70% от европейците четат новини онлайн

70% от европейците четат новини онлайн | StandartNews.com

70% от европейците четат новини онлайн. Като възрастта на потребителите няма голямо значение за посещението на новинарски сайтове, сочат данните на Евростат.

33% от българите обаче никога не са използвали интернет, сочи проучването на Евростат. Според данните 49% от българите използват световната мрежа всеки ден или почти всеки ден. Европейската статистика сочи, че България е страната, в която най-много хора никога не са влизали в интернет. Сходни са нивата в Румъния (30%) и Гърция (28%). На обратния полюс са Дания и Люксембург. Там едва 2% от населението никога не са използвали информационната мрежа. Средно в ЕС 14% от гражданите не са ползвали интернет в своя живот.

Домакинствата в Люксембург и Холандия са на челно място по отношение на достъп до интернет – 97%. В Дания и Швеция този процент е 94 на сто, във Великобритания – 93%, а в Германия и Финландия – 92%.

В същото време до интернет достъп имат 64% от домакинствата в България и 69% в Гърция. Следват Румъния и Литва със 72 на сто. През 2016 година с достъп до интернет са 85% от домакинствата в ЕС.

От Евростат отбелязват значително увеличение на домакинствата с достъп до интернет в периода 2010–2016 година в България и Румъния (с по 30 пр. пункта), но очевидно това не е достатъчно, за да бъдат постигнати средните нива в общността. Ръст с по около 20 пункта записват още и Испания, Гърция, Унгария, Чехия и Хърватия.

82% от европейците са използвали интернет поне веднъж в последните три месеца. 79% от тях са редовни потребители – поне веднъж седмично от дома си или работното си място. Най-често в интернет влизат гражданите на Люксембург (93% от тях са всеки ден или почти всеки ден в мрежата), датчаните (89%) и британците (88%). Последните места заемат румънците (42%) и българите (49%).

Възрастта е от ключово значение – 96% от европейците, които са в мрежата всеки ден, или почти всеки ден, са на възраст между 16 и 24 години. За сравнение същото се отнася до 57% хората във възрастовата група 55-74 години. Високообразованите европейци влизат по-често в интернет, сочи още статистиката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай