Куба предлага история, здравен туризъм и голф

Чакаме инвеститори от България, но не предвиждаме приватизация, казва Н.Пр. Педро Пабло Сан Хорхе

Куба предлага история, здравен туризъм и голф | StandartNews.com

Тези дни на посещение у нас бе Давид Лобиана Фромета - директор на офис "Европейски съюз" в Министерството на туризма на Куба. С госта и негово превъзходителство Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Хавана в София, разговаряме за промените в страната през последните години, за Острова на свободата след Фидел Кастро, за туризма и връзките между България и родината на Хосе Марти.

- Ваше превъзходителство, какво се случи в Куба след като Фидел Кастро се оттегли от властта и я повери на своя брат Раул ?
- Пабло Хорхе: Най-напред искам да благодаря на вестник „Стандарт" за възможността чрез това интервю да се срещнем с неговите читатели. През последните години Куба набеляза сериозни мерки и предприе промени, както в социалната сфера, така и в икономиката. Тяхната основна задача е да се подобри благосъстоянито на кубинския народ, а националното ни стопанство да стане по-ефективно и рационално.
В края на миналата година загубихме нашия обичан лидер Фидел Кастро. Реформите в Куба обаче се реализират от доста години, много преди Раул Кастро да поеме функциите на президент на страната. Те имат фундаменталната задача да направят нашия социализъм по-успешен, а икономиката - още по-силна. Целта ни е да я отворим по- широко към привличането на чуждестранните инвестиции в стратегическите сектори. В програмата, която държавата ни е подготвила до 2030 година, се предвижда активно участие и на външни капитали. България също може да ни бъде партньор в тази дейност. Трябва да се знае обаче, че в Куба се извършат реформи, но не и приватизация.
Миналата година се проведе конгресът на Комунистическата партия, който обсъди задълбочено идеите и решенията на правителството. Те намериха много голяма подкрепа и одобрениие не само на този форум, но и сред целия кубински народ
- Г-н Фромета, какво място по важност заема туризмът в стопанството на Куба?
- Туризмът е най-динамичният сектор от нашата икономика. Той помага на всичките ни предприятия да вървят напред. В този отрасъл ние достигнахме много високи нива. Но в същото време търсим и алтернативи. По този начин ще решим някои изисквания, свързани с днешните авангардните технологии в тази област, както и ще направим по доволни нашите клиенти. Миналата година Куба прие повече от 4 млн. туристи. Това ни поставя в много добра позиция. Наред с това търговския успех на отрасъла задължава и другите национални клонове да се развиват със същите темпове. Защото, както казах, туризмът е движещата сила за развитието на страната, главният фактор за добруването на народа.
- На туристите от кои държави разчитате най- много?
- От 1989 година най-развитият ни туристически пазар е Канада. От там приемаме най-много туристи - 2 800 000 души. От Европа идват германци, италианци, французи, гости от Обединеното кралство, Испания. Нашите съседи от Америка, които посрещаме, са главно от Мексико, Аржентина. Не казвам, че нямаме посетители от САЩ, но тази страна още има проблеми по отношение на туризма с Куба.
- Педро Хорхе: За да може един североамериканец да дойде на Острова, трябва да отговаря на дванадесет разрешителни режима. Допускат се преди всичко хора от научната сфера, спорта, културата. За обикновени туристи все още не можем да говорим. Това е резултат на североамеранската търговска и финансова блокада, наложена вече много години. Бившият президент Барак Обама по време на управлението си отмени някои рестриктивни мерки по отношение на икономиката ни, но в основата си блокадата срещу нашата страна си остана.
- Какво очакквате да бъде отношението на новоизбрания президент Доналд Тръмп към Куба?
- Педро Хархе: Въпросът е интересен и си го задават много страни. Всички чакат да видят какво ще предприеме Тръмп не само по отношение на двустранните отношение между отделните държави, но и в световен аспект. Откакто Куба възстанови дипломатичмеските и политически отношения със САЩ, винаги е показвала воля да преговоря на високо държавно ниво. Защото между народите на Куба и Америка никога не е имало проблеми. В последно време се подписаха много договори в различни сектори. Ние като съседи имаме какво да вършим в много области: борбата с наркотрафика, човешките права, екологията... И след последната реч на Доналд Тръмп запазваме желанието си да продължим да развиваме двестранните отнвошения и ще настояваме международната общност по-активно да се намеси, така че скоро блокадата, задушаваща страната ни, да отпадне.
- Какво предлага Куба на България като туристически продукт и икономически отношения?
- Давид Фромета: Ние искаме да направим по- близки търговските си отношения с европейските държави. Заради желанието туризмът ни да се развива бързо, сме на всички туристически панаири и борси в света. Отношениета между България и Куба имат традиции и дълга история. Но и бъдеще. Сътрудничеството ни трябва да се развива.
От 3 до 6 май в Олгин ще се проведе международен туристически панаир. Тази провинция през последните години се развива много динамично и ние искама да поканим българите да се запознаят с нашия опит. Още повече, че много ваши сънародници са работили и живяли в Куба, създавали са там семейства, раждали им са се деца - това не може да се забрави.
Куба е страна, богата на култура и история. Паметниците под егидата на ЮНЕСКО в страната ни са повече от дванадесет. Стара Хавана е обявена за град-световно чудо. Малко са държавите, които могат да се похвалят с толкова блага. Но това, което ние можем да осигурим, а много други държави вече не могат, е сигурността и спокойствието на гостите ни. Няма да пропусна и хората. Една поговорка казва, че ако си бил в Куба и не си намерил поне един приятел, все едно, че не си бил там.
- Педро Хорхе: Известно е, че здравеопозването ни е на много високо ниво. В момента над 70 000 сътрудници, лекари и медицински техници работа в повече от сто страни в света и дори спасяват от болести, които у нас няма. Ние каним и българите да дойдат и да се лекуват в Куба. Вече имаме контакти с големите ваши предприятия, които да стимулират своите работници за здравен туризъм на Острова.
- Разстоянието не е ли проблем пред туристически връзки между страните ни?
- Давид Фромета: Не. Разстоянието никога не е било проблем, след като има желание. Доверието, отношението към гостите, обслужването са по силни фактори от дистанцията. Към това ще добавя и красивата природа на Куба, която ни дарява с много слънце, чистите плажове и възможност да им се радваме през цялата година.
- Педро Хорхе: Вярно е, че сме далеч едни от други, но до Куба има повече от 52 въздушни линии от цял свят. Само от САЩ на ден кацат повече от 110 самолета. Стараем се чрез подписването на различни контракти да облекчим влизането на туриститите в страната ни. От миналия септември турските авиолинии летят всеки ден до Хавана на много изгодни цени. От София може да се лети и през Москва, Рим, Амстердам, Париж, Мадрид, Милано. Възможностите са много. А напоследък български турски, които пътуват за САЩ, не пропускат да се отбият в нашата страна. Това също е много положително.
- Давид Фромета: Има един нов продукт, който налагаме усилено от пет години- голфът. В момента сме в преговори за строителство на още две полета, така че те да станат общо тринадесет. Правим го в сътрудничство с британци, бразилци, китайци. Еропейците също могат да се включат в изграждането на тези обекти. В момента в Куба има 26 смесени предприяти, които работят в туризма. До края на годината ще разполагаме с 72 000 хотелски стаи. И това не е задача на едно мининистерство, а национална политика, която дава много добри резултати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай