Виктор Калев имал винилови плочи вместо гледачка

Виктор Калев имал винилови плочи вместо гледачка | StandartNews.com

Страхотният актьор прави баници и мекици за екипа на супершоуто "Грамофонът", чиято премиера е на 27 юни в Летния театър на Бургас

Виктор Калев преди петилетка е далеч от идеята за солова акция извън шоуто на Слави Трифонов, където се чувства достатъчно комфортно между старите си приятели Мариан Бачев и Красимир Радков и юнаците от "Ку-ку бенд". Преди няколко месеца обаче той най-после обявява, че е дошло неговото време - въпреки че често се опитват да го дефинират като излишно колебаещ се и деликатен персонаж, който страда от прекомерното си джентълменство. Не че е развалил калимерата със Слави или с аверите от сцената. Просто иска да излее душата си едно към едно - а това при него е мно-о-го рядко събитие и не бива да се изпуска нито от околните, нито от публиката. И Калев замисля спектакъл, в който да се поклони пред звездите, които са го вдъхновили да стане артист. Някога, в детството му те са само глас - от грамофона, играещ ролята на бавачка. "Нашите ме оставяха сам с него, а аз сменях плочите абсолютно запленен от изпълненията", признава Виктор. Та тъкмо тези спомени разказва на Ваня Щерева, а тя ги превръща в драматургични текстове. Двамата са изключително близки от години. "Вичето е от най-добрите неща, които са ми се случвали", не се колебае пишещата и пеещата ученичка на Стефан Данаилов. С Дани Милев обаче Виктор се "надушва" отскоро. Звъни му и без увертюри го вика да работят заедно в музикалния проект "Грамофонът". "Бързо стана ясно, че сме сродни същества - като вкусове, като начин на общуване, като общочовешки вълнения. Само че не сме го знаели до този момент. Но го открихме безапелационно. Не си задаваме излишни въпроси.

Не го питам ще остава ли при Слави

няма ли да остава. Нито пък се интересувам има ли гадже или не. Прилагам железен принцип - ако някой иска да ми каже каквото и да било, той ще го направи и без излишно или прикрито любопитство от моя страна", споделя Дани, който майстори актуалните аранжименти на уникалните шлагери. Сега с Калев са и съпродуценти на зрелището, което се очаква да се превърне в хит. Виктор разголва "аз"-а си, оглеждайки се в 18-те абсолютно емблематични хита, за които хваща микрофона - без имитация в стила на "Като две капки вода", без намек за шарж или нещо подобно с нюанс на ирония от модела "млади срещу стари". Той прави реверанс към попкласиците в националната ни култура, към вечните парчета на няколко предишни, настоящи и бъдещи генерации. В "Остаряваме бавно" пее и като Богдана Карадочева, и като Стефан Димитров, в "Детски спомен" - и като Орлин Горанов, и като Кристина Димитрова, в "Огън от любов" - и като Васко Найденов, и като Силвия Кацарова, в "За кой ли път" - и като Тони Димитрова, и като Борис Гуджунов... "Виж, Камелия Тодорова го поозори - "Летят последните таксита" му идва малко високо, но се справи. Голям бачкатор е, абсолютно точен в отношенията, ходи по земята", хвали го Дани. "Дали в цялата тази работа има носталгия ли? Със сигурност. Не бива да отричаме доброто в онези времена. Още повече че то вече не се среща толкова лесно и често. Усещанията ни бяха по-различни - карахме по-евтини автомобили, но бяхме и по-"нормални". Природата беше част от битието ни, радвахме се на вятъра върху лицата си. Дали знаем какво губим, когато печелим?", коментира Милев философията в някои от посланията в "Грамофонът". Той, Калев и Ваня Щерева пускат равносметката някъде зад кадър, в подтекст. А понеже и тримата са зевзеци от класа, умеят яко да се забавляват. Дани постоянно прави номера, с които Виктор бързо влиза в час. А и Калев е човек, който няма проблем с блендата в отношенията. "Всеки актьор мечтае да бъде известен, но не може вечерта да си легнеш един, а на сутринта да се събудиш друг", подхвърля той за суетата в гилдията.

Винаги държи на общността, на каузата

Готов е дори да върти баници и да бърка мекици в името на първоначалното натрупване на положителната енергия. Първите репетиции за "Грамофонът" правят в дома на Виктор. Именно там той посреща компанията с вкуснотиите, част от кулинарните вакханалии на прекрасното му детство в Златоград. Калев се ангажира мощно - дори участва в избора не само на облеклата, но и на обувките и чорапите към сценичните визии на екипа. Никога няма проблем да бъде човекът-оркестър. Още от епохата на "Каналето" бойните му другари го ценят по достойнства. В хрониките на развлекателната индустрия още фигурира онзи случай, в който Марта Вачкова отказва да го чуе и да го види, след като той приема предложението на Слави Трифонов. Виктор обаче изпраща трогателен sms за рождения й ден, който дълбоко я разтърсва. "Знам, че беше "от умрял писмо", но трябваше да й кажа, че я обичам", категоричен е Калев. "Много е добър, иска ти се да го прегръщаш и целуваш постоянно", не се колебае Катето Евро. "Мислят ни за смешници, но с него сме истински драматици извън прожекторите. А и сме влюбчиви", откровен е Митко Рачков. "Той е българският Чарли Чаплин", както винаги е точен Азис. Цялата тайфа често го подкача, че е адски разсеян и че не разбира нищо от автомобили. "Аз слушах AC/DC, а той - Мадона", разкрива най-големия юношески грях на Виктор брат му Георги. Всички те обаче са единодушни - Виктор е по-скоро тайнствен, отколкото "публичен". Тези дни той сподели, че има човек до себе си, но не желае да навлиза в детайли. "Любовта трябва да се отглежда. И да се пази от уроки", лаконичен е Виктор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай