За мнозина петък 13-ти е фатална дата, но има и такива, които вярват, че комбинацията от петия ден от седмицата и числото 13 носи щастие. Поне за тях самите.

И все пак исторически примери за щастливи събития, случили се именно на тази дата, не липсват. Ето и някои от тях:

1. Церемонията по откриването на Летните олимпийски игри в Атина

Тя се състоя на 13-ти август (петък) през 2004 г. Британският отбор спечели общо 30 медала на игрите, включително два златни за Кели Холмс в бяганията на 800 и 1500 метра.

2. Патентован е акордеонът

Това се е случило на 13 януари (петък) 1854 г.

3. Във Великобритания е основана първата нудистка колония

Британците захвърлили всички дрехи след откриването на Клуба на Северен Девън в Метърел на 13-ти юни (петък) 1930. Нудистката колония е основана от Катрин и Едуард Хемингуей, братовчед на известния писател Ърнест Хемингуей.

4. Открит е надписът Холивуд

Надписът, който първоначално е бил HOLLYWOODLAND, е показан в петък, 13-ти юли 1923 г. Той е поставен, за да рекламира жилищното строителство, но бързо се превръща в една от най-големите туристически атракции в света.

5. Бенджамин Франклин произнася една от прочутите си фрази

"В този свят нищо не е сигурно освен смъртта и данъците". Думите били написани от един от бащите основатели на Америка в писмо до Жан-Батист Льорой на 13-ти ноември 1789 г. Те продължават да са валидни и днес и вероятно винаги ще бъдат.

6. На 13 януари 1128 г. папа Хонорий II издава декрет, с който обявява рицарите тамплиери за божия армия.

7. На същата дата през 1610 г. Галилео Галилей открива Калисто - четвъртия спътник на Юпитер.

8. Отново на 13 януари, но през 1942 г. Хенри Форд патентова първия в света пластмасов автомобил, известен като Соевия автомобил.

Плюс един всеизвестен факт - след петък, било то и 13-ти, идва събота

След всеки петък 13-ти, идва събота 14-ти, а това означава само едно – уикендът е близо. Така че защо да не забравим за датите, да захвърлим всички тези суеверия...