Държавата е лош стопанин и това трябва да се промени

60% от българите не могат да си позволят дори седмица почивка, а се хвалим с просперираща икономика, казва Веселин Марешки

Държавата е лош стопанин и това трябва да се промени | StandartNews.com

Веселин Марешки е един от малкото политици, които рядко отказват среща с медиите или пък поставят условия какви теми да се обсъждат в тези разговори. Освен че няма забранени теми, заместник-председателят на 44-ото Народно събрание често показва завидни познания в почти всички области на обществения и икономически живот на България.

- Г-н Марешки, още не са отшумели 100-те дни на правителството. Каква е Вашата оценка за изминалия период на управление на кабинета "Борисов - 3", който и ВОЛЯ подкрепи при създаването му?
- Първо, държа да уточня, че ние подкрепихме това правителство, защото бяхме длъжни да дадем шанс на спечелилите изборите. Само дни след като кабинетът започна работа обаче се видя, че те нямат нужда от този шанс. Парламентарното им мнозинство започна да вкарва лобистки закони, министрите да си развяват байряка, без никаква ефективна работа, скандалите заваляха един след друг. ВОЛЯ има своите принципи и няма как да им изневери. Затова и се противопоставихме на редица законопроекти - някъде успешно, някъде - не. Успяхме да спрем идеята за застрояване на Черноморието със закона за земеделските земи, не се справихме със закона за концесиите, и така нататък. Но такива са реалностите и ние ще продължаваме да правим това, което сме гарантирали в нашата предизборна кампания - да защитаваме интересите на българския народ.

- Казвате "скандали", това ли ще запомните от изминалите месеци в парламента?
- Това и безмисленият пиар балон, който надуват от щабовете на министрите и управляващите. Замислете се само - министри, че и заместник-премиер ходят на проверки по плажовете. Но вижте как ходят - с армада полицаи, данъчни, други институции, че и медии зад гърба си. А защо не отиде министърът на туризма на проверка сама. Ей така - да провери дали я познават хората в този бизнес, дали ще се чуе думата й. Да отиде със семейството си - без охрана, без институции, без полиция. Или пък рейдовете на псевдопатриота Симеонов за шума на Слънчев бряг - кому са нужни. Плаче, че не се спазва закона. А кой създава закона? Той къде беше в последните години, когато се създаваше законът?

- В парламента.
- Точно така - в парламента. Значи е имал всички възможности да създаде закон, такъв че да е изгоден на хората в Слънчев бряг. Защо сега тръгна на тези проверки? През лятото, когато знае, че ще концентрира внимание. И защо толкова публично? Да не би да имаше ефект - на следващия ден дискотеките си работеха с пълна сила. И тук е мястото да попитаме - да не би някой (от местната власт и институции, например) да допуска законът да не се спазва? И по чие нареждане се прави? Това е един от големите ни проблеми в България към днешна дата - унищожи се уважението на хората към институциите, към държавата. Те си казват - "мани, в този разграден двор винаги ще намеря кой да ме "оправи" и продължават по отъпканата пътека. Държавата е лош стопанин на собственото си имущество и лош съблюдател на собствените си закони и нормативни актове. Затова съществува и "сивата икономика". Защото е по-лесно да не плащаш данъци и накрая да намериш някой да те "оправи" за 1/20-та или 1/50-та от сумата, която си натрупал като задължения. Този целият модел трябва да се промени. Това е и една от дългосрочните цели на ВОЛЯ - образно казано: да се построи здрава основа, върху която да си изградим хубава къща.

- Само в икономиката ли имате предвид или този процес трябва да бъде във всички области?
- Естествено, че във всички области на държавата. От 30 години вече в България се руши. Първо рушиха, разграбваха и разпарчетосваха направеното в плановата икономика. После дойде ред на парите (че и душите) на хората. Напоследък са модерни европейските пари, но нали и те ще свършат? Всеки следващ идва на власт, без никаква идея как ще я упражнява, с какви цели, освен собствено и на приближените си облагодетелстване, естествено. За сметка на това - оправданията започват на секундата - предишните как крадоха, предишните как рушиха. Те са виновни за кризите, за кражбите. ОК. Виновни са. А вие защо не направите нещо конкретно за хората, за дъжавата? Чудя се - как за толкова години преход не се намери воля да се седне на една маса и да се направи РАБОТЕЩА Национална стратегия. Скелет, рамка, върху която да се гради занапред. Ясно е, че при тази система кражбите няма да спрат, но поне нещо да остане за хората. Толкова ли не разбират, че като няма хора, няма да има какво да крадат в един момент? Демографската криза вече е в разгара си, докато си затваряме очите и си хвръляме пушилка.

- Според резултатите, обявени от правителството обаче, икономиката на България е една от най-стабилно растящите в Европейския съюз.
- Да. Икономиката е ужасяващо стабилна. Имаме 13-14 милиарда фискален резерв, но теглим кредит от 200 милиона. Имаме растящи инвестиции, но малкият и среден бизнес изнемогва и всеки ден се закриват фирми. Чуждестранните инвестиции спадат главоломни - първото шестмесечие на 2017 година е с два пъти по-нисък резултат от същия период на 2016 година. Да се върна на демографската криза - буквално вчера немските медии разпространиха един убийствен анализ, в който се казва, че бъдещето на България са циганите. Не ме разбирайте погрешно, не съм краен националист или расист. Но ние във ВОЛЯ сме категорично против раждаемостта от деца. Ако не ме лъже паметта, статистиката сочи, че всяка шеста родилка у нас е под 18 години. ВОЛЯ е против необразованата раждаемост. Не учат, но раждат, защото държавата ги храни. Ясно е, че системата не работи, но това трябва да се промени. Мерки срещу необразованата раждаемост и тази от деца заложихме още в предизборната си кампания и, понеже вече започваме да работим над социалните закони в парламента, ще поискаме те да бъдат заложени при всяка промяна или нов закон, които се приемат.

- В едно интервю онзи ден казахте, че "навсякъде се толерират крадците и престъпниците". Какво точно имахте предвид?
- Аз и преди малко Ви казах. Никой не брои държавата за "жива". Толерира се извършването на нарушения, стига да има после "някой лев" за чиновниците. Държавната администрация отдавна живее свой живот. Всеки е заградил едно ъгълче и си формира допълнителен доход, далеч надхвърлящ реалната му заплата. Дава се възможност безнаказано да се краде, злоупотребява с обществени средства, имоти и т.н. Всичко това се крие зад колективната безотговорност и край. Между другото - отговорността, която ще носят колективните органи като общински съвети, комисии, комитети и други, е една от темите, върху които ВОЛЯ ще работи в следващия парламентарен сезон. Не може общинският съвет на град "Х" да разпродава на безценица имуществото на града, и после никой да не е отговорен. Не може да е вечно така! А в същото време, според Евростат, 60% от българите не могат да си позволят почивка и през отпуските си стоят у дома. Говорим за около 4 милиона души, според статистиката на НСИ.� А скандалите за десетки милиони корупция и безстопанственост не спират. Вижте НДК - караха се, караха две лобита в ГЕРБ - накрая пак безотчетни милиони, без конкурс - на същия строител. Който, някъде четох, че дължал някакви други милиони за данъци и осигуровки.

- Упреквате управляващите, но вие самите какво направихте, за да промените нещо?
- Погледнете статистиката. ВОЛЯ е най-ефективната парламентарна сила. С 12-те си депутати имаме 67% коефециент на полезно действие по внесени законопроекти. В пиар пушилката на останалите и черния пиар срещу нас, остана малко скрито, но ние сме единствената политическа сила, която се ангажира и внесе искането на народа за мажоритарен вот и отпадане на партийните субсидии. Имаме подготвени само за септември 3 законопроекта, които ще внесем. Разумни, прагматични решения. ВОЛЯ търси баланса в полза на българите. Затова и ако нашите идеи се приемат, или пък управляващите дадат качествени такива, които ще променят към добро средата, ще гласуваме с две ръце. В крайна сметка - успехът на едно управление се измерва по джоба на хората. Проблемът на днешните управляващи е, че забравиха народа. Но народът никога не забравя.

- Не мога да не намеся темата с горивата, която беше Ваша запазена марка в последните месеци. Ще правите ли още бензиностации?
- Аз съм заместник-председател на Народното събрание и вече не се занимавам с бизнеса си пряко. Но това не ми пречи да наблюдавам процесите в този бранш и да питам. Така например, питам министъра на вътрешните работи: "Защо, когато основният доставчик на автомобилите на МВР в даден град продава на бензиностанциите си горивото на цена "Х", МВР купува в същия момент горивото на цена "Х 40 стотинки"?" Протестираха служителите на полицията, че си плащат сами униформите. В същото време се разхищават държавни средства. Тук ще спомена и още една тема, по която работихме от ВОЛЯ - несъбраните глоби. Едни 70 милиона лв. изоставени на произвола. Докато не им дойде редът да паднат по давност. Или в съда. Само преди дни доклад на прокуратурата потвърди колко сме били прави и тук.

- Тоест ВОЛЯ ще бъде нещо като "контролен орган" на управлението?
- ВОЛЯ се очерта като коректив на грешките, ако управляващите въобще искат да ги коригират, и като катализатор на процесите. Понеже нашият екип е свеж и необременен с тежести от политическо минало, идва от бизнеса, мисли бързо, рационално и действа ефективно, решенията, които предлагаме са силни и качествени. Често се случва да ни "откраднат" идеите, но ние нямаме нищо против. Стига крайната им реализация да се случи и тя да е в полза на народа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай