ПР бизнесът се променя със скоростта на светлината

Пазарът на комуникационни услуги в България е силно развит, казва президентът на ICCO Максим Бехар

ПР бизнесът се променя със скоростта на светлината | StandartNews.com

Максим Бехар е световно известен ПР и медиен експерт, бизнесмен и дипломат с огромно влияние в българския обществен живот. Той е президент на Световната ПР организация ICCO, основател и главен изпълнителен директор на водещата ПР агенция в България M3 Communications Group, Inc., председател на Настоятелството на фондация "За нашите деца", вицепрезидент на Атлантическия клуб в България, членува в десетки международни организации и в техните управителни съвети. Бехар е почетен генерален консул на Република Сейшели в България и е един от основателите на вестник "Стандарт".

- Г-н Бехар, приключвате своя мандат като президент на Световната ПР организация ICCO. Доволен ли сте от тези две години?
- Това ще преценят членовете на световната организация , разбира се, но смятам, че тя направи огромна крачка напред през последните години. Бях избран от Борд на директорите, който тогава включваше 27 държави, а днес ICCO покрива 55 страни от всички континенти. Посетих близо 50 държави, срещнах се с ръководствата на местните ПР асоциации, бях лектор в десетки университети, конференции и форуми. Приех избирането си за президент като едно огромно признание за България, за моите колеги от Българската асоциация на ПР агенциите, признание за българския бизнес въобще, и където и да се появявах на международни срещи като президент на ICCO, много добре знаех, че представлявам и България. Горд съм, че днес ICCO e най-влиятелната, най-разпознаваемата и най-професионалната ПР организация в света и всички ние - от мен като президент, до Изпълнителния комитет членовете на Борда винаги сме действали като един екип с ясни цели - почтеност, професионализъм и прозрачност.

- Промени ли се ПР бизнесът през тези години?
- Имах щастието да съм президент на ICCO точно в годините на най-голямата промяна на ПР бизнеса в неговата история, която често сравнявам с революция. Най-важната промяна всъщност е в собствеността на медиите. Само допреди няколко години единствените канали за информация, за влияние, за изказване на мнения бяха традиционните медии и нашите усилия като ПР експерти бяха насочени към тях. В днешни дни на практика всеки човек има достъп до медии и може свободно да изразява мнения, грешни или точни, да „произвежда" новини, доста често – фалшиви. Това означава, че ние като ПР експерти трябва много добре да владеем техниките за управление на социалните медии да „живеем" в тях, да бъдем активни и креативни. Преди по-скоро ролята ни бе да бъдем мост между нашите клиенти и техните клиенти предимно чрез медиите. Днес, когато всички ние имаме достъп до медии, на практика бизнесът ни се промени тотално – от мост на нашите клиенти към медиите ние вече сме съвкупност от журналисти, редактори, а и издатели, защото на практика притежаваме тези медии – нашите и на нашите клиенти профили във Фейсбук, Туитър и на всички други места, където можем да публикуваме мненията си.

- Означава ли това, че и образованието се променя?
- Не искам да бъда много директен, но не бих разчитал особено на образованието в нашия бизнес тези дни. Не само в България, а където и да е. Бизнесът ПР вече е 99 на сто практика и може би един несъществен процент – теория. Всичко се променя със скоростта на светлината – медиите, читателите, продуктите на нашите клиенти, самите клиенти дори, променя се и възможността нашите послания да бъдат отправяни бързо и ефективно. Ето защо, ако един експерт не е потопен всекидневно в „дълбочината" на нашия бизнес, много трудно може да дава съвети за каквото и да е, свързано с него. И въпреки това, колкото и да се промяна бизнесът, каквито и медии или средства за влияние да използва, основните принципи на нашия бизнес винаги ще бъдат свързани с морала, с прозрачността, честността и високия професионализъм.

- Как гледате на явлението „фалшиви новини"?
- Беше неизбежно и също така беше ясно от първите дни на онлайн комуникацията и на социалните медии, че това ще се получи. Няма как два милиарда души от цялата планета да имат медии в ръцете си и няколкостотин хиляди да не злоупотребят с тях за политически или корпоративни цели. Отново трябва да съзнаваме, че живеем в напълно нов свят и не всичко в него е черно-бяло. Обикновен безработен с втора ръка лаптоп на пейката в парка може да сътвори такава световна бъркотия, че докато се усетим, всички ще бъдем излъгани или паникьосани. И примери за това има хиляди всеки ден. Но има и добра новина в този медиен хаос. Колкото повече се развиват социалните медии, толкова по-малко хората вярват на анонимни профили, на безцелни оплювания по форумите и все повече вярват на мнения от профили със снимка, с история и с истински приятели. Фейсбук отдавна престана да толерира измислените профили или тези с фалшиви имена, сега наред е Туитър и със сигурност това ще се случи и там. Ето защо само до няколко години платените анонимни тролове от форумите ще останат без работа и там вече ще са само самотниците, които след две ракии вечер ще искат да напсуват някого анонимно под някоя статия. В тази сложна плетеница ние, ПР експертите, имаме неимоверно сложната задача да се борим срещу фалшивите новини, като пазим репутацията на нашите клиенти и нашата репутация и като внимаваме с прецизността на хирурзи по време на операция самите ние да не си изцапаме ръцете с някоя фалшива новина в старанието си да защитим нечия теза. Това е огромна отговорност пред нашия бизнес и колегите все повече – надявам се – я разбират и приемат като кауза и като едно от основните правила в ПР бизнеса.

- За две години сте посетили повече от 40 държави. Къде на този фон стои българският ПР бизнес?
- Има два фактора, които съществено го отличават от много други страни, и двата са много положителни. Първо, пазарът на комуникационни услуги в България е много силно развит, много конкурентен и това дава възможност на всички нас да гледаме на бизнеса от много професионални позиции. От друга страна, в нашата Асоциация на ПР агенциите БАПРА има доста голяма убеденост и разбиране, че трябва да сме единни и да защитаваме интересите на бизнеса и на най-важните му принципи. Това не се наблюдава много често, особено като имаме предвид колко конкурентен е бизнесът ни и колко са динамични процесите в него. Самият аз бях председател на БАПРА един мандат и се радвам, че успях мъничко да допринеса за това единство, което всички ние разбираме, че трябва да пазим внимателно. Всички български компании от БАПРА са абсолютно конкуренти на която и да е сравнима компания от големите и много по-развити пазари и доказателство за това са стотиците международни награди, които ние всички сме спечелили и продължаваме да печелим през годините.

- А сега...
- Заминавам за Хелзинки за поредната среща на високо равнище на ICCO, там участвам в няколко сесии като лектор, оставам още един мандат в Изпълнителния комитет на организацията и, естествено, искам и занапред да се фокусирам и развивам бизнеса си в M3 Communications Group, Inc. – едно от моите „деца", което се появи веднага след другото ми любимо дете – вестник „Стандарт", сред чиито основатели пред 25 години имах честта и привилегията да бъда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай