SESAME-Net - една възможност и за българските фирми

SESAME-Net - една възможност и за българските фирми | StandartNews.com

Институтът по информационни и комуникационни технологии при Българската акедемия на науките е включен в мрежа от суперкомпютърни центрове от цяла Европа в рамките на европейския научно-изследователски проект SESAME-Net, финансиран по програма Хоризонт 2020, сподели доцент Тодор Гюров – зам. директор на института.

Една от целите на тази мрежа е да се подпомогнат фирмите да оценят своя потенциал за подобряване на дейността си чрез използване на суперкомпютърни симулации. За целта е разработена специална онлайн услуга "HPC4SME Assessment Tool". Само в няколко стъпки фирмата може безплатно да провери дали има ползи от използването на суперкомпютърни технологии (HPC – високопроизводителни пресмятания).

Много компании не са наясно с възможностите, които високопроизводителните технологии биха могли да им дадат. Повечето предприемачи смятат, че тези технологии са запазени само за големи предприятия с високи бюджети за научни и приложни изследвания и които разполагат с голям брой научни сътрудници. През последните години, предоставянето на високопроизводителни (HPC) услуги се разви по начин, който позволява и на малките и средни предприятия да използват успешно сравнително скъп хардуер и софтуер по метода на заплащане »pay as you go«.

Много европейски компании от различни сектори успешно се възползват от тези високопроизводителните услуги, които им носят много ползи. Това са - фирми от леярската промишленост, производители на пластмасови изделия, дизайнерски студия или финансови анализатори. Множество европейски и национални конкурси насърчават използването на НРС в малки и средни предприятия, тъй като е вече доказано, че инвестициите в тази област имат най-малко десетократна възвращаемост.
За да се присъедини към HPC обществото всяка българска фирма може да попълни специално разработен въпросник. Въз основа на дадените отговори разработената услуга "HPC4SME Assessment Tool" автоматично генерира доклад за оценка, който позиционира компанията, като изброява силните и слабите ú страни от гледна точка на използване на вископроизводителни изчисления. На тази база се изготвя и списък с препоръки за това как фирмата може да подобри потенциала си. По време и след процеса на оценка са достъпни консултации с българските представители на проекта SESAME Net. Всичко това е безплатно за фирмите, които преминат през процеса на оценка до края на март 2017 година.
За фирми с потенциал за използване на НРС, проектът SESAME-Net предлага помощ и подкрепа. Фирмите имат възможност да се възползват от тясно сътрудничество с експерти от избраните доставчици на НРС – в случая българския представител е ИИКТ-БАН , включително консултантски услуги, техническа подготовка, безплатно ползване на инфраструктура за първоначална експериментиране, консултации по актуални възможности и т.н.

При интерес за получаване на повече информация за ползите от използването на високопроизводителните услуги за МСП и за стартиращи предприятия, може да се регистрирате за участие в информационния ден: „Високопроизводителни пресмятания и ползи за индустрията", който ще се проведе на 3 април 2017 година в сградата на ИИКТ-БАН, София.
Програмата на информационния ден може да се намери на уеб страницата: http://www.hpc.acad.bg

По време на информационния ден ще бъде демонстриран „HPC4SME Assessment Tool", чрез който МСП могат да установят дали тяхната позиция на пазара може да се подобри чрез използване на високопроизводителни услуги.

Формата за оценка може да се попълни, като се използва линка до www.network.sesamenet.eu , който е активно достъпен до 27 март 2017 г. на челната страница на Агенция Стандарт www.standartnews.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай