Забележително: Японски космически роботи кацнаха на астероид

Забележително: Японски космически роботи кацнаха на астероид | StandartNews.com

Двата роувъра, които японският космически апарат Хаябуса-2 прати на астероида Рюгу, са кацнали успешно. Това потвърди японската космическа агенция ДЖАКСА, съобщи сайт специализираният сайт Спейс ком.

Те са предали първи снимки и данни и са започнали да се движат по повърхността.

В съобщението в Туитър агенцията е публикувана и една от направените снимки. ДЖАКСА се извини на феновете на мисията Хаябуса-2, че е трябвало да чакат повече от ден, за да научат какво се случва с роувърите. Агенцията поясни, че е искала да се увери, че апаратчетата са пристигнали действително на астероида. Тя добави, че роувърите са в добро състояние след кацането.

Вчера космическият апарат Хаябуса-2 "командирова" тандем от роувъри на астероида Рюгу. Роботите, наречени Минерва-II1А и Минерва-II1Б, известни за по-кратко и като Роувър Едно и Роувър Две, са с тегло 1 килограм и с размери 18 сантиметра на 7 сантиметра.

Те ще измерват температурата на астероида и ще правят снимки, като за целта са оборудвани със съответните уреди и камери. Данните, които те съберат, ще бъдат препредадени на кораба-майка Хаябуса-2, който ще ги предаде на земята.

Двата роувъра се намираха в контейнер, наречен Минерва II-1, който бе складиран в "мазето" на космическия кораб Хаябуса-2. Апаратът започна да освобождава роувърите от контейнера на разстояние от около 60 метра от астероида. Според сценария предната част на контейнера се изстрелва в пространството и двата роувъра са изхвърлени от контейнера и се спускат отделно на повърхността на астероида. Повърхността на Рюгу обаче се оказа по-неравна от очакваното и на нея има много малко удобни за меко приземяване места.

Макар и екипът на мисията да ги нарича роувъри, двете апаратчета няма да се движат по повърхността на астероида на колела, а ще подскачат по нея. Гравитацията на повърхността на астероида Рюгу е много слаба. Затова роувър с колела или вериги би се издигнал над нея веднага щом се задвижи. Подскачането е много по-подходящ начин за придвижване в такива условия и при толкова груб терен. Роувърите ще остават във въздуха до 15 минути при всеки скок и ще се придвижват с по 15 метра хоризонтално. Минерва-II1А и Минерва-II1Б ще се движат автономно и сами ще преценяват накъде да тръгнат.

Сондата Хаябуса-2 достигна астероида Рюгу през юни тази година след три и половина години пътуване. Тя извървя 3,2 милиарда километра. Астероидът Рюгу се намира на около 280 милиона километра от нашата планета, припомня Франс прес.

През октомври Хаябуса-2 ще прати на Рюгу апарат, наречен Маскот, проектиран от Френския център за космически изследвания и от германския Център за космически изследвания. Маскот "ще живее" само 12 часа и ще използва четири инструмента, сред които и специален микроскоп, разработен от Френския институт за космическа астрофизика. С него ще може да се установи какъв е минералният състав на астероида.

В късния октомври Хаябуса-2 ще слезе до повърхността на Рюгу, за да събере проби от скалата и почвата. После японската космическа агенция планира "да детонира експлозив", който ще отвори кратер в повърхността на Рюгу. Тогава Хаябуса-2 ще се спусне в кратера, за да събере скали, припомня Би Би Си.

Хаябуса-2 ще напусне Рюгу през декември 2019 г. и ще се върне на земята с всички проби от астероида през 2020 г.

Засега официални представители на японската космическа агенция се надяват да потвърдят до 1-2 дни успешното кацане на роувърите на астероида, когато космическият апарат Хаябуса-2 препрати до земята данни, получени от тях.

Ако надеждите на японските специалисти се оправдаят и двата роувъра действително са кацнали успешно на астероида, това ще бъде първо успешно пращане на роувър на повърхността на астероид.

Досега има успешно кацане на апарат на комета. През ноември 2014 г. мисията Розета на Европейската космическа агенция спусна апарата Фила на кометата 67Р/Чурюмов-Герасименко, посочва Би Би Си.

През 2005 г. Япония се опита да прати роувър на астероида Итокава. Той трябваше да подаде сигнал до 18 часа след изхвърлянето му от космическия апарат Хаябуса. Но роувърът отпътува в неизвестна посока и опитът се провали, припомня Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай