Роботи на БАН пеят, пишат и учат деца

Роботи на БАН пеят, пишат и учат деца | StandartNews.com

Роби и Роберта са първите хуманоидни роботи у нас, макар да са "родени" във Франция. Те могат да пеят български песни, да пишат на кирилица и да обучават деца. Най-ценното е, че могат да помагат на ученици със специални образователни потребности да усвоят по-лесно уроците и знанията. Роберта ще подпомага работата на обучаващия персонал като разиграва определени сценки със децата. Тя може да се движи, да танцува и да изпълнява определени действия. Брат ѝ Роби вече е гостувал в три центъра за деца със специални образователни потребности у нас – в София, Гоце Делчев и Банско. Той пее песни на децата, разказва им приказки и дори играе баскетбол с тях.

Двата робота са конструирани от водещата в роботиката френска фирма Aldebaran, но софтуерът и хардуерът им са програмирани от наши учени. Роби и Роберта бяха сред основните атракции на вчерашните демонстрации в Института за системно инженерство и роботика на БАН като част от инициативата на Академията да показва институтите си.

"Заслугата на нашия институт е в това, че ние направихме такъв софтуер и за двата робота, че да могат те да общуват безпроблемно с децата.

Нещо, което постоянно се повтаря, става отегчително. За да не се получава това, Роберта има такива алгоритми, с които постоянно държи вниманието на децата. И те с огромно желание я слушат. Научихме я да говори, да изнася мънички лекции, да разказва на децата любопитни неща, да пее песнички - това за децата в предучилищната възраст е събитие и ги впечатлява", обясни шефът на Института по роботика акад. Чавдар Руменин.

Интересът към роботиката непрекъснато нараства, откакто писателят Карел Чапек въведе думата „робот", каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

"Роботиката обединява сензорика, мехатронни системи и изкуствен интелект. Върху тази платформа са създадени иновационните технологии в института", допълни акад. Руменин.

Той подчерта все по-нарастващото значение на роботиката в производството, като очакванията са до 2040 г. 47 % от индустрията да бъде роботизирана. Институтът участва в реализирането на колаборативни решения, когато хора и роботи извършват едновременно производствен процес. Показани бяха множество патентовани изобретения на учени от института, голяма част от които са внедрени. Общото икономическо въздействие на внедрени разработки на учени от Института по роботика е за над 45 милиона лева.

Роботизирана система за получаване на електрическа енергия от морските вълни с мощност до 4 кW е монтирана край Шкорпиловци. Учените са намерили нестандратно решение за автономно придвижване на роботите с помощта на балонен модул. По този начин се повишава ефективността на акумулаторния блок, увеличава се теглото на пренасяните товари до трудно достъпни или рискови зони.

Учените от Института работят с талантливи ученици, като съдействат за практическото реализиране на техните идеи. Основната цел на създадената към Ученическия институт на БАН Робо-Академия е да свърже науката и иновациите с образованието. За събитието в БАН пристигнаха ученици от цялата страна, които пред публика демонстрираха проектите си.

С постиженията на учените от Института по роботика се запознаха зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланици, учени, преподаватели и граждани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай