10 признака, че сте умен човек

10 признака, че сте умен човек | StandartNews.com

Казват ви, че по дрехите посрещат, а по ума изпращат. Не че не е вярно, но не е само това. Умните имат отличителна аура, изтъкана от видими и невидими признаци. Ето ви 10 признака, по които можете да разпознаете от километри умните хора.

1. Целеви подход

Умният не е задължително отличник или първи по постижения в работата. Умният човек преди всичко знае какво иска, разбира как да го постигне в живота и го прави.

2. Изрядна външност

Умният осъзнава, че по дрехите посрещат и се грижи винаги, навсякъде да изглежда уместно. Привлекателните, спретнати, добре изглеждащи хора са по-адаптивни, популярни и респектиращи – в психологията наричат това „ефект на ореола".

3. Здрави зъби

Поддържането на красиви и здрави зъби с редовни посещения при стоматолога е присъщо на хората, които уважват правилото за изрядна външност, респективно, на умните и успешните.

4. Умение да слушат събеседника си

Емоционалната възприемчивост е също толкова важна, колкото и коефициента на интелигентност. Умният знае, че извличаш много повече ползи за себе си, когато повече слушаш и задаваш подходящите въпроси, отколкото ако дърдориш.

5. Добра памет
В много голяма степен това, което се оценява като ум е просто способността да запомняш и да вадиш от архива на паметта запомненото/знанието в нужния момент.

6. Дълбоко дишане

За да изглеждаш по-уверен е достатъчно по-често просто да правиш няколко дълбоки вдишвания. Те насищат мозъка с кислород, проясняват мисълта и действат успокояващо. Хората харесват, тези, които излъчват увереност и спокойствие, вярват им и разчитат на тях.

7. Стегната осанка
Езикът на тялото е паралелният канал на комуникация, по който ни оценяват. Прегърбената, отпусната осанка внушава представа, че може би сте лениви, стеснителни или просто глупави.

8. Широк мироглед

Понятието „умен" предполага плурализъм на възгледите. Не слушайте само тези, с които сте на едно мнение, четете разнообразна литература, допълвайте мисълта си с различни гледни точки, разсъждавайте над тях.

9. Използването на двойни отрицания и умни аргументи

Подобен речников набор е белег за изисканост, който респектира повечето хора и те не смеят да се впускат във вербални провокации, за да не изглеждат глупави и смешни.

10. Елегантен изказ

Не ругайте, не принизявайте речта си до жанра „селски джаз". Пиперливите епитети и изрази омаловажават изреченото.
И най-важното – умният човек никога не се определя като такъв! Точно, защото е умен, старателно крие това от света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай