Мисията в Турция вдига цената на Борисов

Освен да се потуши напрежението между ЕС и Ердоган, трябва да се стабилизира и южния фланг на НАТО

Мисията в Турция вдига цената на Борисов | StandartNews.com

Конфликтът между Турция и някои европейски държави доведе до отслабване на южния фланг на НАТО, което е много опасно. Особено сега с оглед на усложнената геополитическа обстановка в света и в нашия регион. Така че всяка стъпка, която води до стабилизация на южния фланг на алианса, може само да бъде приветствана. Ние сме буквално в центъра на тези събития. Така че напълно навременна и полезна е инициативата на българския премиер да посредничи между Ердоган и Брюксел в това отношение. Сигурен съм, че мисията на Бойко Борисов ще доведе до резултат.

Никой няма сметка от този конфликт между ЕС и Турция

Още повече, че той има частично личностна основа, което показва, че лесно може да бъде изгладен.
Ние имаме особена роля по оста Брюксел-Анкара. Първо, защото не сме ангажирани с нападки, включително на персонална основа, срещу никоя от двете страни. Докато някои западни политици и техни турски колеги казаха доста неприятни думи. И това в някакъв смисъл ги обвързва да поддържат линия, която не е рационална.
България е много дипломатична в това отношение и ние поддържаме добър тон и добри отношения както с Турция, така, естествено, и с нашите основни съюзници от НАТО и Европейския съюз. С други думи България е много удобна за посредник не само заради географското си разположение.
Благодарение на мъдростта на българската дипломация и родните политици не само от това правителство, но и на последните няколко кабинета,

ние не си развалихме отношенията както на запад, така и на югоизток

Само за седмица Борисов се срещна и с канцлера на Германия Ангела Меркел и с президента на Франция Еманюел Макрон, а това повишава значението на България в навечерието на нашето председателство на Съвета на Европа.
Ролята на Борисов като посредник в срещата му с Ердоган също носи допълнителна тежест пред партньорите ни от ЕС.
Ето това са моментите, които трябва да използваме, за да решим някои важни за нас проблеми - влизането ни в Шенген, разбира се, заедно с Румъния, евентуално влизане и в чакалнята за еврозоната, както и организиране на съвместна охрана на нашата граница.
На европейците най-после започнаха да им увират главите, че не може на граничните държави да се остави охраната на целия Европейски съюз. Това е общоевропейски проблем. Премиерът Борисов открои също икономическия потенциал на Турция. Това е от много голямо значение. Южната ни съседка все още е много бързоразвиваща се икономика и въпреки някои проблеми си остава един от най-силните играчи в региона. Това е още една причина да поддържаме добри контакти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай