През 1977 година полски археолози откриват огромен череп на остров Тумски. Още на място учените определят, че той е от Средновековието и е на жена. Черепът бил с необичайно големи размери - 28 см.

По нататъшните изследвания на находката разкриват, че тялото е било хвърлено в гроб, но без да е било извършено погребение и сякаш жената е била убита, а не е починала от естествена смърт. Учените определят, че жената е била около 20-годишна по време на смъртта си.

На острова, на който са открити останките, има още древна църква, дворец и средновековни укрепления.

Според изследователите островът е бил обитаван от хора още от късният период на каменната ера, но всички останки и руини все още крият много тайни.

За мястото се носят и много легенди. Една от тях разказва за древен цар, който умира заедно с рицарите си на дъното на езерото.

Учените са установили, че всички погребения на острова са извършвани по много странен начин, тъй като откритите човешки останки са погребани и обърнати с глави на запад. Всичко това може би се свързва с някакво проклятие, но все още много въпроси остават без отговор, за да може да се даде категорично обяснение на загадката.

Разбира се, в различни части на света са намирани находки на стари племена и култури, които загатват за далечното съществуване на хора от предишни цивилизации, чиито тела са били огромни. В някои от древните легенди тези гиганти са описвани като варвари и канибали. В други пък се твърди, че тези хора били много разумни и мъдреци.