Гоним стреса с потупване

Терапията лекува от зависимости и премахва негативните емоции

Гоним стреса с потупване | StandartNews.com

ТЕС помага срещу фобии и депресии, може да повлияе дори на рака

Възможно ли е с потупване по определени акупунктурни точки да лекуваме ума и тялото ни? Техниките за емоционална свобода (ТЕС) и Пренареждане на матрицата са терапевтични методи, с които ще преборим болестите и негативните чувства. В това ни уверява Ирена Рельовска-Бартън, която е управител на Българската асоциация за развитие на енергийната психология (БАРЕП). Тя е и ТЕС консултант по енергийна психология.

Техники за емоционална свобода, накратко ТЕС, е метод от новото направление в психологията, наречено Енергийна психология (ЕП). "ЕП комбинира познанията за когнитивната психология с нейното разбиране за формирането на личността и взаимоотношенията, и източното знание за тялото - че в него протича жизнена енергия по меридиани", обяснява ТЕС консултантът Ирена Рельовска-Бартън. Тя практикува ТЕС от 2009 г., но по професия е икономист. Основният й професионален опит е в банковата сфера, но търсела методи за справяне със стреса.

"Когато открих ТЕС, бях стресирана и изтощена от работа, въпреки че в личния ми живот всичко бе наред и бях материално обезпечена", посочва консултантът. "Научих как се прави, изпробвах го и видях, че има ефект, и то бърз. С ТЕС преживяваш радост, за която дори не подозираш, че съществува", категорична е Бартън. По думите й методът ТЕС представлява потупване по крайните точки на меридианите. "ТЕС има научно обяснение. Това е дисенсибилизираща техника, тоест ние се обезчувствяваме към конкретна негативна емоция", посочва Бартън.

Тя споделя, че съществува "основна рецепта" на ТЕС и ако следваме този прост алгоритъм, ще получим осезаем резултат. Първо, докато потупваме крайните точки на меридианите, ние трябва да мислим за нещо неприятно - за конкретния проблем, емоционално състояние или болест. "Потупването прекъсва реакцията на амигдалата - част от мозъка ни с големината на бадем, която ни вкарва в режим "борба" или "бягство" при истинска или въображаема заплаха", разказва Бартън. С потупванията амигдалата се деактивира и неприятните емоции изчезват, уверява тя. По думите й ТЕС техниката можем да прилагаме и сами, но за по-тежките състояния и проблеми трябва да потърсим професионалист. Бартън е категорична, че ТЕС помага за преодоляването на сериозни психически проблеми като депресии, панически атаки, посттравматично стресово разстройство, паранои, психози и фобии от всякакво естество. "ТЕС работи с психосоматичните симптоми и затова може да помогне за преодоляването на физическата болка - помага при всякакви болести. В 80% от случаите причина за болестта е стресът. ТЕС лекува и дори може съществено да повлияе сериозни и нелечими заболявания като рак например", уверява тя. И посочва, че ТЕС се бори ефективно и с различни зависимости - към алкохол, цигари, наркотици. "Моя колежка от банката твърди, че съм й помогнала да спре цигарите. Просто й показах как да почуква по точките", разказва Бартън. Според нея ТЕС помага и за влизане във форма, защото се бори с причината за емоционалното хранене. "Лекуват се и алергиите, защото причина за тях най-често е нерешен емоционален конфликт", допълва Бартън. По думите й ТЕС се бори с болестите, но също така премахва неприятните емоции. "ТЕС помага и за постигане на високи цели и успехи, да се представяме по-добре, да си намерим хубава работа", категорична е Бартън.

Тя разкрива, че алгоритъмът за прилагане на ТЕС се състои в почукване с два пръста от 5 до 7 пъти на крайните точки на меридианите, които са разположени на върха на главата ни, около очите и устните, на дланите, на ключицата и под мишниците ни. А докато го правим, трябва да мислим за проблема. "Заявяваме какъв е проблемът със следната декларация: макар че имам този и този проблем, аз дълбоко обичам и приемам себе си и моите чувства. После потупваме последователно по точките, докато стоим фокусирани върху проблема, за да го обезчувствим", обяснява ТЕС консултантът.

Според инструкциите й, след като сме преминали през всички точки, трябва да поемем дълбоко дъх и се запитаме колко от 0 до 10 е останало от проблема ни. "Ако сме били разгневени в степен 8, а сега сме на 6, повтаряме процедурата отново, докато стигнем 0", обяснява Бартън. Тя посочва, че това е основната рецепта и всеки може да се научи да я прилага - на момента или след преживян стрес. А колко ТЕС терапии ще ни помогнат според Бартън, зависи от психиката ни, типа на проблема ни и колко дълго време сме отлагали разрешаването му.

По думите й ТЕС могат да практикуват и децата - при проблеми в училище, тормоз, преди изпити или при заекване например. "Имах много гневлив пациент с проблеми с агресивността, но бе мотивиран и това му се отблагодари. При мен идват хора с всякакви проблеми - с връзките, с фобии например", споделя за опита си терапевтът. Според Бартън страхът от обвързване при хората често се дължи на това, че са били наранени в предишна връзка и не са готови да го преживеят отново. "Без обвързване или с мимолетните връзки обаче, те се лишават от възможността да преживеят безусловна любов, да приемат и получат обич", отсича Бартън. По думите й емоцията, която е заровена жива и от която ни боли, подсъзнателно ни държи далеч от всички хубави неща. Според нея е нужна промяна в мисленето, която става с ТЕС и Пренареждане на матрицата.

Пренареждането на матрицата е техника, надграждаща ТЕС. "Тя представлява форма на медитация с ТЕС, при която сегашното "Аз" се връща в миналото, за да помогне на тогавашното "Аз", което преживява стресиращо събитие. Така се освобождава емоционалният товар, което води до трансформация и дълбоки прозрения у човек", обяснява Бартън. В България засега само тя прилага тази терапия. Понеже методът е нов и непознат, тя организира безплатни демонстрации тази събота.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай