Брекзит и Тръмп белязаха пазарите

Брекзит и Тръмп белязаха пазарите | StandartNews.com

 

2016 г. бе изпълнена с доста запомнящи се моменти за борсовите играчи по света. Двата основни пункта бяха британският референдум за напускане на ЕС през юни и избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Стартът на годината бе повече от лош за инвеститорите. Още в първия работен ден китайската борса се срина със 7% и това отключи доста сериозни разпродажби през първия месец и половина на 2016 г. Последва възстановяване, подпомогнато от твърдата монетарна подкрепа на големите централни банки. Неочакваният Брекзит през юни първоначално доведе до значителни спадове по целия свят, но в последствие пазарите бързо си върнаха загубите. Победата на Доналд Тръмп през ноември не предизвика страх и паника, а стартира възходящо рали за акциите, което доведе до положителен завършек за основните индекси в Ню Йорк, Лондон, Франкфурт и Токио.

На Българската фондова борса първите две трети от годината преминаха при нисък ентусиазъм. Катализатор за скока обаче бе стартирането на първия у нас борсово търгуван фонд, фокусиран върху акциите, част от индекса на сините чипове – SOFIX. Събуденият интерес на инвеститорите към БФБ през последните няколко месеца доведе до годишен ръст от 27% за SOFIX, който приключи 2016 г. на най-високото си ниво от юни 2014 г. насам.
На валутните пазари доларът доминираше, като доларовият индекс завърши годината близо до 14-годишен връх. В подкрепа на зелените пари бяха добрите резултати на американската икономика, които убедиха и ФЕД да премине към затягане на монетарната си политика. Президентските избори на 8 ноември изстреляха нагоре щатската валута.
За британския паунд Брекзит бе ключовото събитие за годината. Макар че съвсем не е ясно кога и как ОК ще напусне ЕС, страхът надделя и месната валута се срина до най-ниските си стойности спрямо долара от 31 г. Японската йена бе на по-високи от желаното нива въпреки усилията на Японската централна банка, която дори премина към отрицателни лихви в опит да стимулира инфлацията. Статутът на йената като сигурна валута бе определящ за нейното поскъпване в моментите на несигурност. Златото имаше доста силна първа половина от 2016-а. Най-високата си стойност ценният метал постигна малко след Брекзит - близо $1370 за тройунция, формирайки ръст от около 30% от началото на годината. След избора на Тръмп обаче инвестициите се насочиха към по-рискови активи като акциите. В началото на февруари петролът се срина до най-ниските си стойности от 2003 г. насам - близо до $26 за барел. Причина беше свръхпроизводството и признаците за забавяне на китайската икономика. За стабилизирането на цената основна роля изиграха очакванията държавите от ОПЕК да постигнат сделка за намаляване или поне замразяване на производството. До такова споразумение се стигна в края на годината и цената на петрола се върна на нивата си от юли мината година - около $55 за барел.
Идващата 2017 г. може да се окаже още по-непредсказуема от 2016 г. Предстоят избори в двете най-големи икономики в еврозоната – Германия и Франция, а след резултатите, които видяхме през 2016 г., националистическите и популистките формации могат да променят политическата карта в Европа. Никой не знае със сигурност какво точно ще направи непредсказуемият Доналд Тръмп. Ралито на фондовите пазари и на долара в края на тази година бе продиктувано от изгледите за понижаване на корпоративните данъци и фискални стимули и ако тези обещания не бъдат реализирани, можем да видим и обратно движение. Действията на ФЕД за повишенията на лихвите също ще останат под лупа и ще бъдат обект на спекулации.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай