Броеницата успокоява ума

Броеницата успокоява ума | StandartNews.com

Присъства във всички религии, различават се по броя на мънистата

С нея католиците изчисляват колко пъти са казали "Отче наш"

Думата броеница веднага събужда асоциации за нашите възрожденски чорбаджии, седнали на миндери в кафенето и премятащи червените, черните или кехлибарените зърна докато обсъждат цената на гайтаните или "возточния въпрос.
А всъщност броеницата присъства във всички религии и у много народи. И се използва за различни цели, като се различават само по броя на мънистата.

В света на исляма те са обикновено деветдесет и девет - по броя на срещащите се в Корана стихове, дадени на пророк Мохамед чрез Джибрил /архангел Гаврил/ по наставление на Аллах. В християнството са популярни броеници с тридесет и три зърна - по броя на годините от земния живот на Исус Христос. При будистите са четни на брой, предимно от дърво. Никъде в историята не се споменава, какво всъщност представляват - нещо целебно, религиозен атрибут или, както в е българската традиция, просто символ на социалния статус на човек, който няма нужда да работи.

В книгата "Ехо от мълчанието на Пробудения" пише следното като легенда: "Будисткият проповедник и поет Харибхатта "закичва" Първоучителя Буддха с "гирлянда", оплетена от легенди за негови предишни рождения, в израз на дълбока почит към спасителното за света проникновение на Пробудения. Заплитайки легенда след легенда, той сякаш притихва в молитвено смирение пред безмерната му духовна мощ. Всяка една от легендите е като зрънце от молитвената броеница на будистки монах, зрънце от природата на Буддха, която доближаваме, увлечени от интригуващата фабула и красивия изказ.
Католиците си помагат с броеници, за да не забравят колко пъти са казали "Отче наш" и "Аве Мария", мюсюлманите - за да отбелязват бройката на повтарящите се изречения в прослава на Аллах, а хиндуистите и будистите - когато произнасят мантрите си.

Гърците обаче потракват със своите комболи не от религиозни чувства. Така тушират стреса и негативните си емоции.
Да въртиш броеница не е проста работа. Има поне няколко начина да го правиш, които зависят от собствената ти индивидуалност и от по-обективни фактори. Когато човек се намира навън например, може да трака по-силно със зърната, но когато е в закрито помещение, трябва да се съобрази с останалите - и да намали децибелите. Купуването на броеница крие известни рискове. Могат да ви продадат великолепен кехлибар... от пластмаса. В случай, че се съмнявате, поднесете броеницата на пламъка на клечка кибрит.

Пластмасовите зърна ще се разтопят. Кехлибарените ще изгорят.
Днес броениците, без да изгубят своето първоначално предназначение,

се представят пред нас в ново качество

Според лекарите обикновеното премятане на мънистата позволява на човек да се съсредоточи, да приведе в ред своята нервна система и дори има оздравителен ефект. Нервните окончания на върховете на пръстите непосредствено се съотнасят с мозъчните центрове.

При това върху тях има биологично активни точки, свързани чрез енергетични канали с различни органи. Изследванията показват, че с помощта на броеница може да се преодолеят различни видове заболявания. При премятането на зърната по-добре се възприема различна информация, особено ако тя трябва да се запомни в строга последователност.

Броеницата може да помогне да се извлече заложена в тайниците на паметта ни информация.

Ето няколко безценни съвета:
При тегленето с палеца и с показалеца, по този начин се облекчава главоболието, изравнява се затрудненото дишане, стимулират се стомахът и задстомашната жлеза. При работа със средния пръст се тушира гневът или депресията, подобрява се работата на червата. Пречистват се бъбреците, жлъчката и черният дроб. При премятане с палец и безименния пръст, повишава се устойчивостта на организма към магнитни бури и промени в налягането.

Подобрява се работата на белите дробове и горните дихателни пътища. Прехвърлянето на зърната на броеницата с палеца и кутрето, способства за подобряване на сърдечната дейност. В случай, че броеницата е поставена в свит юмрук, се въздейства на нервните окончания на дланта, и това ще нормализира работата на всички вътрешни органи.
Броениците са били ценени много от монасите - те им

помагали да останат бодри по време на нощните молитвени бдения

Молитвената броеница представлява кожена (а по-късно парцалена или дерматинова) "плитка", чиито съединени краища означават както духовното възхождане, така и затворен кръг, т.е. вечната и несекваща молитва. Направата на броеницата отговаря на практическите нужди при богослужението, но тя има и символично значение. Началото и краят на броеницата символизират небето и земята. А "великите" нива я разделят на 4 неравни части: между "земята" и първото "велико" ниво има 12, които означават 12-те апостола. Между първото и второто "велики" нива има 40, които означават 40-дневния пост на Христос. До третото "велико" ниво пък има 33, означаващи броя на годините земен живот на Христос. 17-те нива между третото "велико" и "небето" символизират 17-те старозаветни пророчества за Христос. Там, където се съединяват краищата на броеницата, се прикрепят четири пискюлчета, обшити с кантове и понякога украсени с мъниста.

Те символизират четиримата евангелисти, а кантовете - евангелското учение. Седемте подвижни правоъгълни части, нанизани на броеницата, означават седемте църковни тайнства. Но също така и седемте й пълни отброявания, с които се опрощават греховете. В съвременните изработки тези части имат единствено символично, но не и практическо значение, тъй като плътно пришитите едно до друго пиксюлчета не позволяват раздвижването им.

Освен традиционната броеница - със 109 нива, се среща и т.нар. броеница на Дева Мария, чиито нива са 150 на брой. Тя е късно явление и е изработена по образец на католическия розариум.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай