Прекалената информация вреди на здравето ни

Прекалената информация вреди на здравето ни | StandartNews.com

Съобщения и предупреждения за това, че смартфоните влеяят негативно на мозъка на човека, валят почти всеки ден. Но ние рядко се зачитаме в съобщенията по вестници и списания. Е, наскоро известният лекар-ендокринолог д-р Робърт Ласинг разказа пред Busines Insider повече за опасностите от прекаленото използване на мобилните устройства.

В съвременния свят хората са привикнали перманентно да не обръщат внимание на съобщения за вреда за здравето от смартфоните. По думите на Ласинг, ние фактически приучаваме мозъка си да се намира в състояние на перманентно напрежение и страх. Така, по данни от наскоро проведено изследване, 86% от американците проверяват активността в социалната мрежа, както и своите лични и на свои приятели профили. Което създава стрес от пренасищане с информираност, тъй като текучеството на информация в социалната мрежа е с почти наполовина повече от нормалното приемане на новини. Според д-р Ласинг, пренасищането с информация, както и натовареността и стреса, който си докарваме от социалните мрежи, води до практическото спиране на фукционирането на префронталната кора на мозъка, която е изключително важна за общуването ни и изобщо за светоусещането.

Притеснителната статистика сочи още, че 97 процента от хората не могат за дълго да се съсредоточават върху определена задача. Това означава, че човекът е привикнал към постоянните разсейващи съобщения в социалната мрежа, които го прехвърлят от тема в тема. При всичко това се появява и хормонът на стреса – кортизол, съчетан, разбира се, с допамина – хормона на щастието.

И така, лека по лека човек привиква към редовните нива на стрес и удоволствие и започва сам да ги търси чрез постоянно сърфиране в социалната мрежа. Разбира се, смарфоните не са нещо зло, допълва д-р Ласинг. Но когато обзема цялото наше внимание и пречи на ежедневните ни задачи, то би било редно да спрем да посещаваме толкова често социалната мрежа и да поканим приятелите си на чаша кафе. Според доктора, зависимостта от телефона може да бъде сравнена със зависимостта от пушенето или дори алкохолизма. Надява се също след време да стане социално неприемливо писането на съобщения по телефона на социални места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай