В Социнтерна са впечатлени как Нинова вдигна БСП

Крум Зарков, член на ИБ на БСП и водач на червената листа в 19-ти МИР Русе, коментира номинацията на Корнелия Нинова за вицепрезидент на Социалистическия интернационал.

В Социнтерна са впечатлени как Нинова вдигна БСП | StandartNews.com

 

- Г-н Зарков, как се стигна до номинацията на Корнелия Нинова за вицепрезидент на Социнтерна?

- Номинацията е по инициатива на генералния секретар на организацията- чилиеца Луис Айяла. Той лично я покани да се включи в тази надпревара, като се мотивира по следния начин: Първо, за съжаление социалистическите и социалдемократически партии, особено в Европа, преживяват тежък момент, а на този фон БСП е една от малкото, които са в подем, както се видя на президентските избори. Второ, като гост на 49-ия конгрес на БСП, Нинова му е направила впечатление с начина, по който се държи, с устрема и с идеите, които има и защитава. Всичко това го е накарало да отправи тази покана. И ръководството на БСП реши, че си заслужава да се включим в тази надпревара. Това е сериозен ангажимент, особено сега, когато сме отново в предизборна ситуация. Но в крайна сметка решихме, че не може да се бяга от отговорност, когато светът е раздиран от кризи и нарастваща бедност. От тази гледна точка, всяка една позиция, заемана от българин в световна организация, би могла да бъде от значение.

 
- Постът наистина е важен и престижен, но ако г-жа Нинова се пребори за него, това няма ли да се отрази негативно на БСП в момент, когато в партията текат процеси на промяна, инициирани именно от г-жа Нинова ?

 
- Веднага искам да уточня, че този пост не изисква нейното постоянно присъствие извън страната. Защото вече се появиха и такива тълкувания и коментари. Социнтернът работи по друг начин. Той си има генерален секретар, който движи текущите проблеми. Така че госпожа Нинова си остава председател на БСП, остава си постоянно в страната. Просто ще пътува малко по често в чужбина на съответните форуми на организацията.


- А какво представлява Социалистическият интернационал в момента ?
- Това е най голямата международна организация, която обединява 162 социалистически и социалдемократически партии от 100 държави от цял свят, а на само в Европа, каквато е ПЕС. Наследник е на социалистическите интернационали още от 19 век. Преживял е разцепления и временни разформирования, за да се възроди отново през 1951 г. В неговото ръководство влизат най- изявените лидери на световното социалистическо движение.


- Какво ново би внесла г-жа Нинова в работата на Социнтерна ?
- Трудно може да пренесем задачите, които стоят пред БСП, в световен мащаб. Защото това е световна организация, която се занимава с глобални проблеми. Например на конгреса, който предстои да се проведе в Колумбия, ще бъде приета декларация за равнопоставеността между половете. Сами разбирате, че за България това не е основен проблем, за разлика от много други страни. Но пък е един наистина глобален проблем, който създава разделения. Както и бедността и нарастващото неравенство. Именно в тази област БСП би могала да помогне и да насочи усилията си в рамките на Социнтерна.


- Затова ли г-жа Нинова формулира като основен приоритет на БСП борбата с бедността чрез икономически растеж на последния конгрес ?
- Наистина, рядко в платформите на БСП тези неща са били водещи. Но това е пътят - малък и среден бизнес, насочен към реално производство в България, а не обслужващ персонал към огромните корпорации или сферата на услугите. Което изисква ново управленско мислене и съответните персонални промени на всички нива.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай