Селото на щъркелите става Монмартър

Колонията пернати в Белозем доведе до бум от бебета, твърдят зевзеците

Селото на щъркелите става Монмартър | StandartNews.com

Пловдивското село Белозем от днес се превръща в център на френската култура. В недовършената си къща, която напомня средновековен замък и носи името "Галерия Волар", галеристът Ганьо Ганев - Ганди организира третото издание на фестивала Les Chаteaux de sable Belozem (Пясъчни замъци Белозем). Многобройните му приятели и почитатели казват, че Ганди се опитва да направи в родното си село "българския Монмартър"). Постоянно живеещите творци в селото са 20, а още десетина имат къщи, в които идват да творят. Самият Ганев нарича замъка си „конак на съвременното изкуство" и редовно отваря врати за всякакви артпрояви.

Сегашният фестивал се открива с обща изложба на Тоньо Цанев, Марин Маринов, Вихра Григорова, Владимир Кондарев, Ива Караджова, Мили Кючукова, Димитър Добрев,
Иван Генов, Николай Гавазов и Райна Костадинова. В съпътстващата програма

са включени и няколко музикално-поетични вечери

в чийто афиш са вписани имената на Янко Пахнев, Марко Томов и Хари Нигохосян (китара) и Елена Ганова и Мичо Димитров (цигулка), както и мъжката певческа група на Иван Михов от Белозем.
Ще се чуят стихове на Мима Иванова-Гилбо и на Ангел Кроснев и прозата на Даниел Грьоние - Франци, всичко това на фона на фотоизложбата "В сърцето на моята плът" на Емилия Кулинска.
Организаторите на фестивала са помислили и за най-малките. Децата от 3 до 12 години ще бъдат забавлявани от актьорите от театрална къща "Летящите цветя", които са им подготвили куклен спектакъл, шоу фокуси, забавни игри и скулптури от балони.
Фестивалът се осъществява със съдействието и подкрепа на община Раковски и местното кметство.
Белозем е необикновено живо село с около 4000 жители. Местните са горди, че на гарата спират дори бързите влакове между столицата и морето. През 2005 г. Белозем бе обявен за европейско село на белия щъркел. Всяка година германската екоорганизация Евронатур определя по едно такова селище в Европа, за да насърчава опазването на белия щъркел. Признанието за Белозем е напълно заслужено, защото в селото са свили гнезда десетки двойки щъркели.

Само върху покрива на училището има 22 гнезда

на пернатите. Още три са върху църквата "Св. Георги". Преди години имало огромно дърво, върху което местните преброили цели 30 гнезда. Най-логичното обяснение за наплива от толкова много щърковци са близките оризища. Според местните зевзеци пряко следствие от огромната колония щъркели е
бейби бумът в Белозем. Само през 2016-а в селото са се родили 43 деца, а през 2013 са били 54. Това наложи спешно да се изгради и нова детска ясла. "Основната причина за по-голямата раждаемост, е че в Белозем има препитание за всеки, който иска да се труди. Нещо повече-вече се усеща недостиг за работна ръка", твърди кметът Иван Тачев.
В Белозем има католически храм, построен по проект на известния архитект Камен Петков.
Белозем е родното място и на настоящата звезда на футболния тим "Ботев" (Пловдив)-Тодор Неделев. Тук е роден и художникът Георги Атанасов, който е завършил в Мюнхен изобразително изкуство при проф. Карл фон Маар още в далечната 1905 година. Селото се гордее и с прочутия лютиер Грую Григоров. Цяла дузина са известните в цялата страна местни народни цигулари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай