Христо и Антихриста

Христо и Антихриста | StandartNews.com

Христо. Той е на 3, не на 33. Но е разпнат - в реанимацията на "Пирогов". Главата му - рана, кърпена заради мозъчния кръвоизлив. Вратлето - белязано от хватката на палачите, които са го душили. Крачетата - сини от ритниците им. Христо, жертвеният агнец, чиято душица, заклещена днес между Долната и Горната земя, носи кръста на непростимите ни грехове. Грехът на палачите си - също деца, увлечени в сатанинска игра. Грехът на майка си - подгонила хляба, загърбвайки безразсъдно сина си. Грехът на мълчаливите съучастници - съседи, вечно слепи за опасността, но винаги на първа линия за сеира.

Грехът на държавата - абсолютно импотентна

когато трябва да въведе ред, всее респект или въздаде справедливост.
Антихриста. Името му е Легион - но днес беснее в кожата на Александър и Патрик. БГ Антихриста е заченат някъде през Виденовата зима, когато от студ и глад умря и последната илюзия, че можем да сме нормална страна. Заченат е в пагубния страх за утре, който вече 18 г. ни парализира. И обсебени от почти невъзможната по нашите земи мисия - да изхраним малките си, отгледахме чудовища. По невнимание. Бавачките на Антихриста са интернет и улицата. А тези залъгалки са като руска рулетка - може да те възпитава в YouTube симпатягата Емил Конрад, но може да се натресеш и на Енгърфист - диджеят, възпяващ психопатите и серийните убийци, както е в случая на Патрик и Александър. И вместо да се вманиачаваш по селфитата във "Фейса", да изтезаваш 3-годишен почти до смърт, за да снимаш клипчета.

Защо го направихте, Патрик и Сашо?!

Страх ме е, че и вие не знаете. Че убивате на игра. Че сте мъчили Христо, както първолак мъчи муха - късаш крилцата, после крачката - и се радваш на агонията с невинната жестокост на дете. Без да се трогваш от болката. Уважението към болката, Патрик и Сашо, ни прави човеци. Вашите "бавачки" обаче няма как да ви научат на това. А къде беше майка ви?
Майката. Докато Патрик и Сашо са душили и ритали Христо, мама Невена може би е свирила Вивалди на пияни шведи, които се наливат с безмитен алкохол из северните морета. За да изкара 1200-та лева и да плати на бавачките палачи. Грехът на Невена е като на майката на Сашо и на хилядите други българки - които сменят не памперсите на децата си, а на гръцките, италиански или германски пенсионерки.

Не майки, а банкомати в изгнание

Само децата им плащат по-суров данък от тях. Кой знае в колко от домовете на прокудените "Skype и Viber майки" расте я някой Христо, я някой Антихрист? Дали ще изкласи палач или жертва - един Господ знае.

Съучастниците. Те изплуват след всяка трагедия с БГ адрес - първи ронят сълзи пред микрофони и камери. Чули, видели, даже предвидили кошмара, но дежурно замълчали. Ако Христо беше германчето Кристоф, сега нямаше да бере душа в "Пирогов". Просто съседите щяха да звъннат в социалните още при първия круиз по неволя на Невена. Подло, а?

Ние обаче сме "гроб"

Ще я разнасяме, ще я ругаем, но ще си траем. Защото колкото и да е кофти Невена, държавата е по-кофти. Не може да й се има вяра.

Държавата. Не е ли неин първородният грях? Люлка на несигурност и безхаберие, забила поглед в пъпа си. Социални, къде сте? Как помагате на самотни майки като Невена? Учители, къде сте? Колко замъглени души спасихте? Полицаи, къде сте? Колко деца отървахте от лапите на дилъри, ултраси и банди? Темида, къде си? Колко убийци и насилници посече, за да вземеш страха на изкушените от тъмната страна? Тишина.

Моля се да възкръснеш, Христо! Греховете ни няма да измиеш. Но поне с теб ще остане жива надеждата, че доброто все пак побеждава злото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай