Винен експерт: БГ избите да заложат на местни сортове

Винен експерт: БГ избите да заложат на местни сортове | StandartNews.com

Константинос Лазаракис MW завършва Националния Технически Университет в Атина, след което става сомелиер на ресторант Jajazzo в гръцката столица, награден от Michelin. В момента работи като мениджър по вноса на вино и wine buyer в Aiolos и е изпълнителен директор на компанията, която провежда WSET курсове в Гърция. През последните 2 г. пише за вино, като в момента е автор на четири гръцки издателства, сред които Wines of Greece и Mitchell Beazley Wine Classic. Консултира редица винарски изби, хотели и ресторанти.

- Г-н Лазаракис, Вие сте един от създателите на BIWC. Защо решихте да съберете на едно място балканските вина?
- Пътувайки в балканските страни, забелязахме, че всички вина от региона имат нещо общо. Това са най-вече местните сортове, които на Балканите са най-много в света. И това беше една от причините да съберем всички балкански страни под една шапка и да създадем Балканския винен конкурс и фестивал.
- Какво е общото между балканските вина?
- Това, което е най-важното за Балканския регион е, че местните сортове са с чудесно качество. Повечето от страните на Балканите се занимават с винарство и лозарство от хилядолетия, тук се е зародило виното като продукт. Преди да създадем BIWC, доста се неглижираха балканските вина. Но това вече се промени.
- Може ли балканските вина да се рекламират под един бранд по света?
- Това беше и нашата идея. А конкурсът и фестивалът са инструмент за това те да бъдат разпознавани.
- Какво да очакваме на тазгодишното издание?
- Винаги очакваме изненади. Всички балкански страни очакват да видят кои ще са победителите в отделните категории, кой ще бъде носителят на Гранд трофея. Балканските вина подобряват качеството си с всяка изминала година и очакваме приятни изненади.
- Има промени в регламента на конкурса - въведохте 100-точкова система на оценяване, прибавя се и още един медал: DOUBLE GOLD. Очаквате ли това да даде по-голяма прецизност на оценките?
- Системата я променихме поради няколко причини. Едната е, че повечето конкурси за вина са по 100-балната система и 20-балната стана по-архаична. Другата причина е, че избите ще имат още един маркетингов инструмент - по-лесно ще обявяват точките, които са взели и по-лесно ще могат да покажат успеха си, защото хората по-лесно се ориентират в 100-балната система. Прибавянето на DOUBLE GOLD, освен, че ще улесни журито, ще позволи на т. нар. големи вина, които със сигурност ги има на Балканите, да заблестят.
- Какво е вашето впечатление за българските вина?
- Това, което виждам, е, че все повече изби се създават в България. Появяват се и много малки изби, което пък води до много високо качество на вината, защото по-лесно се контролира всичко. Българските изби все по-често се обръщат към местните сортове. Българските вина стават все по-хубави и заслужават да са на световната винена сцена.
- Може ли да се каже, че акцентът на конкурса и фестивала тази година е върху вината от местните сортове?
- Българските вина трябва повече да излизат на външните пазари и производителите трябва да залагат на местните сортове. Защото това е единственият начин, по който българското вино може да се отличи. По света има предостатъчно Мерло и Каберне Совиньон.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай