Да си върнеш властта винаги е по-трудно

Да си върнеш властта винаги е по-трудно | StandartNews.com

Трябва да се изчакат официалните данни от вота, защото има малки политически партии, които са на ръба. Това, което определено можем да кажем е, че ГЕРБ е първа политическа сила. Ще си позволя да похваля изследователски център "Тренд", който и през трите месеца - януари, февруари и март, показваше именно тази картина. Победата на ГЕРБ е безапелационна от гледна точка на това, че в крайна сметка тя е политическа партия, която сега е излязла от властта и печели повече гласове, отколкото през 2014 г.

Даваме си сметка, че ГЕРБ е в сериозна политическа кондиция. Допреди президентските избори разликата между ГЕРБ и БСП беше много по-осезаема. Скокът на БСП не беше поетапен, подпомогнат от изхабяването по един или друг начин на ГЕРБ, а по-скоро това беше моментен, много силен импулс. Затова е много важно да имаме предвид и фактът, че тук говорим за парламентарни, а не за президентски избори. Все пак нека не забравяме, че на президентските избори БСП подкрепи Румен Радев, но едно е хората да отидат и да гласуват за човек, който не е бил досега в политиката, който не е тясно свързан с БСП, а съвсем друго е да отидат и да пуснат бюлетина за БСП. Така че по един или друг начин няма някаква конкретна стъпка, която БСП да са направили и която да е довела до този резултат.

Иначе предизборната кампания беше много дълга, имаше идейно изчерпване при голяма част от политическите партии. При БСП беше също осезаемо, което в крайна сметка също оказа своето влияние. Тук наблюдавахме в някакъв смисъл и формулата, която видяхме и на президентските избори - човек, който идва от военната сфера и срещу него жена. Подобна формула наблюдавахме и на парламентарните избори.

Предизборната кампания беше наистина дълга. Тя започна всъщност след подаването на оставката на Борисов. Това по един или друг начин изхаби и умори политическите партии. Все пак тази политическа кампания може да бъде разделена на две части - от подаването на оставка до реалното й стартиране и от официалното стартиране на кампанията до изборния ден. Това са доста месеци, имаше моменти, в които БСП беше в подем, ГЕРБ чувстваше по-скоро разколебаване, но първите екзитполове все пак показват, че ГЕРБ са удържали победа.

В момента ми е трудно да прогнозирам колко партии в крайна сметка ще влязат в парламента. РБ не е ясно дали ще намери своето място в следващото НС. Трябва да изчакаме официалните данни, преди да коментираме какво влияние ще има факта дали ще имаме петпартийно или шестпартийно Народно събрание.

Възможната коалиция, която се очертава, е между ГЕРБ и Обединени патриоти на първо място. Голямата въпросителна е дали РБ ще намери място в НС. Ако това стане, блокът по един или друг начин ще фигурира в тази коалиция. Нека видим всъщност колко мандата ще получи всяка една от политическите партии, за да видим дали ГЕРБ и Обединените патриоти няма пък да успеят да съставят мнозинство. Много са неизвестните в този момент, защото са много близки стойностите под 4-процентовата бариера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай