90%: Политици се месят в работата на Темида

Повечето българи формират своята представа за правосъдието от тв предавания и приятели, сочи проучване на ЕИСА

90%: Политици се месят в работата на Темида | StandartNews.com

Политици се месят в работата на родната Темида. Това е категоричното мнение на 9 от всеки 10 българи, сочи проучване на Европейския институт за стратегии и анализи (ЕИСА) за работата и ефикасността на съдебната ни система, представено вчера от изпълнителния му директор му Бранимир Ботев. Представителното изследване е направено в края на декември 2016 г. сред 1000 анкетирани на възраст над 18 г. по метода на регистрация "Face to face".

Според 60,4 на сто от анкетираните, за "да има ефективни присъди за извършени престъпления на най-високо ниво в държавата", трябва да се ограничи влиянието на политиците върху работата на прокурорите и съдиите.
Интересен извод от изследването е, че хората не познават работата на съдебната система – едва 4,1% посочват, че са запознати с дейността й, а 22,3% са наясно частично. По-голямата част от българите формират своята представа за правосъдието от тв предавания и приятели. "Впечатленията са от близки, познати роднини, мнението на хора, които хората чуват и казват: "Някой ми каза, че ето така функционира съдебната система". Това е още един индикатор за слабо познаване, за липса на информираност", коментира Ботев. Слабото познаване на структурата и функциите на съдебната система, се изразяват и в заключението на една много голяма част от обществото (71,7%), че адвокатите, подобно на съдиите, са част от съдебната система. 23,85% от анкетираните определят също така погрешно агентите на ДАНС и други специални служби като органи на съдебната власт. Най-популярен източник на информация за работата на съдебната система за българските граждани е телевизията (60.1%), следвана от интернет сайтовете и социалните мрежи (11.7%), както и споделените впечатления от близки и роднини (6.7%).
Още по-интересен резултат от изследването е явното неразбиране на демократичното разделение на властите сред гражданите. Повечето от половината от анкетираните включват "властта на политическите партии" сред основните власти редом със съдебната система. Според анализаторите това показва не само доминиращо присъствие на партиите в съзнанието на гражданите, но и формирано мнение за участието на политиците във всяка сфера на живота.
Българите определят родната Темида като добра, но не работеща добре и на първо място извеждат като добър пример практиките на Германия, Великобритания и САЩ. Според половината от анкетираните подобряването на работата й зависи най-вече от тази на съдиите. След тях по значение за постигането на положителна промяна са прокурорите (45%), както и главния прокурор (37%). Почти същия процент от анкетираните считат, че от министъра на правосъдието зависи да се подобри работата на съдебната система като цяло (35%), а според 31% това зависи от правителството.
А възможностите за подобряване на работата на съда и прокуратурата откриват вътре в самата правосъдна власт. Видима е и оценката на 1/3-та от анкетираните, че от изпълнителната власт също изключително много зависи да се подобри работата на съдебната система.
Мнозинство от всички интервюирани (85.6%) са напълно или по-скоро съгласни с твърдението, че е необходим постоянен специализиран контрол върху работата на съдиите в България и едва 2.5% от анкетираните не са съгласни с подобно твърдение. Темповете, с които се решават делата, се възприемат като твърде бавни, с чести отлагания, от 84% от анкетираните. Същият брой посочват като проблем прекалената обвързаност на съдиите с адвокати и приятелски кръгове. Анкетираните изразяват съгласие в голяма степен и с твърдението, че са налице съмнения и в непрозрачност при разпределянето на делата (77% са напълно или частично съгласни). "Основното усещане у българина е, че той е със силно накърнено чувство за справедливост и това е свързано с липсата на бърз, ясен, справедлив и прозрачен процес." твърди Бранимир Ботев. Нашенците настояват за по-тежки присъди, за по-широки правомощия на полицаи и прокурори и за ограничаване правомощията на адвокатите. Най-голяма част от интервюираните считат, че заплащането, гарантиращо независимост и качествена работа на съдии и прокурори, трябва да бъде 2000-2500 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай