Роенето на нови проекти е самоубийство за десницата

Роенето на нови проекти е самоубийство за десницата | StandartNews.com

 

Д-р Антон Койчев оглави СДС-София миналия четвъртък. Той смени Любен Петров, който призова за курс към сближаване с ДСБ. Новият председател на столичната организация на "сините" е водещ хирург в Александровска болница, преподавател в Медицинската академия и общински съветник.

- Д-р Койчев, има ли разнобой или трусове в СДС-София ?
- Категорично - няма никакви размирици в СДС-София. Нищо драматично не се е случило. Процедурата по избора на нов председател е изцяло по устав на партията, тя премина съвсем спокойно. И друг път са ставали смени на председатели.
- Защо се стигна до свалянето на досегашния председател Любен Петров ?
- Част от организацията поиска смяна на ръководството поради нарушена връзка и комуникация с тях. В СДС-София от години има традиция председателят да бъде пръв между равни, а не обикновен партиен началник, който спуска заповеди. Нашите членове са свикнали да имат постоянна връзка и контакт с него. Това бе нарушено, вероятно заради ангажираността на г-н Петров със зам.-министерския пост. Всичко това доведе до неритмична и нерегулярна работа на Градския съвет на СДС-София. Г-н Петров показа категорично нежелание да свиква регулярните сбирки на съвета, съгласно устава. Някои колеги се оплакаха и от пълна липса на чуваемост.
- Има ли връзка тази смяна с позицията на Любен Петров, че СДС трябва да търси коалиция с ДСБ за предстоящия вот напролет и да се отдалечи от ДБГ?
- Това е спекулация. Двете неща не се обвързват нито хронологично, нито логически. Искането за свикване на Градски съвет с такъв дневен ред е входирано още на 12 декември, но г-н Петров не насрочи заседание. Последните събития ми напомнят на един отчаян опит на г-н Петров да запази политическата си кариера и опит в последния момент за препозициониране.
- А според Вас с кого трябва да се яви СДС на предстоящите избори?
- Това предстои да се реши. В момента текат усилени дискусии във всички партийни организации. В следващите дни аз ще се срещна с всички 24 районни партийни организации и на 17 януари ще имам позиция пред Националния съвет за това с кого иска СДС-София да се коалира.
- Притеснявате ли се от твърденията на Любен Петров, че неговото отстраняване и вашият избор са нелегитимни и той ще ги оспорва пред Контролния съвет на партията.
- Г-н Петров има право да оспорва и това се случва пред Контролния съвет на партията. Що се отнася до лично притеснение - аз съм човек, утвърден в професията си. Никога не е било моя детска мечта да бъда лидер на СДС-София. По-скоро за мен това е една голяма отговорност и аз ще направя всичко възможно да се справя. И ако не мога да го направя, още от сега заявявам - аз няма да постъпя като него. Има достоен начин да застанеш пред съпартийците си, когато не си успял да изпълниш това, което си заявил, и да се оттеглиш без да правиш лични драми от това. Но аз нямам никакви притеснения относно процедурата и нейната легитимност.
- Каква е вашата оценка за състоянието на СДС след двегодишно участие във властта в рамките на Реформаторския блок?
- Оценката ми е по-скоро положителна, но разбира се няма как да е изцяло такава. Когато си в управлението неминуемо носиш негативи, търпиш обвинения. Все пак това правителство свърши доста полезни неща, бяха стартирани някои реформи. Специално за икономическото министерство, за което СДС отговаряше, резултатите говорят сами по себе си. Ние няма от какво да се срамуваме от участието си в управлението. А доколко ние сме съумели да го оползотворим чисто политически и като имиджов ефект, това е отделен въпрос.
- Как СДС може да спечели десните избиратели на предстоящите избори, с оглед на всички тези десни партии, които продължават да се раждат?
- СДС може да спечели само и единствено чрез ясно изразени позиции и то идеологически. Независимо, че някои от новите десни проекти се опитват да се представят като надпартийни, цялата световна тенденция показва един превес на дясноконсервативните ценности. Отклоняването от тях като политики е довеждало до тежки изборни загуби. Няма никаква друга рецепта за победа освен работа и консолидация на дясното. СДС трябва да бъде в основата на този процес, а не просто катализатор. Относно проекта на Христо Иванов аз се отнасям с един добронамерен скептицизъм. Той е породен от организационната структура на новата партия, от нейното идеологическо позициониране и от обществената база. Иначе се отнасям със симпатия, защото споделяме много от заявените цели. Друг е въпросът дали една хоризонтално изградена организационна структура, каквато новата партия заявява, може да бъде ефективна в нашите политически условия. Важно е и ясното идеологическо позициониране.
- И все пак според Вас - коя партия е най-близка идеологически до СДС?
- За никого не е тайна, че идеологически ние имаме един и същ генезис с ДСБ и те са най-близко до нас. Сред тях имаме много приятели, много съмишленици, хора, с които сме били заедно в годините. Аз не знам колко пъти поред ще трябва "да настъпим мотиката" и тя да ни удря по главата, а ние отново да се връщаме в една и съща изходна позиция. Ако искаме да се повтори 2013 г., нека да продължаваме с някаква самоубийствена устойчивост да правим нови и нови десни проекти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай