Наш ПроВиотик превзе Манхатън

Наш ПроВиотик превзе Манхатън | StandartNews.com

36-годишният бизнесмен завършил Харвард в един клас с дъщерята на Блумбърг

Сто години след откривателя на Лактобацилус булгарикус д-р Стамен Григоров, един друг българин накара света за пореден път да заговори за България. Харвардският възпитаник Кирил Петков измисли напълно естествен консервант за биосокове, по които американците полудяха. Става въпрос за бактерията Лактобацилус булгарикус, но извлечена от бяло кокиче и превърната в пробиотик, който пие цяла Америка.

Българското чудо е по щандовете на 9600 аптеки на CVS във всички американски щати. Пият го на Пето авеню в Манхатън, както и моделите на "Виктория сикрет". Наименованието е леко изменено название на пробиотик, като V означава, че добавката е растителна и е подходяща за вегани, вегетарианци и за всички, които искат да водят здравословен начин на живот. Той помага при тежките диети, прави корема плосък, възпрепятства появяването на газове и благотворно влияе на стомашно-чревния тракт. ПроВиотикът се произвежда в София от уникален щам на българската млечно-кисела бактерия Лактобацилус булгарикус, който се извлича от цветовете на кокиче и се развива в среда от сок от морков.

Още навремето нашите прабаби подквасвали млякото, като хвърляли в него цветове на ябълка или дюля. Кирил се амбицирал да открие кои са растенията, по които вирее Лактобацилус булгарикус. Става въпрос за същата бактерия, но извлечена от бяло кокиче. Така с проф. Кондратенко, която има патент върху щамове от бактерията, започнали производството в София. "Може да се намери на кокиче в България, а расте и на други цветя. Тази бактерия, тъй като е растителна в природата, расте в биоморковен сок . Идеята е да се изцедят биоморкови, да ферментираме сока с тази бактерия, махаме влагата от течността и прахът, който остава, е 100% био морков с лактобацилус булгарикус . Уникален е заради това, че няма алергени, няма изкуствени добавки, няма нищо, което по някакъв начин да вреди на организма, а едновременно самата бактерия е уникална в това, че побеждава болестотворните бактерии", обяснява Кирил Петков. Една капсула пробиотик се равнява на полезните бактерии от 10 кофички кисело мляко, без обаче в нея да има каквато и да било следа от лактоза. В края на миналата година известната американска водеща

Опра Уинфри включи ПроВиотика в списъка на любимите си продукти

и го публикува в своето списание. Няколко месеца по-рано в статия за пробиотиците "Уолстрийт джърнъл" призна предимството на българския ПроБиотик да се справя по-успешно и безвредно с инфекции, отколкото успяват антибиотиците, към които бактериите стават все по-устойчиви. Дори най-реномираната медицинска лаборатория в Харвард направи признанието, че ПроВиотикът премахва бактерии като салмонела, Ешерихия Коли, Стафилококус ауреус и някои други. В ИСУЛ вече клинично бе доказано ефективното въздействие на ПроВиотика срещу бактерията Helicobacter, предизвикваща язва. "Харвардски професор, който е шеф на микробиологията в Харвард 35 години, не беше виждал такава бактерия. Той ни се обади след около 6 месеца проверки на самия щам и каза: За 35 години аз не съм виждал нито един път една бактерия, да бъде толкова силна срещу болестотворни бактерии, но въобще да не докосва добрите бактерии. И каза: Вие сте намерили може би нещо съвсем уникално", отбелязва Кирил.
Производителят планира да продава добавката и в Канада, Великобритания, а после и в целия Европейски съюз. Близка цел са и азиатските пазари, тъй като според медицински проучвания около 70% от населението там е нетолерантно към лактоза.
Изобретателят му Кирил Петков е млад харвардски възпитаник, който е напуснал Канада и се е върнал в България. Роден е в Пловдив, но родителите му са от София. На 14 години той

заминава при баща си във Ванкувър

Тъй като имал проблеми с езика, попаднал в специално училище за имигранти, където трябвало да прекара две години. Имал шанса по препоръка на една от учителките му да се прехвърли в най-доброто училище във Виктория. Тогава искал да учи за инженер. Приели го в университета на Британска Колумбия, където записал физика. Там обаче имал шанса да попадне на най-добрия преподавател по икономика и след първи курс сменил специалността. После отново късметът го срещнал този път с най-добрия професор по финанси в Канада и след трети курс отново се прехвърлил. Късметлията се озовава на работа в хранително-вкусовия гигант McCain, където попада директно при втория човек по ранг в компанията.Задълженията му там го отвеждат в Брюксел като валутен дилър и в Русия, където помага за реализацията на проект за нов завод за замразени храни. Докато бурно развива кариера, Кирил Петков записва магистратура по бизнес администрация в Харвардското бизнес училище. След първата година попада сред избраните за класа на професор Майкъл Портър, чиито теории за петте сили и за клъстърите присъстват в почти всеки учебник по мениджмънт. Той е сред няколкото човека, които са били без специално потекло. Дъщерята на Майкъл Блумбърг била в неговия клас. Петков е споделял в интервю обаче, че децата на известни фамилии

не демонстрирали произход, за да се докажат

След като получава магистърската си степен, се завръща в България, за да реализира доста по-дългосрочни проекти. Идеята му е да направи мултифункционален търговски комплекс. Кирил е познат като един от създателите на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност на Софийския университет - т.нар. "Харвардски център". Иновационната си идея разработва с екип от няколко млади българи.
"Беше ми много хубаво да си изкарвам летата в България и когато завърших Харвард, имах 3 опции - можех да работя за Обединените нации, можех да работя за една голяма финансова институция в Ню Йорк или намерих един мой съученик, който е от доста заможно семейство, който беше готов да инвестира в някакъв тип по-рискова инвестиция в България. На мен ми се стори невероятно интересно да се върна тук и да започна нещо мое на базата на това, което бях вече понаучил и натрупал опит", разяснява Кирил.

Той обича да прекарва времето и с жена си канадка и двете им деца. Обожава семейството си. Обича и спортовете. Младият мъж кара кайт сърф, катери се по планини. Споделя, че често организира нещо подобно на малък тиймбилдинг под формата на сутрешна разходка на Витоша.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай