Професионалното образование като път към успеха

Професионалното образование като път към успеха | StandartNews.com

За да постигнем успешна и пълноценна професионална реализация, се нуждаем от подходящите за работното място умения. Има много различни начини за придобиването им. Един от тях е професионалното образование и обучение, включително дуалното обучение, при което обикновено се съчетават задълбоченото практическо обучение и теоретичната подготовка. За съжаление широко разпространено е схващането, че университетското или друго академично образование са по-добрият избор пред чиракуването и другите форми на професионално образование и обучение. В действителност професионалното образование и обучение е един от най-подходящите методи за придобиване на уменията, които се търсят на пазара на труда. Близо 40% от работодателите в Европа не могат да намерят хора с подходящите умения за постигане на растеж и иновации. Това е направо трагично, като се има предвид, че над 20 милиона души в цяла Европа търсят работа. Необходими са спешни действия за преодоляване на този недостиг на умения.
Ето защо съм изключително щастлива да обявя, че на 5 декември ще бъде дадено началото на първата по рода си Европейска седмица на професионалните умения. Стотици събития ще се проведат из цяла Европа, в това число и в България. Целта е да се повиши осведомеността относно положителните резултати от участието в професионалното образование и обучение, за да се покаже по какъв начин то може да подготви младежите за плавно навлизане в професионалния живот, а на опитните работници да помогне да запазят високата си квалификация или по-лесно да придобият нова професия.
В България професионалното образование има добри традиции като 54% от учениците посещават професионални училища. Завършващите гимназия ученици имат по-голям шанс да намерят работа, ако имат професионален опит, в сравнение с тези, които нямат. От решаващо значение обаче е да се намерят начини за по-близко сътрудничество между бизнеса и социалните партньори. Също толкова важно е и разработването на мерки за развитие на уменията през целия живот. Насърчавам всички заинтересовани страни да гарантират, че стратегиите за образование и обучение намират практическа реализация.
Превръщането на професионалното образование и обучение в предпочитана посока на развитие е основната цел на предложената от мен през юни Нова европейска програма за умения. Ако искаме да изкореним безработицата, не можем да пренебрегваме уменията. Най-конкурентоспособни в ЕС, а и по света, са държавите, които най-много инвестират в умения.
Европейската комисия дава своя принос в тази насока. Нашите водещи схеми за борба с младежката безработица започват да дават положителни резултати. Досега 9 милиона младежи са получили висококачествени предложения за започване на работа, за продължаване на образованието, за постъпване на стаж или чиракуване. Подехме и редица инициативи за сближаване на правителствата, бизнес средите, социалните партньори, дейците в сферата на професионалното образование и обучение и други важни заинтересовани страни в усилията им за повишаване на качеството, предлагането и имиджа на стажантските позиции в Европа.
И накрая, след няколко дни Комисията ще представи своята Инициатива за младежта, с която се създават още повече възможности за младите хора да направят първата крачка в професионалната си кариера. Част от инициативата е създаването на Европейския корпус за солидарност. Чрез него ще дадем шанс на социално ангажираните младежи в Европа да допринесат съществено към обществения живот и да покажат солидарност. Това е възможност да се окаже помощ там, където тя е най-необходима с оглед на такива нетърпящи отлагане социални предизвикателства, каквито са проблемите на хората, живеещи в бедност, интегрирането на бежанците или природните бедствия. Надяваме се до 2020 г. да дадем възможност на 100 000 младежи да придобият първи опит на работното място или в доброволческа дейност.
Първото издание на Европейската седмица на професионалните умения ще даде още по-голяма видимост на тези усилия, полагани на европейско, национално, регионално и местно равнище. Пожелавам на организаторите на разнообразните събития в България много успех в стремежа им да покажат, че професионалното образование и обучение е правилният път към професионалната реализация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай