Светлана Алексиевич взе Нобел за литература

Светлана Алексиевич взе Нобел за литература  | StandartNews.com

Спорят дали наградата й е политическа

Светлана Алексиевич днес получи най-престижната награда в света на литературата - Нобеловата. Родена е в Украйна, живее в Беларус, и една от най-яростните критици на Путин. Журито обяви, че отличието се присъжда за нейните "многопластови писания, паметник на страданието и смелостта на нашето време".

Алексиевич се прочу с книгите си за живота в СССР, базирани на стотици интервюта с обикновени хора. Години наред тя събира материал, за да издаде първия си том - "Войната не е с лице на жена" (1985 г.) В нея Алексиевич разказва историите на стотици жени, взели участие във Втората световна война. Другите й известни книги са "Чернобилска молитва" и проследяването на съветското нахлуване в Афганистан в "Цинковите момчета", публикувана през 1990 г. Алексиевич е известна с изключителната упоритост, с която изготвя репортажите си: за всяка от документалните си книги говори с между 500 и 700 души, от чиито изповеди построява историите си. Определяна е като "гласът на жертвите", заради това, че винаги има очи и перо за думите на унижените и оскърбените.

Журналистката надделя в надпреварата пред автори, които от години са в списъка на чакащите - Харуки Мураками, Филип Рот, и кениеца Нгуги уа Тионго. Немалко ценители на литературата обвиниха Шведската академия, че за пореден път дава предимство на политическата позиция вместо на умението да си служи с думите. "Нобеловият комитет от години награждава автори, които са критици на нечий угнетяващ режим, вместо да се фокусират върху литературното майсторство. Отдавна няма нобелисти от ранга на Маркес", пишат по форумите. Защитниците на Светлана Алексиевич обаче твърдят, че документалната тъкан, от която прави романите си, е изключително сложна плетка, която е по силите само на най-добрите писатели. "Гледам лицата на хората по улицата. Демонстрирали сме заедно през деветдесетте години, бяхме стотици хиляди. Скандирахме: "Свобода! Свобода!". Какво се случи с тези хора? Сега скандират: "Путин! Путин!". Той е узурпирал душата на обществото, защото притежава интуицията да дава израз на народната воля. Путин олицетворява мъжкарството, православието, бляновете да бъдем велика сила - все архаични, митологични, мрачни неща. Митологичното съзнание постепенно завладява Русия", казва Алексиевич в едно от интервютата си.
Досега наградата е присъждана 107 пъти. 13 от носителите й са били жени. 4 пъти призът е поделян от двама души, а двама са авторите, отказвали отличието - Борис Пастернак и Жан-Пол Сартр.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай