Путин за четвърти път у нас за 3 март

Руският президент прие поканата на българския си колега Румен Радев

Путин за четвърти път у нас за 3 март | StandartNews.com

Владимир Путин ще посети за четвърти път България следващата година. Руският президент е приел поканата на българския си колега Румен Радев за визита по повод 140 години от края на Руско-турската война и Освобождението на България през 2018 г., съобщиха от "Дондуков" 2. Поканата е била отправена в телефонен разговор по инициатива на Радев. Точната дата на визитата обаче предстои да бъде уточнена. Досега Путин е идвал в България три пъти. Посещавал ни е през 2003 и 2008 година като президент, а през 2010 година в качеството си на премиер на Русия.

В петък Радев е поздравил Путин и руския народ по повод отбелязването на Деня на Русия – 12 юни, а по време на двадесетминутния разговор е била отбелязана и "дълбоката историческа и духовна връзка между българския и руския народ".

Пръв за възможността Путин да бъде на официално посещение в България именно около годишнината от Освобождението заговори Георги Първанов, който още през февруари посочи датата като подходяща настоящият държавен глава да покани Путин.

Дни по-късно Румен Радев се срещна с посланика на Русия Анатолий Макаров и двамата обявиха активизиране на диалога София-Москва. Скоро след това българският президент заяви, че двамата с Путин ще бъдат патрони на тържествата за 140-тата годишнина от Освобождението. В съобщението от администрацията на българския държавен глава се казва още, че по инициатива на руския президент е направен преглед на двустранното търговско-икономическо сътрудничество, както и в сферата на енергетиката и "беше изразено общо желание за тяхното последващо развитие и задълбочаване, без да бъдат политизирани и на основата на взаимна изгода "Руският президент благодари на президента Радев и за приноса му за развитието на двустранните отношения", посочват още от президентството.

В същото време руското аналитично бизнес издание Еxpert.ru видя в бъдещата визита знак за раздвижване на газовите проекти.

„София отново иска „Южен поток": президентът на България позвъни на Путин", гласи заглавието на сайта за телефонния разговор между двамата държавни глави.

Цитирайки прессъобщението на Кремъл медията акцентира върху постигнатото съгласие за развитие на двустранните отношения в енергетиката.

„В началото на юни редица европейски медии съобщиха, че се водят тайни преговори между Москва, Будапеща и Белград за възобновяване на строителството на газопровода „Южен поток", отбелязва Еxpert.ru, припомняйки изявление на унгарския външен министър Петер Сиярто пред австрийския вестник Der Standard, според което OMV и „Газпром" обсъждат възможностите за рестарт на проекта. „Основният печеливш при този вариант би била австрийската OMV, но и самата Австрия, която би се превърнала в най-големия газов хъб в Европа", пише още Еxpert.ru. От своя страна „Газпром" съобщи, че води преговори с България за развитие на газопреносната система на страната. „Съществуват много направления за доставки на газ по втората нишка на „Турски поток", отбеляза в началото на юни зам.-шефът на „Газпром" Александър Медведев. „Вариантите за разпределение на газ по втората нишка на „Турски поток" са разнообразни – към Италия, на север... С българските колеги обсъждаме варианти за развитие на газотранспортната система на България", каза дясната ръка на Алексей Милер. Припомняйки, историята по спирането на проекта, той коментира: „Въпреки да казват, че в една река не бива да се влиза два пъти, може да опитаме друг ръкав".

По време на визитата си в Турция премиерът Бойко Борисов също намекна, че се надява единият ръкав на "Турски поток" да ползва газопреносната мрежа на България.

Преди 7 г. си тръгна с
кутрето Бъфи и златна чаша

При последното си посещение у нас през 2010 г. Владимир Путин, тогава руски премиер, си тръгна с подписан договор за "Южен поток", невръстна каракачанска овчарка от развъдника на Бойко Борисов, кръстена по-късно Бъфи, и реплика на златна ритуална чаша от могилата Голяма Косматка, дарена му от Георги Първанов.
В края на работното си посещение в София Путин се поклони пред мощите на св. Йоан Кръстител в катедралния храм „Св. Александър Невски".

"Стандарт" беше сред организаторите на всенародното поклонение в продължение на цяла седмица пред реликвата.

В храма руският гост беше посрещнат от българския патриарх Максим. Придружен от премиера Бойко Борисов, Путин запали свещ, после се приближи до реликвария, в който са поставени мощите на светеца, поклони се и целуна иконата. Той остана в храма около 10 минути като влезе в олтара и разговаря с патриарх Максим, подарявайки му копие на иконата на Казанската Богородица.

Путин изненада с армаган и Борисов, поднасяйки му ловен нож. Двамата разговаряха на четири очи почти 4 часа.
Впоследствие проектът "Южен поток" беше блокиран по настояване на Еврокомисията.

А през 2016 г. порасналото куче Бъфи се появи на календара със снимки на Путин за 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай