"Пирели 2017" залага на природни прелести

"Пирели 2017" залага на природни прелести | StandartNews.com

Новото издание на известния календар е вик срещу терора на съвършенството и младостта

 

Календарът на "Пирели" за 2017-а печели овации със снимки, които носят феминистко послание. Някои от най-големите звезди на седмото изкуство от Холивуд до Австралия на възраст между 28 и 71 позират без грим. Между тях са Хелън Мирън на 71 и Шарлот Ръмплинг на 70, Робин Райт, Кейт Уинслет, Пенелопе Крус, Никол Кидман, Джулиан Мур, Ума Търман и по-младите им колежки Джесика Частейн, Лупита Нионго, Леа Сейду, Алисия Викандър, Руни Мара и известната от "Мемоарите на една гейша" Джан Дзъи. Единственото изключение е Анастасия Игнатова – преподавател от Москва, анонсирана като „специален гост".

Още от първия календар през 1964-а като рекламен материал за италианската фирма за гуми, изданието се превръща в поле за изява на световнопризнати фотографи. Тази година за трети път със снимките се заема известният маестро на фешън обектива Петер Линдберг. Той е от ветераните в ерата на супермоделите. Печели висок рейтинг още с първата си сесия за "Вог" с Кристи Търлингтън и Линда Еванджелиста през 1988-а. Но през последните години той даде тласък на друг тип модна фотография, която включва жени от всички възрасти. Средната за 2017-а е 44, което наистина е удар по стандартните фешън критерии. Той е избрал някои от легендите в киното, за да улови онова, което дефинира като истинска красота. Линдберг определя всички фотосесии като „вик срещу терора на съвършенството и младостта". „Няма красота без истина. Цялото това превръщане на човек в нещо, което не е, няма как да бъде красиво. Просто е безумно. Автентичната личност е по-важна от голите части на тялото", допълва още Линдберг. Тазгодишното издание е още по-важно, като се има предвид миналото на календара, който винаги включва секси снимки, обикновено на модели. Миналата година Ани Лейбовиц направи нещо като сензация с гола снимка на актрисата Ейми Шъмър, известна с отказа си да робува на съвременните стандарти за красота.

"Tози календар е символичен в много отношения", коментира Ума Търман. "Той е изтънчено, подкрепящо, феминистко изявление за всички поколения жени в напълно безкористен маниер. Това го прави нещо наистина фантастично." За нея това е възможност да "играе" и да се опре на естествената си красота. "Разбрах, че най-креативните хора са всъщност изключително уязвими. Но не мисля, че уязвимостта и силата са противоположности. Вие можете да бъде много силен, за да контролирате слабите си места", коментира още Търман.

Линдберг е озаглавил календара просто "Емоционално". "Исках да покажа тези жени, които всички познават по определен начин - а всъщност те са други в действителност. Това беше предизвикателство - много, много красиво", коментира фотографът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай