Бизнесът губи по 175 часа в бюрокрация

Бизнесът губи по 175 часа в бюрокрация | StandartNews.com

Поне 56 административни стъпки и цели 175 часа (близо 22 работни дни) отнема на местните предприемачи да се справят с бюрократичната тежест в рамките на годината. Ако бизнесът тепърва започва, това би добавило още поне 15 стъпки и 27,5 часа (3,5 работни дни), посветени на бюрокрацията. Това показва Индексът на бюрокрацията за България на ИПИ, с който се отбелязва международния ден на бюрокрацията на 29 септември.

Датата е специално избрана така, че да съвпада с рождената дата на Лудвиг фон Мизес, който през далечната 1944 г. издава популярната книга „Бюрокрацията". В нея Мизес прави брилянтно описание на негативните последици от бюрократичното мислене и държавната намеса, които водят до „неефективно производство и корупция". Неговите думи за „бюрократичната тирания" остават в сила и днес.

Въпросните 175 часа, които отнемат различните бюрократични стъпки, са равносилни на около 960 лв. разходи за заплати на хората, които ще отделят от своето време, за да покрият бюрократичните изисквания. В тази сметка не влизат платените такси, както и другите плащания по договори, които са на практика директен резултат от един или друг регламент (такива са например подписването на договор със службата по трудова медицина или с фирмата за управление на отпадъците).

За изчисление на бюрократичната тежест ИПИ използва въображаема компания-модел, подобно на опита в други страни – INESS в Словакия и Liberální Institut в Чехия. Компанията на ИПИ е еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД), което се занимава с производство и монтаж на метални конструкции, в т.ч. огради, врати и метална дограма. В компанията работят четирима души, като в рамките на годината един работник е съкратен, а друг назначен. Оборотът на компанията за годината е 110 хил. лв., съответно тя е регистрирана по ДДС. Компанията има собствена сграда и притежава превозно средство, което се управлява от един от работниците. Компанията генерира електронни, метални и химически отпадъци.

Изчисленията на ИПИ, базирани върху компанията-модел, покриват множество различни бюрократични сфери: стартиране на бизнес, трудови норми, безопасност на труда, данъчни правила, управление на отпадъците и изисквания, обвързани с производствения процес. Всички тези бюрократични стъпки са описани и остойностени под формата на нужното време за тяхното изпълнение, като в сила е презумпцията за максимално използване на електронни услуги, високи познания на екипа и бърза работа. Напълно възможно е да сме изпуснали някоя бюрократична стъпка (особено по отношение на техническите изисквания), както и да сме оценили някои стъпки твърде благородно, тоест че отнемат по-малко време от реалното.

Важно е да се отбележи, че в случая покриваме само базовите бюрократични изисквания. Всякакъв тип проверки от страна на службите или специфични събития в рамките на трудово-правните отношения (например излизане в отпуск по болест или майчинство), които носят много сериозна тежест, не са включени в това първо издание на индекса. Въпросните 56 стъпки и 175 часа за покриване на бюрократичните тежест следва да се разглеждат като един по-скоро оптимистичен поглед към бюрокрацията у нас.

Изследването се провежда в още две страни – Чехия и Словакия, където бизнесът отделя съответно 200 часа и 164 часа на година за справяне с бюрократичните изисквания. Що се отнася до стартирането на бизнес, то това отнема най-много време в Чехия – 47 часа и 32 процедури, следвана от Словакия – 36,5 часа и 33 процедури. От трите изследвани страни, най-бързо и лесно може да се започне бизнес в България – 27,5 часа и 15 процедури.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай