Ботев ни дава усещане за национална принадлежност

Програмата ни за честванията е фокусирана върху патриотичното възпитание, казва кметът на Враца Калин Каменов

Ботев ни дава усещане за национална принадлежност | StandartNews.com

- Г-н Каменов, от 26 май до 2 юни Враца е Ботев и градът се превръща в столица на патриотизма. Какви са новите прояви, включени в Ботеви дни 2017?

- Личността на Христо Ботев е повод за гордост и усещане за национална принадлежност. За мен е изключително важно още от ранна детска възраст децата да изучават неговия живот, творчество и патриотична дейност. Нещо повече, възпитаването на младите хора в преклонение към великите исторически личности на България е първата стъпка към превръщането им от активни зрители в активни участници в обществения живот. Точно поради тази причина програмата на Община Враца за Ботевите дни е фокусирана изцяло върху патриотичното възпитание.
Тази година събитията, отбелязващи живота и делото на Христо Ботев, започнаха още в началото на месец май. В рамките на Деня на Европа ученици от всички училища и учители по изкуствата организираха творческа работилница „Ботев в изкуството", където талантливите деца на Враца изразиха своя поглед за своя град. Официалното откриване на „Ботеви дни 2017" стартира на площад „Христо Ботев" на 26 май с театрализация, представяща живота и делото на поета-революционер. На следващия ден тържествено и с водосвет изпратихме врачанските походници, участници в 71 – вия Национален туристически поход „Козлодуй-Околчица". Сред гостите тази година бяха възпитаници от детски градини, облечени с тениски с лика на Ботев. Раздадохме фланелки и на групите от Община Враца.
В рамките на „Ботеви дни" 2017 се реализира

нов конкурс с родолюбива насоченост – „Най-патриотичен клас"

Идеята на конкурса е абитуриентите, които по време на Ботеви дни завършват средното си образование, да бъдат облечени в народни носии, тениски, костюми или да организират родолюбива инициатива. Наградата за класа - победител е екскурзия в чужбина на места, където Христо Ботев е учил, преподавал, създавал и работил. Към момента предложението среща подкрепата както на учениците, така и на учителите и родителите. 3 класа на зрелостници участват в инициативата. Техните предложения ще бъдат разгледани в началото на юни.
В програмата на културните прояви всяка вечер бяха организирани концерти на открито, като участие в тях взеха групите „Tri O Five", Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев", Симфониета Враца, Дамски хор „Враца", Марио Николов, Валентина Корчакова, група „Диана експрес", Влади Ампов-Графа, както и редица млади музикални таланти от града под Околчица. Честванията, посветени на 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета ще завършат с велопоход „Козлодуй-Околчица" на 4 юни.
- На 1 юни се връчват и Наградите на Враца и се удостоява Почетния гражданин. Тази година кои бяха отличени?
- „Наградите на Враца" и удостояването на званието Почетен гражданин ще бъдат връчени по време на Тържествената сесия на Общинския съвет. След като бяха разгледани постъпилите предложения, на заседание на Общинския съвет, бяха приети номинираните за „Наградите на Враца"-дългогодишната учителка Светла Димитрова, директорът на СУ „Христо Ботев" Виктор Кръстев и Представителният танцов състав "Хемус". Званието „Почетен гражданин на Враца за 2017 г." ще получи предприемачът Йордан Вачев за приноса му в развитието на икономиката на града.
- По какъв начин най-малките жители на Враца се включиха в събитията?
- В новата патриотична инициатива „Със стихове и песни по Ботевата алея", част от програмата на Ботеви дни 2017, ще участват над 100 деца от детски градини в Общината. Те ще рецитират в местността „Мостчето", край село Косталево, четиристишията от баладата „Хаджи Димитър" на Христо Ботев. След това ще вървят 5 км. по стъпките на поета-революционер.
- Какво съществено се случи през последната 1 година за Враца?

Положихме началото на важни за града и хората промени

С помощта на правителството бяха осигурени средства за ремонт на бул. „Христо Ботев" и Крайречния булевард в града. Два възлови участъци, които от дълги години не са ремонтирани цялостно. Щастлив съм, че вече приключи основната работа по преасфалтирането на важния за града и регион бул. „Васил Кънчов". Остава само полагането на износващия слой асфалт, което, надявам се, ще стане съвсем скоро. Очакваме старта и на ремонта на пътя до Леденика, който е от огромна важност за града и региона. Изобщо, откъм инфраструктура Враца започва да се променя. Успяваме бавно, но осезаемо да променяме визията на врачанските квартали чрез санирането, което напредва бързо. Вече имаме 3 завършени сгради по Националната програма за енергийна ефективност. В момента се санират други 10 блока. До месец ще започнем работа по 14-та жилищна сграда. Освен това ще въведем енергийни мерки и в 15 малки кооперации със средства по инвестиционната програма на общината. Това означава, че до края на годината ще има 29 санирани блока в града. През миналата година успяхме да постигнем нещо революционно в тази посока.

Преодоляхме клишето за „опакия" характер на врачани

и успяхме да обединим стотици семейства, които повярваха в Националната програма за енергийна ефективност. Постигнахме широк обществен консенсус и Враца стана първенец в страната по брой регистрирани сдружения на собственици. Това е една голяма крачка към по-добро качество на живот, към обществена ангажираност, към търсене на позитивната промяна. Убеден съм, че при осигуряване на допълнителен ресурс от държавата, над половината от тези сдружения скоро ще се радват на саниран, модерен, приятен за живот блок. Важно е да отбележим, че аз и екипът ми се опитваме да въведем иновации в тази национална програма. Ремонтираните блокове в един от кварталите ще бъдат обособени в общ цветови ансамбъл и така ще хармонизираме визията на иначе разноцветните кооперации. В друг квартал ще вложим патриотични елементи в новата визия на сградите, в трети ще заложим на културни послания. Това е моята визия за Враца – новаторство, смели решения, уверени крачки в бъдещето.
- На какъв етап е проектът за воден цикъл в града?
- Най-важното е, че се вижда краят на Водния цикъл на Враца. Едната от фирмите, която работеше по първия етап от проекта в града, вече финализира своите дейности. Остава само да отстрани някои от корекциите и етап 1 на Водния цикъл ще остане в историята. Голям успех постигнахме с втората фаза на проекта в град Враца. Той беше почти пред провал, заради предишното ръководство на фирмата изпълнител. През м. юли 2016 г., след изключително много работа, проектното предложение на Община Враца беше фазирано. По този начин се спаси един провален проект, който нямаше шанс да бъде завършен, ако не беше обезпечен финансово. Чрез подписване на договора за втора фаза, чиято обща стойност е около 88 млн. лв., проектът за Воден цикъл на Враца е обезпечен финансово до 2020 г.
Смятам, че до края на тази година ще забравим за Водния цикъл в града и ще успеем да възстановим асфалтовата настилка поне по основните пътни артерии, където е работено по проекта. Тук искам да уточня, че в проекта дейности за цялостно асфалтиране на улици не са предвидени. Асфалтира се само частта, която е разкопана. Въпреки това, успяхме през изминалата година да възстановим повече от 50 улици, както е преасфалтиран целият площад „Св. Софроний Врачански".
- Какво е предвидено в Инвестиционната програма, свързано с инфраструктурата?
- Преди месец Община Враца подписа 4 договора с Министерството на регионалното развитие и благоустройството, като част от Инвестиционната програма на Общината, на обща стойност 14 974 994. Два от проектите са за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в 15 многофамилни жилищни сгради в гр. Враца и са на обща стойност 4 000 000 лв.
Третото одобрено проектно предложение на Община Враца е на стойност 6 975 000 лв. и е свързано с обновяване и модернизиране на пешеходната зона в централната градска част. С реализацията на проекта ще се постигне единна концепция, която включва пешеходни настилки, велосипедни алеи, цветово оформление и художествено осветление, подходящи елементи на градския дизайн – малки архитектурни форми, указателни знаци, енергоспестяващо улично осветление, различни форми на градско озеленяване, както и създаване на достъпна архитектурна среда.
В инвестиционната програма на Враца ще се изпълнява и проект, чрез който ще се ремонтира сградата на Общината и на Концертната зала.
- Докъде стигна организацията и подготовката за Второто издание на фолклорния събор „Леденика?
- Миналата година

пожънахме огромен имиджов успех за града ни

Фолклорната програма в съчетание с уникалната природа на Врачанския Балкан и кулминацията на събора – Северняшката сватба, насочиха погледите на националните медии, много регионални и международни организации към нашия град. Вярвам, че второто издание ще е с още по-голям успех. За първи път ще има кукерско шоу във Враца. Ще се радваме също на калушарство, нестинарство и други атрактивни народни обичаи. Очакваме много повече фолклорни и самодейни състави да ни гостуват. Голяма изненада готвим за тазгодишната „сватба от време оно". Вярвам, че кръвта на всички ни ще кипне от това, което ще чуем и видим. Ще се почувстваме горди българи. Съборът на Леденика доказа своята значимост и смятам, че съвсем скоро той ще стане с международно значение, защото вече има индикации за това.
- Вие сте кмет, който е близо до хората. Какво ви казват те при срещите си с Вас?
- Аз вярвам, че приятел ти е не онзи, който те хвали, а онзи, който ти показва грешките. Приемам критика и трябва да има такава, когато тя е градивна. Благодарение на критиките съумяваме да вървим напред и да подобряваме дейността си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай