Мостове отвеждат в мистиката

Мостове отвеждат в мистиката  | StandartNews.com

Мостовете през вековете са водили крале и кралици до техните замъци, армии до враговете им и търговци до световните пазари. Някои съоръжения са величествени и красиви, други - малки и скромни, а трети са толкова мистични, че минеш ли по тях, ще се озовеш в приказка с рицари и принцеси, ще ти настръхнат косите или ще ти спре дъхът.

Онова, с което смайват мостовете, като оставим настрана висшата инженерна и архитектурна мисъл, е свидетелството за силата на човешките воля и дух, способни да оставят своя отпечатък и на най-дивото и негостоприемно място. Това, с което изумяват природните феномени, е невидимата сила, способна да моделира земната твърд подобно на пластилин в ръцете на дете...Вероятно мнозина от вас се питат как всичките тези многовековни мостове с каменна конструкция във формата на арка се издържали на времето, ерозията и природните катаклизми, за да стоят непоклатимо на местата си и днес.

Над 200 са интересните мостове в света, в чиято история е закодирана тайнственост. Представяме най-вълнуващите от тях. С гордост започваме от Дяволския над река Арда, намиращ се в Горнотракийската низина близо до селата Дядовци и Латинка. В една от международните класации той отстъпва по загадъчност само на Ракотц в Германия.

Селим Първи строи Дяволския

Две са легендите за Дяволския мост, който през XXI век навлиза в петото си столетие. Той е построен по заповед на османския султан Селим I. Според хрониките името му произлиза от сделката, която младият майстор Димитър от село Неделино, който го е проектирал, е сключил с Дявола, залагайки собствения си и живота на своята любима. Смята се, че майсторът е успял да вгради в моста образа на Сатаната, използвайки скалата, намираща се точно под най-високата част на свода му.

Друга легенда за Дяволския мост над река Арда разказва, че турци гонели българска девойка, но когато тя преминала на другия бряг, на тях им се сторило, че виждат Дявола, затова се отказали да я гонят и тя се спасила. Фотографът Евгени Динев е режисирал подобен кадър през 2008-а, допринасяйки за още по-голямата популярност на този архитектурен феномен, обявен през 1984-а за паметник на културата.

От корени в Индия

В горите на североизточна Индия жителите на селището Черапунджи - едно от най-влажните места на Земята, изграждат от корените на каучуковите дървета така наречените живи мостове. Те достигнат отсрещния бряг и отново се вкореняват. След известно време стават достатъчно здрави, за да се превърнат в мост, който може да издържи всякаква тежест. Някои живи мостове са на 500 години и по тях минават по 50 човека наведнъж. Най-внушителният и известен е мостът Умшианг на две нива на повече от 180 години.

Черна котка прави сефтето

От древни времена мостовете са били свързвани с прехода на душите в отвъдния свят. В някои митологии мъртвите преминавали по мост, построен от боговете, който не е по-широк от конец. Мюсюлманският мост на душите As-Sirāt е по-тънък от косъм и острието на меч. Той води през самия център на ада и всеки, който не може да мине по него, пада в огнената бездна.

В продължение на векове хората са вярвали, че изграждането на мост не е възможно без намесата на по-висши сили. В Испания се е смятало, че първото преминало по моста живо същество, бива отвлично от дявола. Ето защо там пускали черна котка да направи сефтето. А в Германия има легенда: Свещеник е отлъчен от църквата, защото построеният от него мост бил прекалено красив за благочестив християнин.

Пак по онези земи се разказва, че строителят на моста Alte Brücke във Франкфурт не е имал време да го завърши в срок и помолил за помощ Сатаната. Жителите на Дяволския мост до италианския град Борго а Моцано си спомнили, че някога младо момиче на име Маддалена спасила душата си от лапите на Сатана именно на това място. Тъкмо заради това строежът се провалял много пъти - Нечестивият си отмъщавал.

Много народи вярват, че е лоша поличба, ако се прощаваш с приятел на мост – това означава, че никога повече няма да се срещнете. В някои райони на Англия и досега вярват, че човекът ще бъде сполетян от нещастие, ако разговаря със спътника си, докато преминава под железопътен мост. Колкото и мистични поверия да се крият под и над мостовете, те си остават едно от най-забележителните творения на архитектурните умения на човека, които наистина съумяват да ни пренесат в приказната реалност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай