Гласуването се реши от Анадола и гастарбайтери

Гласуването се реши от Анадола и гастарбайтери | StandartNews.com

Реджеп Тайип Ердоган спечели драматично и и на косъм референдума в Турция, който самият той свика. Така действащият президент е на крачка от автокрацията и от определението "диктатор". Политически статут, към който Европа и САЩ винаги са били враждебно настроени и чиито реакции тепърва ще дооформят границите и образа на новото политическо явление в нашата съседка.

Междувременно в Турция управляващите определиха референдума за успешен още преди официалното обявяване на резултатите и с типичен за времето на комунизма патос.

Премиерът Бинали Йълдъръм на предварително организиран митинг обяви, че че Турция продължава да върви напред. Според анализатори обаче, съсредоточаването на власт в ръцете на един човек спрямо съвременното политическо развитие на света е крачка назад, и то в държава на границата на Европейския съюз. Всъщност, напълно е възможно Йълдъръм да вижда "движението напред" като отдалечаване от демокрацията и това да е преднамерено търсено от него и Ердоган. Само че турската опозиция обяви, че не приема победата на "да" на референдума, протекъл при "нечестни и неравни условия", и поиска неговото анулиране.

Така на практика турското общество се раздели на две не само пред урните, но и в политическия спектър. Това, дори и при очертаващите се засилени правомощия на президента, теоретично е предпоставка за катаклизми вътре в страната.

Турският вицепремиер Вейси Кайнак пък призна за разочарование в лагера на победителите, като обясни, че гласовете "да" не са толкова, колкото се е очаквало.

При най-сериозните конституционни промени в страната от 1923 г. насам крайният резултат беше постигнат благодарение на местното население в Анадола. Както и с приятелското рамо на мощния одобрителен вот на турците в Германия. Срещу Ердоган обаче гласуваха трите най-големи градове - Истанбул, Анкара, Измир и Одрин, както и огромното мнозинство от турци, живеещи във Великобритания и Гърция.

Категорично "не" с над 70 на сто дойде и от България. Показателно е също, че противниците на президентската република са мнозинство в югозападното крайбрежие, където са икономически най-развитите региони. А това означава големи главоболия за новопроизведения султан Ердоган.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай