АФИС: Гинка изравни ГЕРБ и БСП

АФИС: Гинка изравни ГЕРБ и БСП | StandartNews.com

Благодарение на Гинка БСП се изравни с ГЕРБ, това сочат данните от изследване на АФИС. На въпроса "Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?" отговорите посочват следните данни:

БСП 24.7%;

ГЕРБ 24.6%;

ДПС 6.5%;

Атака 2.4%;

ВМРО 2.0%;

Реформаторски блок 2.0%;

Воля 1.6%;

АБВ 1.0%;

СДС 0.8%;

НФСБ 0.6%;

Да, България 0.6%.

Само 4% от българите искат ЧЕЗ да е собственост на частна българска фирма, са цифрите от изследването. То потвърждава, че пълнолетните българи, които желаят естественият монопол върху електроразпределението да е във владение на частна фирма са малцинство.

На въпрос чия собственост да е "ЧЕЗ" над 62% от респондентите в изследването отговарят, че искат енергоразпределителното дружество да е държавно. Около 15% са посочили, че предпочитат собствеността на дружеството на смесена, 15.9% нямат мнение по въпроса.

"ЧЕЗ" да e във владение на български частни лица искат 4.3% от попитаните, а тези, които предпочитат ЕРП-то да е собственост на чужда компания са под 1% от запитаните.

1,6% от респондентите пък са "за" дружеството да е собственост на други държави.

Изследването показва, че желанието електроразпределението да бъде върнато в собственост на държавата се споделя от привържениците на всички партии в политическия спектър, както и от хора с всички степени на образование.

Сред привържениците на управляващата ГЕРБ само 7% са за българска частна собственост върху електроразпределението, 55% са за българска държавна собственост, 27% - за смесена, а идеята за чужда (частна или държавна) собственост сумарно набира едва 2%.

Симпатизантите на коалиционните партньори на ГЕРБ от Обединените патриоти реагират сходно. 66% (4% над средното) са за ренационализация, 6% за притежание от български частни лица, 6% за чужди фирми, а още 13% за смесена собственост.

При ориентираните към опозицията в лицето на БСП резултатите са по-ярки. 82% от привържениците на левицата са съгласни с идеята държавата да стане стопанин на "ЧЕЗ", 4% са склонни дружеството да е във владение на частни лица (български или чужди). За смесена собственост подкрепата си заявяват 9% от симпатизантите на червените, но 41% от тях остават без мнение на въпроса.

Казусът "ЧЕЗ" размества обичайната нагласа на българите за симпатиите към политиците.

В контекста на сделката за енергодружеството на въпрос "Коя партия изразява позиции, най-близки до Вашите?" резултатите за управляващите ГЕРБ и опозицията БСП са изравнени. И двете партии получават близо 25%. Резултатите на този въпрос са: БСП 24.7%; ГЕРБ 24.6%; ДПС 6.5%; Атака 2.4%; ВМРО 2.0%; Реформаторски блок 2.0%; Воля 1.6%; АБВ 1.0%; СДС 0.8%; НФСБ 0.6%; Да, България 0.6%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай