Египет пак ще стане любимо място на българите

Борим се с тероризма ежедневно, казва посланик Моайад Фаталлах Елдали

Египет пак ще стане любимо място на българите | StandartNews.com

Н.пр. Моайад Фаталлах Елдали започва дипломатическата си кариера преди 30 години, като през годините заема все по-високи длъжности в египетското министерство на външните работи, Арабската лига и в посолствата на Египет в арабския свят, Европа и Южна Азия. Преди да дойде в България в края на 2017 г., е бил посланик в Зимбабве, а преди това първи египетски посланик в Южен Судан. Завършил е политически и икономически науки в Каирския универститет. В началото на своята кариера във външно министерство е преминал курсове в Египетския дипломатически институт и е учил в Школата за ориенталски и африкански изследвания.

- Ваше превъзходителство, дипломатическите отношения между България и Египет имат над 90-годишна история. Приятелските и взаимноизгодни връзки издържаха промените на времето и смяната на политическите ориентации на страните. Като посланик на най-голямата и влиятелна в арабския свят държава какво ново бихте искали да се случи в двустранните отношения по време на вашия мандат?

- Всъщност дипломатическите отношения между Арабска република Египет и България са сред най-старите отношения между вашата страна и арабските страни. През 2016 г. отпразнувахме 90 години от приятелските отношения между двете страни. Но нашите търговски и културни връзки са по-стари от тази дата. В Египет и България има много изследвания за идентифицирането на връзките между старата цивилизация на фараоните в Египет и Тракийската цивилизация в България. Дипломатическите отношения между двете страни преминаха през много промени в зависимост от регионални и вътрешни обстоятелства. След демократичните промени в България и след приемането й в ЕС икономическите и търговските връзки са най-важната част от тези отношения, а на политическо равнище се стремим към по-голяма координация и разбиране между политическите институции на двете страни. Преди месец нашият помощник външен министър по европейските въпроси посети българското министерство на външните работи. Договорихме следващите политически консултации да се състоят във втората половина на тази година и да се видят възможностите за свикване на заседание на Съвместната икономическа комисия с цел да се финализират някои споразумения в културната и икономическата области. Освен това подготвяме посещението на египетския външен министър в България.

- В Египет неотдавна се проведоха избори за президент, спечелени от Абдел Фатах ал Сиси. Какво да очакваме във вътрешната и външната политика на Египет през следващия период?

- Бих искал да изясня някои неща за тези избори, които се състояха през март.
Първо, това са първите президентски избори, организирани и наблюдавани от Националната избирателна власт /НЕА/. В миналото изборите бяха провеждани от Висшия избирателен комитет.
Второ, НЕА е независима и суверенна институция, съставена от 10 членове, избрани от Висшия юридически съвет, включително председателите и заместник председателите на Касационния съд, Каирския апелативен съд и Държавния съвет. Според конституцията този орган е отговорен за целия процес на президентските или парламентарните избори в Египет - от приемането на документите на кандидатите до официалните и крайни резултати на вота. Трето, според египетската конституция, както и във всички демократични държави, има критерии и условия за кандидатите, които искат да участват в президентски избори, сред които подкрепа от 20 членове на парламента или 25 000 подписа от избиратели, които имат право да гласуват.
Четвърто, военни на активна служба нямат право според закона да гласуват или да се кандидатират в президентски или в паралментарни избори. Пето, в последните президентски избори се кандидатираха двама - президентът Абдел Фатах ел Сиси и лидерът на партия "Гат" Муса Мостафа Муса. Много египетски, международни, граждански и неправителствени организации бяха поканени за официално наблюдение на президентските избори.
Процентът на участието на избирателите в изборите бе голямо доказателство за демократичния им и прозрачен процес. Не трябва да се забравя, че в Египет ние се борим с тероризма като всеки ден египетски полицаи и военни губят живота си за неговото изкореняване. Походът за развитието на Египет трябва да продължи в интерес на египетския народ. Всеки ден сме свидетели как в резлични области в страната се откриват нови и големи икономически проекти.
 

- Търговският стокообмен между Египет и България се увеличава през последните години. Ще продължи ли възходящата тенденция?

- Търговският баланс между Египет и България отбеляза рекорд миналата година. За първи път в историята на икономическите отношения между двете страни стокообменът надхвърли 1 милиард долара.

- Какво място заема Египет във връзките на България с арабските и африканските страни?

- Египет продължава да бъде най-големият икономически партньор на България в Африка и Близкия изток. Двустранната ни търговия е даже по-голяма, отколкото търговията на България с някои европейски държави. Факт е, че Египет е един от основните икономически партньори на България извън Европейския съюз. Вероятно Египет е на пето място в списъка на икономическите партньори на България.

- Бихте ли конкретизирали?

- Да. В това отношение е важно да се посочат някои статистически данни за двустранната ни търговия през 2017 г. Двустранната търговия се увеличи с 41% в сравнение с 2016 г. Българският експорт за Египет нарастна с 26%, а вносът от Египет с 54%. Организирахме много икономически и търговски прояви в София с цел да развиваме търговските връзки. Например визита на египетски бизнесмени от Египетския съвет за устойчиво развитие през февруари 2016 г., а в Българската търговска камара се състоя икономически форум с над 70 компании. Обсъдени бяха възможностите за укрепване на търговските връзки между двете страни.

- Има ли инвеститорски интерес в двете посоки?

- Много български компании от различни области се интересуват от инвестиране в Египет във възобновяема енергия, строителство, морска логистика, в икономическата зона на Суецкия канал.
Същевременно много египетски компании работят в различни области в България.

- Все повече български туристи посещават Египет, а египтяни идват в България. Ще се предприемат ли от двете страни инициативи и мерки за максимално използване на потенциала в тази област?

- Вярно е, че туризмът е една от най-важните области на сътрудничество между Египет и България, която се нуждае от повече усилия, за да се развива. Започнахме преговори с българското министерство на туризма за подписването на ново Споразумение за сътрудничество в областта на туризма, което трябва да бъде готово и да се подпише по време на очакваната визита на министър Николина Ангелкова в Египет тази година.
Има увеличение в броя на туристите между нашите две страни и значително нарастване на чартърните полети от София до Хургада всяка година. Египет е на път отново да се превърне в едно от най- любимите места за почивка на българските туристи. Това лято очакваме повече чартърни полети от Кайро до Варна и Бургас.

- Вие сте вече няколко месеца в България. Успявате ли да пътувате извън София, да посещавате други градове, да се запознавате с някои наши забележителности и курортни центрове?

- Аз съм в България от декември 2017 г. и в началото трябваше да се занимавам с организационни въпроси в посолството, да правя официални визити до инстутуциите и до колегите дипломати в София. Така че нямах много време за пътувания извън столицата, да посещавам други градове и различни чудесни забележителности и курорти в България. Но се надявам, че ще имам възможност да го направя в близко бъдеще, за да опозная истинската България и да науча нещо повече от това, което съм чел за културата и туристическата магия на страната и на прекрасните й хора.

- А като дипломат как се чувствате тук, как върви работата ви с българските институции?

- Както и всички мои колеги дипломати в посолството на Египет в България, така и аз, се чувстваме тук като у дома. Истински се радваме на топлите чувства и приятелското братско отношение на нашите братя и сестри в България. Моето първо заключение след пристигането ми в България е топлотата и приятелството на българите, тяхна любов към живота и радостта от него и същевременно зачитането и съхраняването на богата култура на страната. Към това искам да добавя и любезната помощ и сътрудничество от страна на всички държавни институции в България и особено от министерството на външните работи, с което имаме отлично сътрудничество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай