Обикваш коня след 10 урока

Обикваш коня след 10 урока | StandartNews.com

Трябват поне 2 тренировки седмично, обяснява Ангелина Асенова

Учебната година започна и е добре да помислим как да разсеем децата от стреса и натоварването в школото. Уроците по езда са чудесен избор, тъй като с тях ще подсигурим и физическата активност на малчуганите. Какви са преимуществата на конния спорт, на какво учи хлапетата и как протича първият урок, пред "Стандарт" разказва треньорът по езда в конна база "Хан Аспарух" Ангелина Асенова.

Преди да заведем хлапето си на урок по езда, първо трябва да възпитаме у него любов у животните. Това е главното условие, за да се научи едно хлапе да язди, категорична е Ангелина Асенова, дългогодишен треньор по езда. "Всъщност правилото важи и в живота, защото, който не обича животните, не умее да обича и хората", допълва Ангелина. Според нея е добре хлапето да е навършило 5 г., за да отиде на първия си урок. "На тази възраст детето има що-годе изградена двигателна култура и вече може да започне с умишлената езда - да влага мисъл в нея", обяснява треньорката. По думите й при конния спорт участват всички мускулни групи, трябва да се пази равновесие и концентрация, което е трудно за едно малко дете. В практиката си Ангелина качва хлапетата направо на големи жребци, а не на понита.

"Научила съм се с времето да преценявам дали децата стават или не за ездачи и точно на какъв кон да ги кача", разяснява треньорката. По време на първия урок тя качва хлапето, показва му как да сложи краката си на стремената, каква стойка да заеме, къде да си държи ръцете, започва да го учи на сядане и ставане, спиране и тръгване. "Първият урок преминава предимно ходом, съвсем малко повдигам коня в тръст. Най-напред уча детето как да гали коня и да си общува с него", споделя Ангелина. Тя признава, че се старае детето да хареса не само коня, но и нея.

"Важно е и аз да му допадна, за да мога да го запаля по ездата, защото задачата ми като треньор е да мотивирам и поощря детето", подчертава Асенова. Първият урок по езда на малчуганите около 5 г. е 20 минути, а за тези над 5 г. - от 30 до 40 минути. Ако обаче се гонят високи постижения в конния спорт, тренировката трябва да е от час до час и половина.
Ангелина съветва - дори да е само за удоволствие, да водим хлапето си на езда не по-малко от 2 пъти седмично. "Защото мускулите се разпускат страшно бързо и след това има страхотна мускулна треска.

А и трябва да се постигне синхрон с коня, който се губи, ако не се язди редовно", обяснява треньорката. Ако обаче искаме детето ни да тренира конен спорт, то трябва да язди задължително 5 дни в седмицата. Ангелина споделя, че обикновено след 10 урока малките й клиенти вече могат да яздят самостоятелно. "Тренирам едно момиченце Мартина, която започна да язди самичка едва след 5 урока. Има, разбира се, доста страхливи деца, които 2-3 месеца остават с въже, но повечето бързо започват да яздят сами", разказва треньорката. Напредъкът в ездата обаче става видим след година. "Тогава вече хлапето изпитва удоволствие от ездата, може да командва и контролира коня, без притеснение и страх", категорична е Ангелина. Цената на 20-минутен урок по езда при нея за малчуганите до 5 г. е 20 лв. За децата над 5 г. свободна тренировка от 35 мин. струва 40 лв. Предлага се обаче и абонаментна карта от 10 урока, с която тренировката ни излиза с 5 лв. по-евтино. "Конният спорт е скъп и елитарен, но ако хлапето язди само за развлечение - по два пъти седмично например, мисля, че е по джоба на българина", смята треньорката.

Тя с радост споделя, че все повече родители водят децата си в базата и искат те да се занимават с езда, което е похвално. "Хората сякаш се уплашиха, че хлапетата не спортуват прекарват свободното си време пред компютъра и затлъстяват", смята Ангелина. Разказва, че доста родители остават с децата си по време на урока им, за да ги наблюдават. Имало и цели семейства, които редовно яздели групово при нея. "Има едно семейство - майка, баща и дъщеря, които тренирам от 20 г.", разказва Асенова. Тя е категорична, че ездата дава много на децата и те непременно трябва да имат досег с коне. "Учи хлапетата на самочувствие, дисциплина и любов към животните, дава им здраве и невероятна стойка", уверява Асенова. По думите й неслучайно в цял свят най-богатите хората водят децата си на уроци по езда още преди да са проходили. Ползите за здравето на хлапетата също са неоспорими според Ангелина. "Това е спорт, използван за рехабилитация в цял свят, а също за лечение на болести на двигателния апарат и на различни психически заболявания", категорична е Асенова. Тя разказва, че на уроци при нея са идвали и доста деца със специални потребности. "Обучавах 15-годишно момче с пареза на единия крак, което яздеше 3 г. по 3 пъти в седмицата. То тръгна от нулата и постигна невероятен напредък. Момчето се повлия изключително от ездата и започна да ходи много добре", с радост споделя Ангелина. По думите й ездата е идеална за хлапетата, защото ще ги разтовари от стреса и натоварването в школото. "Язденето успокоява страшно и действа релаксиращо. Конете имат положителна енергия, която при допир предават на хората и те релаксират. Ездата е невероятна за децата, а и за хората с умствени професии. Дори и аз самата, когато съм страшно уморена, но съм с конете, си почивам", категорична е Ангелина. Тя посочва, че конният спорт е единственият, който предоставя възможност за общуване с живо същество и затова родителите трябва да го предпочетат за хлапето си. "При нея няма неодушевен уред за спорт, а кон, който трябва да обикнеш и приемеш за другар. А грижата за него те учи да си внимателен, грижовен и отговорен за другите", уверява Асенова.

Тя споделя, че често тренира и хлапетата на звездни майки и татковци. В момента Ангелина обучава дъщерята на Наталия Симеонова и Дениз Ризов - Виктория, а също щерките на Нели Баширова, Богомил Манчев и сърдечния хирург Йовев. Преди е тренирала и децата на Слави Бинев, сина на актрисата Яна Маринова и внучката на Зографски. "Нямам случай досега, в който родителите да са довели детето си при мен и то да не се е влюбило в ездата", гордо отсича Ангелина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай