10-те най-богати с кралска кръв

10-те най-богати с кралска кръв | StandartNews.com

В света все още съществуват немалко действащи монархии, чиито лидери, разбира се, притежават несметни богатства. Съвременните крале и кралици, принцове и принцеси в доста случаи имат светски занимания и професии, а също са и много богати хора. "Безпокойството се намира в главата на онзи, който носи короната", се казва в една стара поговорка.

Тези десетимата с кралска кръв обаче едва ли се притесняват за парите си.

мъже

1. Бхумибол Адулядей, крал на Тайланд

Тайландският крал Бумибол Адулядей е на 85 години и има богатство на стойност 35 милиарда долара. Той е най-богатият монарх в света. Любопитен факт е, че голяма част от кралското богатство бива използвано от Негово Величество в над 3000 проекта за развитие на селските райони. Освен това кралят е световен рекордьор по най-голям брой получени почетни степени от университети - 136.

2. Шейх Халифа бин Зайед ал-Нахаян, владетел на Абу Даби

Шейхът е държавен глава на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и е наследствен владетел на Абу Даби. Богатството му се оценява на 23 млрд. долара от несметните залежи от петрол в малкото емирство.
Притежава най-скъпия хотел-палат "Emirates Palace". За декора на интериора са използвани чисто злато и мрамор от най-високо качество.

3. Хаджи Хасанал Болкиах, султана на Бруней

Близо 70 годишният султан на Бруней, управлява 600-годишна мюсюлманска династия вече 50 години. Неговият актив е на стойност от $ 20 млрд. Султанът има колекция от около 6000 автомобила.
Официалната му резиденция разполага с 1788 стаи, 257 бани и обща площ от 200 кв. км, което го прави най-големият дворец в света. В изграждането му са вложени над 350 млн. долара, като гледката, която предоставя на посетителите си е просто зашеметяваща. Дворецът е много по-голям от Ватикана.

4. Ханс-Адам II, княз на Лихтенщайн

67-годишният принц е 15-ият владетел на княжество Лихтенщайн. Неговото богатство се оценява на 5 милиарда щатски долара. Замъкът му е с изглед към град Вадуц, който е столица на малката държава. Неговата архитектура е в старинен готически стил. Входът на двореца е висок цели 11 метра.

5. Албърт II, принц на Монако

Принц Албърт притежава "само" 2 милиарда долара, но безспорно е един от най-атрактивните държавни глави. Той е първият благородник със синя кръв посетил Северния полюс. Любопитен факт е, че официалната резиденция на управляващия монарх няма собствено наименование, а е позната на туристите просто като "двореца на принца". За щастие на многото посетители кралския двор остава отворен за посещения през най-хубавия сезон - лятото. Някои от атракциите на приказният замък са кулата Св. Мари и тронната зала, която завладява посетителите си с мемоари от периода на Ренесанса.

жени

6. Кралица Елизабет II, Великобритания

Едва ли има изненада при първото място.
Британската кралица наследява баща си крал Джордж VI след смъртта му през 1952 г. и е най-дълго управлявалият монарх в британската история. Състоянието й възлиза на бомбастичните 425 млн. долара.

7. Кралица Маргарет, Дания

Тя наследява короната от баща си крал Фредерик IX след смъртта му през 1972 г. В момента е най-дълго управляващият монарх в скандинавската монархия. Богатството й достига 40 млн. долара.

8. Кралица Рания, Йордания

Рания се омъжва за крал Абдула II през 1993 г. Тя е една от най-популярните и обичани от народа кралици. Както и основен проводник на модерно западно влияние в арабския свят. Рания има над 1,3 милиона последователи в Инстаграм. Състоянието й се изчислява на 35 млн. долара, но влиянието й на Изток е безценно.

9. Кралица Силвия, Швеция

Тя е съпруга на крал Карл XVI Густав от 1976 г. е и най-дълго управлявалата кралица в шведската история. Бивша стюардеса, тя основава и управлява фондацията World Childhood Foundation и състоянието й се изчислява на 10 млн. долара.

10. Кралица Летисия, Испания

Тя е съпруга на крал Фелипе VI от 2004 година. Летисия, бивша тв водеща, е модна икона, дори има собствен моден блог. Според данните на различни източници нейното богатство се изчислява на 10 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай