Електронното управление ще сложи край на бумащината

Гражданите и фирмите ще си спестят много време, пари и нерви, казва Иван Вълков

Електронното управление ще сложи край на бумащината | StandartNews.com

Бившият депутат Иван Вълков е поставен под №8 в листата на ГЕРБ за Бургас. В предишния парламент той беше зам.-председател на транспортната комисия.

- През тази кампания почти няма политик, който да не коментира политиката на доходите, повишаване на минималната и на средната работна заплата, увеличение на песниите, а вие по същото време обяснявате на хората какви са ползите от електронното управление. Не мислите ли, че тази тема е много далече от интересите и от дневния ред на българите?
- Не, не мисля, че темата е неясна или безинтересна на хората. Освен всичко през електронното управление минава и до голяма степен и темата за инвестициите и оттам отново за доходите. Те не са в противоречие. Позволете да ви обясня. През последните години телекомуникационният пазар и IТ секторът в България се развиват постоянно с възходящи темпове. Хората, които работят в тези сфери, са с може би най-високите доходи в страната и съответно приходите в хазната от данъците върху тези сектори са сериозни. Ето ви я темата за доходите. Логично е това, че тези висококвалифицирани български специалисти са търсени в цяла Европа и по света.
- Какво направихте вие в 43 Народно събрание и какво смятате да направите следващия парламент, за да стимулирате или мотивирате тези специалисти да останат в България?
- На българския пазар започнаха да влизат и то доста осезаемо водещи световни фирми. Хюлет Пакард и IBM имат вече огромни представителства у нас, в които работят срещу много високи заплати между 500 и 700 души.
Но за нас катто държава не само заплатите са важни, а и това, че тези компании обучават по световни стандарти наши български специалисти. Те също ще предадат своите знания и умения на други млади българи.
Не може страната ни да изостава от тези тенденции. Няма как да имаме специалисти на световно ниво, а да нямаме електронно управление и условно казано да изсичаме по няколко гори за кореспонденция на хартиен носител. Това е непродуктивно и носи загуба на страната и на хората като загуба на време и пари. Ето защо част от промените, които внесох с мои колеги в парламентарната комисия по транспорт и съобщения, бяха свързани с електронното управление. Те засягаха два закона -за електронното управление и за електронния подпис. Поставихме на обсъждане създаването на държавна агенция, която да е контролиращ орган на всичко свързано с електронното управление.
- А защо това е важно?
- Защо е важно ли, защото това е така нареченото от всички „работа на едно гише". С думи прости не е нужно да изваждате три или четири пъти едно и също свидетелство за съдимост и да плащате такси за тази услуга всеки път. Няма да изваждате три или четири пъти скица от кадастъра и да си приготвяте за това пари за такси.С електронното управление няма да ви се налага да изваждате документи, които така или иначе са на съхранение в различни държавни органи, които разполагат с тях. Държавните институции сами ще си ги изискват и събират помежду си. Времето, което един гражданин или фирма губеше до момента за такива административни услуги, ще се съкрати. Цялата тази бумащина ще изчезна. И още нещо много важно. В момента се губи време на служителите и на хората. Сроковете се скъсяват драстично. Затова довеждането на промените в Закона за електронното управление до финал ще е една от моите основни задачи в следващия парламент.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай