Модулните мебели разчупват стаята

Модулните мебели разчупват стаята | StandartNews.com

Новите решения на проектантите променят традициите

Българите сменят мебелите си веднъж на 30 години, сочи едно от последните проучвания на пазара за домашно обзавеждане. В останалата част на света това се случва доста по-често. Но въпреки това е ясно, че само най-големите богаташи могат да си позволят да следват сляпо интериорните тенденции и да преобзавеждат дома си при всяка промяна на мебелната мода. Затова и една от тенденциите в обзавеждането е все повече хора да избират модулни мебели. Това са спални, които се превръщат в холна гарнитура или дивани, които можеш да разделиш на удобни кресла и табуретки, а при нужда да превърнеш в легло за гости. Така можете да пренареждате дома си според настроението или нуждата и да се радвате на промяна, без да влагате много средства.

За да пестите място пък можете да заложите на сгъваеми маси, кресла и легла или поне на такива с отделения, предлагащи допълнително пространство за прибиране на вещи. Също като детските легла от детството ни, под чийто матрак можехме да намерим от комикси до забравен чифт чорапи. Другият трик, който мебелните специалисти често препоръчват, е претапициране на старите мебели или честа подмяна на по-евтините аксесоари като пердета, вази, саксии и възглавнички, които да внесат нов стил в дома ви.

Зелената мода, която през последните години се превърна в неделима част от всяка една сфера на живота, естествено не подминава и света на мебелите. Не я разбирайте като това да си купите зелен на цвят килим или да боядисате в зелено стените на дома си. Тенденцията всъщност диктува закупуването на мебели само от естествени материали. Може би с това е свързана и модата в мебелите през 2014 г. за закупуване на кресла, маси, бюра и спални, изработени в ретро стил.
Най-добре е да заложите на висококачествени материали, съветват експертите. Най-качествени, но и най-скъпи са мебелите от масивна дървесина. Не е много подходящо обаче те да са близо до мивката в кухнята, тъй като масивното дърво не е хубаво да се мокри.

Ако искате домът да ви зарежда със слънчево настроени, можете да заложите на бохемския стил, който през тази година също е сред модните за сезона.

Учудващо, според специалистите, през тази година вместо водещите за 2013 г. лилав и зелен цвят, е добре да заложите на скучното според някои сиво. Този цвят, според дизайнерите, се съчетава успешно с бяло-черните контрасни решения за интериора, а червеният акцент в сивия дом, ще го превърне в класика.
При избора на обзавеждане обаче трябва да се ръководите не само от модните тенденции, а и от функционалността на мебелите. Изключително важно е те да пасват на характера и на навиците ви - къде обичате да закусвате, как пиете кафето си, къде гледате телевизия и къде се събира цялото семейство.

Обзавеждане за домашни любимци

 

Все повече дизайнери залагат на разработката на специални мебели, които да са подходящи за домашните ви любимци и да ви помагат при оглеждането им. Шкафът с подходяща външна облицовка например може да се превърне в чесалка за подостряне на ноктите на домашния ви тигър, по-познат в публичното пространство като котка. Шкаф пък може да послужи за скриване на тоалетната на домашния ви любимец, като специална кръгла дупка, артистично оставена в някоя от страните му, да позволява на котката ви да подготвя сутрешния си тоалет необезпокоявана. Сред най-атрактивните идеи на дизайнерите за любителите на котки е маса, върху която е посадена трева, за да си похапва при нужда любимеца ви. Лабиринти от етажерки, гардероби с отвори и етажи, в които котката ви да си играе или маси и столове с легло за животинката ви, са сред другите предложения на пазара.

Без бяло и сиво в дома

В дома ви не бива да преобладават бели, кафяви и сиви мебели, смятат експерти, които се занимават с влиянието на цветовете върху живота ни и почитателите на древната практика за хармонизиране фън шуй. Причината е, че тези цветове символизират грижите и задълбочават проблемите. Така че, за да се разбирате добре с половинката по-добре обзаведете спалнята в синьо. Ако искате да разгорите позатихнелите чувства, погрижете се за червени акценти, които разпалват страстите след дълъг работен ден. Ако искате да се успокоите и да намалите напрежението, заложете на картини с тучни ливади или зелени аксесоари за дома, тъй като този цвят успокоява. Жълтото е цветът на реда, а аксесоарите в този цвят ще ви помогнат да постигнете разбирателство. За да привлечете повече пари в къщата си, комбинирайте лилаво и червено. Ако искате да пораснете в кариерата, може да поставите аквариум или минифонтан в близост до входната врата на жилището. Така според фън шуй ще активизирате професионалния си успех. В случай, че предпочитате да обикаляте света, вместо да сте постоянно зарит с бумаги на бюрото, то можете да поставите вдясно от входната врата висящи предмети, като е препоръчително да са в бяло, черно или сиво. За да привлечете пари, пък трябва да обърнете специално внимание на левия ъгъл в дъното на дома ви. Именно там е най-подходящото място за ъгловия ви диван, който е препоръчително да бъде решен в пурпурно или синьо. Точно на срещуположния край на дома -в десния ъгъл в дъното на апартамента или къщата ви, се намира зоната на любовта. За да съхраните свежи чувствата между партньорите, поставете там кристални предмети или двойка еднакви фигури. Ако пък все още търсите половинката си, поставете на това място червени свещи.

Втори живот за ненужните вещи

През последните години като отпор на консуматорското общество все повече дизайнери решават да заложат на преработката на стари мебели. Това не само ще даде арт облик на дома ви и ще ви спести пари, но може и да се превърне в новото ви хоби, а защо не и работа, която ви доставя удоволствие. Свикнали сме да виждаме пред селските къщи например наредени стари седалки от автомобили, превърнати в удобна пейка. Същото можете да направите например на вилата или в градината с ненужните столове и кресла. Конструкцията на бебешките легла с помощта на нова боя и някое друго стъкло например може да се превърне в модерна и функционална маса за трапезарията. Допотопният чернобял телевизор в мазето ви, който сърце не ви дава да изхвърлите, защото с него сте откривали магията на движещите се картини, например лесно може да се превърне в шкаф или суперизискан аквариум. Неслучайно децата умират да се возят в количките за пазаруване. А хрумвало ли ви е, че стига да я отворите от едната страна и да застопорите колелата може да се превърне в удобен градински стол само с помощта на няколко цветни възглавници. Същото може да се случи и със старата ви невградена вана, която боядисана в ярки цветове да се превърне в модерно диванче. Старото и ненужно пияно пък с малко повечко фантазия може да стане градински фонтан или култов стенен шкаф. Стълба в банята пък може да се превърне в закачалка за хавлии, а колелото - в поставка за мивка в банята.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай