо, че днес Судан се слави с опростената си кухня, неговият принос в кулинарията се състои в това, че според историческите извори древните нубийци са били първите, които са открили пшеницата и са я представили на останалия свят. Това обяснява факта, че пшеничното брашно е в основата на суданската кухня, особенно в северните части на страната, където се използва в приготвянето „Гурраса". Тя се пече под формата на кръг, като дебелината зависи от предпочитанията.


В северната и в източната част на Судан до ден днешен живеят потомците на някогашните древни нубийци. Съвременните им наследници продължават завета на дедите си във всички традиции, и най-вече в кухнята. В Източен Судан най-популярното блюдо е т.н. „Мухбаса", която се приготвя от бананова каша. Тази част на страната е силно повлияна в кулинарно отношение от кухнята и вкусовете на Етиопия. В Източен Судан всяко от местните племена е изградило свои собствени традиции на хранене, които са доста семпли. Тъй като повечето от местните жители са животновъди, млякото и млечните продукти са основен компонент в менюто им. Западът също има свое отличително зърнено ястие – „Духун". Използва се за приготвянето на каша – „Асида Духун", към което се прибавя сушено месо в сос. Друга вкусотия от Западен Судан е „Кауал", приготвен от сушени корени. Що се отнася до напитките, то Судан може да се похвали с различни типични фрешове от растения, корени, плодове и зеленчуци. Един от тях е уникално вкусният сок – „ Табалди" от баобаб, „арадаиб" от тамаринд, традиционното суданско каркаде, известно у нас като хибискус и нуктара „гудем". По време на Рамадана, когато са мюсюлманските пости, една от любимите напитки на суданците е „Хилумур", приготвена от царевично брашно и подправки. Други подобни са „абрай абияд" и „нашаа".
Суданците са много гостоприемни. Ястията се сервират в голям кръгъл общ поднос, на който се поставя най-разнообразни блюда с месо, зеленчуци, множество салати и сосове.

Силното суданско кафе с джинджифил и канела „джабана" е пир за сетивата

Обикновено се сервира след храна. То се поднася в специална глинена кана с дълго и тясно гърло. Пие се в малки порцеланови чашки, наречени „финджани". По време на кафейния ритуал се пали тамян, с който се прекадява помещението. Тамяна гори силно докато пиете кафете. С каркадето често се сервират судански фастъци, наречени „фул". От тях се приготвя и един от основните десерти и вкусни курабии. А приготвения от грис десерт „басбуса" няма равен в света, са на мнение световните мастър шефове.
„ Би сахха уа хана" – „Да ви е сладко, благо и здравословно!", пожелават суданците на гостите след хранене.

 

Агнешко с бамя по судански

Продукти
за 4 порции

1 кг. агнешко месо
1 кг. бамя
1 глава кромид лук
1/4 ч.ч. олио
2-3 с.л. оцет
сол и черен пипер

Начин на приготвяне

Загряваме олиото в тенджера на среден огън.
Нарязваме агнешкото на порции и заедно с лука го добавяме.
Задушаваме ги и доливаме вода така, че да облее месото.
Варим ястието 30 мин.
Оформяме капачета на бамите и внимателно я измиваме.
Слагаме ги в тава, заливаме ги с оцета и оставяме да престоят 15 мин.
Изваждаме готовото агнешко от тенджерата и слагаме в нея залятата с оцет бамя.
Върху нея слагаме месото и разклащаме.
Оставяме ястието да ври на тих огън, докато остане на мазнина.
Малко преди да свалим от котлона, овкусяваме със сол и черен пипер на вкус.

Басбуса или суданско реване

Продукти:
1 яйце
250 мл кисело мляко
250 гр захар
1 с. л. ванилия
1 с. л. бакпулвер
100 г краве масло
250 г пшеничен грис
250 г кокосови стърготини (пожелание)
250 мл вода за сиропа
250 г захар за сиропа
розова вода за сиропа
сурово кашу

Начин на приготвяне:

• Мекото масло се омесва (с ръце) с гриса на трохи.
• Омесва се много добре и се оставя да почине около 30 минути.
• Това се прави с цел след изпичане реването да бъде по-пухкаво.
• Към отпочиналото тесто се добавят останалите продукти - яйце, кисело мляко, захар, ванилия, бакпулвер и кокосови стърготини (по желание).
• На снимката реването е без кокосови стърготини.
• Сместа се изсипва в намаслена тавичка (на снимката правоъгълна тавичка за еднократна употреба), а ако имате сусамов тахан за намазване на тавата, ще стане още по-добре.
• Пече се 15-20 минути първо на долен реотан на 200 градуса в предварително загрята фурна.
• След това се изважда и се нарязва на ромбчета.
• Върху всяко ромбче се поставя сурово кашу.
• Връща се във фурната и се пече на долен и горен реотан до добиване на златист цвят.
• Горещото златисто реване се залива със предварително направения и изстуден сироп от 250 мл вода, 250 г захар и розова вода.

Студен сок от суданско каркаде

Начин на приготвяне:

Две щипки от сушените листа каркаде заливат с две две чаени чаши вода, оставете ги да престоят едно денонощие. На другия ден добавете още 1 л и ги варете 5 минути. Добавете захар на вкус. Прецежда се и се подслажда по желание. Ако сте страдате от повишено кръвно, по-добре пийте чаят студен. Изчакайте да се охлади и му добавете бучка лед. Можете спокойно да си заредите няколко шишета с каркаде в хладилника в горещите летни дни. Листата може да се изядат. Не съдържа кофеин, има приятен червен цвят, киселее и отделя чудесен аромат. По желание изяжде листата – те са ценен хранителен продукт. Съдържат от 7.5% до 9.5% протеин, чийто състав включва 13 аминокиселини, 6 от които са незаменими.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай