Гинес изумява света от 60 години

Гинес изумява света от 60 години | StandartNews.com

Хю Гивър създава книгата с рекордите след ловджийски спор в кръчмата

Преди 60 години в ирландската провинция Уексфорд на 4 май се случва събитие, което променя представата за думата рекорд. Тогава сър Хю Бивър е на ловджийско събиране в местната кръчма - там става свидетел на спор между двама ловци за най-бързото дивечово пиле в Европа: дали това е златистата булка или яребицата. Понеже до този момент е нямало справочна литература по въпроса, сър Бивър решава да създаде първата книга със световните рекорди на Гинес. От тогава насам информацията за най-високия човек е до тази за юнака, който може да изстреля на най-далечно разстояние от окото си.

Феновете на човешките свръхсили и невероятни природни феномени вече се събират ежегодно, за да се разбере кой е по- по- най. Всеки рекорд или опит за поставяне на нов бива проверяван от официалните арбитри. Разбира се, не е задължително да сте популярен в дадена област. Рекордът за най-надценената знаменитост го държи богата наследничка Парис Хилтън. Жонгльорът Пол Сали от Швейцария е със скромните 65 рекорда. За да влезете в нея или в електронния й вариант, е нужна дълга и сериозна подготовка. Защото човек може винаги още нещо - но ако много бързате за най-бавно влизане в книгата, също е опит за рекорд. В днешно време правилата за влизане са прости. Първо - в онлайн сайта. От там избирате полето за вписването на вашето постижение. Имайте го предвид, защото груповите рекорди са по-интересни. След като сте попълните бланката, можете да поставите рекорд за най-много хора, ядящи шкембе чорба на едно място. Това е супер. Първо - единствено на Балканите го има това ястие.

Второ - никое германско село или градче в Бавария няма да опита родната чорба номер едно срещу махмурлука. Всъщност всяка дейност е идеална за страниците на Гинес. Но има и нюанси. Не е като да не се знае коя е най-дебелата котка на света. Важно е да знаете, че ако котката ви умре от преяждане, експертите на Гинес няма да платят компенсация. Никой не ви е карал да я храните, за да ви снимат и документират с вашия домашен любимец. Рекордът за най-бързи 100 метра гладко бягане се вписва на страниците непосредствено, след като бъде поставен. В официалния канал в мрежата качват ежедневно новите постижения, които получават сертификат и медал. Това се случва, ако опитът за рекорд е достигнат и ако предишният е подобрен.

Вашето куче обича да крепи върху носа си празни кенчета. Това не е ново за Гинес - Ласи успява да балансира предмети на разстояние от 100 метра за 2 минути и 55 секунди. Най-бързият автомобил, задвижван с ракетен двигател достига скорост от 1609 км/ч. Тестът на превозното средство ще бъде в южноафриканската пустиня през 2016 година. Ако е успешен, ще бъде очакван преди изданието на книгата за 2017 година.

Най-голям брой ключове, извадени от папагал за минута, е 10 - при това от ключодържател. Обичате мачове - следователно следващият рекорд за най-голям слънчоглед ще е интересен. С височина 9 метра и 17 сантиметра е достоен за чоплене на семки за цяло футболно първенство. Ако случайно не сте фенове на семковата краста, ще може да преработите слънчогледа за пържене на картофки или тиквички.

Отиде си лятото, идва есента, както пееше известна група преди време. Ако обичате сладоледените удоволствия, следващото постижение ще ви стане най-сладко. Върху класическа вафлена фунийка са поставени 26 топки от леденото изкушение. Те трябва да останат така в продължение на 10 секунди. Колкото повече, толкова повече, казваше Мечо Пух. Американската гражданка Деб Хофман е колекционер на вещи, свързани с мечока. Тя притежава от 11 485 вещи на Пух и другите горски обители. Това я прави рекордьор в категория за събиране на разни неща от филми, сериали и дори въображаеми образи. Когато се влезе в книгата за рекорди, не е задължително да си достатъчно само голям почитател на нещо. Най-възрастната група в света се състои от трима японци. Тя се казва "Златен сеньор трио" и нейните членове съответно са на 78, 81 и 89 години. Групата свири на роял, контрабас и вибрафон. Най-бързото напечатване на текст, който се състои от 103 знака, написан само с нос, е за рекордното време от 46.30 секунди. Ако решите да победи този човек от Индия, решението е да имате дълъг нос и най-вече бърз тренинг на този орган. Обичате да гледате и да играете футбол, значи следващото върхово постижение е точно за вас. Целият отбор, който е на възраст от 17 години, успява да вкара 54 гола само с главички. Ако искате да ги биете, е нужно много тренировки и най-вече отличен синхрон.

Гинес не гарантира, че ще върнете обратно изгубените мозъчни клетки, но си струва да опитате. Ако носите тениски през лятото, следващият носител на рекорд не е за вас. Карстен Зипфел, по-известен като д-р Кранк от Германия, държи постижението за обличането на 7 мокри тениски за 1 минута. Състезанието "Мистър Мокър германец" вече може да започне. Кокосът, този екзотичен плод, е намерил място сред най-добрите храни за рекорд. Малайзският учител Хо успява с помощта единствено на пръста си да пробие 4 кокосови ореха за 12,15 секунди. Американецът Деан Шелдом държи постижението за най-много задържани скорпиони в устата си - 21. Няма кой да го бие вече 14 години. Ако искате да го биете в тази категория, е нужно насекомите да стоят във вашата уста поне 10 секунди. Любопитно е да се отбележи, че ако ги глътнете или изядате, Гинес не осигурява подправки към екзотичния деликатес. Нито пък обещава обезщетение, ако подгоните рекорда на германеца, изхвърлящ 22 печки за минута.

Българите шампиони

Преди 26 години Йорданка Донкова поставя световен рекод на Гинес за 100 метра с препятствия. Времето, което и до днес е недостижимо, е 12,21 секунди. Стефка Костадинова успява да скочи 2,09 см на висок скок. Рекордът за най-много коктейли, които са предлагани в заведение го държи отново нашенец. Пенчо Пенчев от Варна в неговия собствен бар може да приготви 2014 коктейла. Условието е всеки да става готов за максимум 4 минути. Пенчев е в готовност да предложи менюто на всеки желаещ да опита асортимента. Помните ли морзовата азбука? Андрей Биндасов успешно предаде 230 морзов код в рамките на минута - на шестия аматьорски телеграфски шампионат в България. Баба Марта бързала, десеткилометрова мартеничка вързала. Рекордът, който се държи от Мирослава Ивайлова, Анастасия Великова и Славена Данева е поставен в Русе и е за най-дългата мартеница. Размерът на амулета за здраве е 10, 74 км. Ако видите щъркел, сигурно ще ви трябва цяла гора,за да я вържете.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай