Новото селфи: "Последвай ме!"

Новото селфи: "Последвай ме!" | StandartNews.com

Руски фотограф измисли най-голямата мания на лятото

Идеята за селфи снимката, освен че се превърна в световен синдром, еволюира постоянно. А лятото на 2014-а ще бъде запомнено с една нова и поголовна мания - фотоси със специален маниер, наречени "follow me" (последвай ме). За разлика от стандартното селфи, за такава снимка са нужни двама и по възможност съвсем влюбени. Освен екстравагантна двойка, фотото изисква и специална, романтична атмосфера - красив град, безкраен пейзаж на морската шир, интересно и атрактивно място и какво ли още не.

Снимката се прави от мъжа, който щраква в гръб приятелката му, която уверено го води напред, към нещо красиво, което предстои да се случи. На преден план са вплетените пръсти, разчита се на ярките цветове и хубавите изгледи. Често подобни снимки се обработват допълнително от феновете чрез специални програми. Целта е да се засили контрастът на цветовете или да се придаде готин ефект на картинката: сепия, черно-бяло, замътняваща ретро пикселизация и т.н. А освен че подобни снимки изглеждат вълнуващо, идеята за такъв фотос се харесва и заради интересния обрат, който предлага - не мъжът, а жената е водещата, тя е тази, която знае къде да отиде, а силната половинка винаги е готова да я последва. Подходът се харесва масово от феновете и заради това, че успява да е супер атрактивен, без да включва дори лицето на който и да било от двамата. Излишно е да отбелязваме, че в този случай най-важният женски атрибут са добре оформените бедра и дупета, както и тънката талия - те "изнасят" тежестта на снимката.

Идеологът

За разлика от селфито, чиито първооткривател така и остана забулен в мистерия, то серията "Последвай ме" има свой автор. Това е 29-годишният руски фотограф от турски произход Мурад Осман. Артистът с креативно мислене първо завършва за инженер в престижния "Imperial College" в Лондон, но после решава да даде воля на мечтата си да бъде фотограф. А идеята му бързо го превърна в световна знаменитост - милиони двойки луднаха по новата мания и вече запечатват най-хубавите моменти от ваканциите си именно така. Идеята му хрумнала по напълно случаен и евристичен път. Приятелката му (съвсем ослепителна рускиня, която работи като журналистка и се казва Наталия Захарова) често се изнервяла, че когато се разхождат някъде, Мурад винаги изостава назад, за да прави непрекъснато снимки. В един такъв момент обаче красавицата хванала любимия си и дръпнала ръката му към себе си. Точно тогава Осман щракнал с фотоапарата. Когато по-късно разглеждали снимките и двамата занемели от почуда - кадърът изглеждал интересен, нестандартен и вдъхновяващ.

Оттам насетне при всяко тяхно пътуване и особено на най-красивите места, двамата започнали да си правят въпросната снимка. Накрая Мурад събрал всички в специална серия, която носи много настроение и запечатва по прекрасен начин общите им преживявания. "Когато хората видяха тези снимки, си помислиха, че имам много свободно време и постоянно пътувам с Наталия. За съжаление обаче ми се случва ужасно рядко, защото съм заринат с работа. Именно заради това пътешествията са толкова важни за нас двамата", казва Осман. Фотографът има повече от 100 000 последователи в най-ползваната мрежа за споделяне на снимки - "Инстаграм", а феновете му нарастват буквално лавинообразно. Първата такава снимка Мурад и Наталия си направили в Барселона, а после продължили към Хонконг, Бали, Монако, Италия. Двамата са заедно вече близо 3 години, а дори и да се разделят някога, ще имат вероятно най-красивата компилация от спомени за връзката си.

"Трябваше да взема повече от 20 различни комбинации от дрехи за пътешествието ни, когато с Мурад решихме, че ще правим този проект. Не беше лесно, мислихме нещата с часове. Изобщо не очаквахме, че ще се превърне в световна мания, правихме го само за нас", казва Наталия, която потвърждава, че най-хубавите идеи винаги са спонтанно родени.

Как се прави "Follow me"

1.

Предварително помислете кое точно място ще изберете за фотоса. Дестинацията трябва да е атрактивна, да предполага някакво въображение за сюжет, за история - "Последвай ме" на Витоша все пак е за предпочитане пред тротоара на "Витошка".

2.

Жената трябва да помисли за най-точното облекло. Очаквано, сред добрите варианти са тесни дънки, къси поли, тениски с изрязан кръст и най-вече бански. Спусната и развята от вятъра дълга коса само би прибавила още хубост към картинката.

3.

Използвайте без угризения програми и ефекти за обработка на снимката. И не за да прикриете някакви дефекти (част от чара на "Последвай ме" е и засилен аматьорски момент), а за да се опитате да я украсите, изострите, промените, така както ви харесва.

4.

Ако сте на дълго пътешествие, вкарайте всичко в специален албум, който да ви напомня за най-хубавите моменти от всеки град. След време ще бъде безценен. По-късно може да подредите снимките лесно и във видеоклип.

5.

Отдайте се на подобен проект само ако действително връзката ви е толкова хубава и романтична, каквато би изглеждала на фотото. Би било излишно просто да се похвалите пред приятели и да събирате лайкове във Фейсбук.

Класиките в жанра: крачета и алкохол

Към снимките на запомнящите се моменти от приятните морски изживявания може да се подходи и по няколко класически вече метода. Щракването на прибраните и придобили тен крачета са все още на мода. С хващане на добра гледка към морето винаги може да получите добър кадър. Не прекалявайте обаче с подобни фотоси - при тях рядко вече има изненада, съвсем скоро ще се превърнат в скучно клише.
Друга популярна стратегия, ако сте любители на коктейлите, е да щракнете някаква любопитна смес, в комбинация с част от тялото ви - чашата трябва да заема най-голямо място в кадъра. При снимки от такъв тип никога не трябва да се фотографирате в цял ръст; разчитайте на съчетанието между интересни детайли, които да въздействат на въображението. Готина е и идеята с т.нар "тагване", в която да отбележите имената си не към собствените лица, а към нещо друго: например снимани в гръб два стола, гледащи към морето. Златното правило е винаги да улавяте не толкова личната ви персона, колкото ситуация, гледка, в която всяко присъствие да е фино загатнато. Останалата работа ще свърши фантазията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай