Книга и филм за дядо Панкратий

Той ме научи, че православието не е религия, а начин на живот, казва митрополит Киприан

Книга и филм за дядо Панкратий | StandartNews.com

Тази година се навършват 50 години от каноническия избор и въдворяване на Старозагорския митрополит Панкратий на Старозагорската митрополитска катедра. По този повод митрополията в Стара Загора организира редица прояви в памет на блаженопочиналия митрополит. В специално интервю за "Стандарт" Старозагорският митрополит Киприан разкрива повече за инициативите, както и какъв човек е бил митрополит Панкратий.

----------------------------------------

- Ваше Високопреосвещенство, какъв човек беше Старозагорският митрополит Панкратий?

- Митрополит Панкратий имаше невероятен талант - както в богослужението, така и в риториката. Удивяваше ме неговото човешко отношение към всеки, докоснал се до него, дипломацията му, тънкото му чувство за хумор. Духовна радост беше общуването с него.

Дядо Панкратий, освен че беше възприел духовното наставничество на своя духовен наставник - блаженопочиналия митрополит Климент, наследи Старозагорската катедра от него, въздигна я, даде й първенствуващо място в Българската православна църква сред епархиите й.
Бог устрои да бъда последното духовно чедо на блаженопочиналия Старозагорски митрополит Панкратий, последният, който той въведе в православната вяра. Това е милост Божия, изживяване, което ми дава търпение. Неговите уроци ме научиха, че човекът е човек, когато е събрат и съработник на Бога и че мисията ни на тази земя е да спасяваме човешките души. Той ме научи, че православието не е религия – православието е начин на живот, православието е начин да пребиваваш в Христа всекидневно, за да можеш да помагаш на изстрадалите човешки души да ги върнеш към покаяние, да ги върнеш към изповедта и Светото причастие, за да могат да наследят живот вечен.

Като негов следовник и като негов последен духовен син на тази епархийска катедра, съм благословен от Бога, защото имах духовен старец като дядо Панкратий - този, който обичаше своите духовни чеда, който наставляваше, напътстваше и беше духовна и молитвена опора на всички, който го търсеха.

- Някой го наричат "протоколчикът" на БПЦ. Защо?

- Дядо Панкратий в своята мисия и като общественик беше една голяма личност. От края на 60-те години Старозагорският митрополит Панкратий постепенно навлиза в работата на комисиите при Светия Синод на БПЦ по различни аспекти на административна, църковно-просветна, социална и миротворна дейност. Светият Синод започва да му възлага послушания като ръководител на църковни делегации в международни форуми, както и срещи с държавни и църковни ръководители като представител на Българската православна църква. В тези послушания дядо Панкратий печели име на ерудиран богослов, авторитетен и уважаван архиерей, изискан, скромен и непринуден. Той беше известен и с дарбата си да предлага конструктивни предложения, които обединяват дискутиращите страни. Позициите, поддържани от митрополит Панкратий и българските представители на международните конференции, се считат от специалистите за богословско обосновани и солидни.
Митрополит Панкратий е в основата на организацията по посрещането на много международни църковни и обществени деятели, пристигнали на официални посещения като гости на БПЦ. Всички те протичат при изключителен ред и висок протокол.

- С какво отношение са старозагорци към митрополит Панкратий?

- Дядо Панкратий беше духовник, обичан от цялата Старозагорска епархийска църква и извън нейните предели. Той през целия си живот се стараеше да помогне на всеки, който търсеше негова помощ. Много са случаите, в които е помагал на болни за лечението им в чужбина. Пословична беше и неговата загриженост за сираци.
Сърдечността и болката, с която старозагорци изпратиха своя архиерей през лятото на 1998 година, говорят достатъчно красноречиво за обичта и уважението, които хората изпитваха към него. Тези чувства и сега са съхранени. През следващата 2018 година се навършват 20 години от представянето на дядо Панкратий пред Бога. През това немалко време, на гроба му винаги е имало цветя и запалени свещички. Сега също могат да се видят хора, които в своята болка отиват на гроба му, за да потърсят и почувстват утеха от молитвеното общение с блаженопочиналия архиерей. Оценка за дейността му е и решението на Община Стара Загора алеята пред Старозагорската св. митрополия да носи името на митрополит Панкратий.(

- Кои добри практики, въведени по времето на дядо Панкратий, ще възобновите?

- Вече възстановихме Културно- просветния отдел при светата митрополия, възобновихме издаването на православно списание за деца и юноши. Сега то носи името „Божествени искрици". От началото на годината, като издание на Старозагорска митрополия, отпечатахме няколко молитвеници - както за деца, така и за възрастни, които разпространяваме безплатно.

Дядо Панкратий особено милееше за създаването на неделни православни училища. Такова е и нашето виждане. През настоящата учебна година броят на неделните училища в епархията се увеличи и тази тенденция ще продължава. Стремежът ни е да се откриват все повече неделни православни училища по духовните околии. До края на годината предстои да излезе от печат първият брой на православно списание за възрастни, издание на Старозагорска митрополия. То ще „стъпи", в известна степен, на тематичната концепция на списанията, издавани по времето на дядо Панкратий.

Друга важна задача, която смятам за свой дълг, е да възстановим болничния храм при МБАЛ "Проф. Стоян Киркович" в Стара Загора. Той е превърнат от тоталитарната власт в морга. Дядо Панкратий започна борбата за връщането му на родната ни Църква, непосредствено след промените през 1989 година.

- Освен конференцията за него, ще има ли в бъдеще и други дейности в негова памет?

- Разбира се, делото, което митрополит Панкратий е остави след себе си, тепърва ще бъда повод да си спомняме с обич и уважение за него. Сега, за честването на петдесетгодишнината от интронизацията му, издадохме книга, посветена на живота и житейската му пътека. Тя носи краткото наименование „Митрополит Панкратий" и събира спомените на двадесет души, живели и общували с него. Тук са думите на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, на Сливенския митрополит Йоаникий, на неговите сродници и на други хора, които го познават. Все още малко хора са я чели, но същественото е, че има добри отзиви - както за книгата, така и за начина на съхранение на спомените за делника и живота на митрополит Панкратий. Така и младите хора на България имат възможността да почувстват духа на този голям духовник и човек. Много християни се обаждат в митрополията, за да я потърсят. Официалното й представяне ще бъде на научната конференция, посветена на митрополит Панкратий, на 30 септември тази година, след което ще бъде разпространена. Както казах, следващата година се навършват 20 години от блажената кончина на духовния ми старец. Обмисляме, поради многото желаещи да споделят слова за това, което митрополит Панкратий е оставил в сърцата им, продължение на първата част на книгата. На предстоящото честване ще бъде и премиерата на документалния филм „Архиереят", продуциран от Старозагорска митрополия. В него е описана житейската пътека на достойния архиерей.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай