4 000 чакат да се освободят места за учители

4 000  чакат да се освободят места за учители | StandartNews.com

През 2017 г. тръгва проект за квалификация за 20 млн лв., казва зам.- министърът на образованието Диян Стаматов

- Господин Стаматов, има ли млади хора, които желаят да стават училители?
- При приема в много висши училища в страната за тази учебна година се забелязва ръст на желаещите за специалността "Педагогика", което е нещо наистина добро. Аз лично си го обяснявам с обстоятелството, че това е една сигурна и стабилна професия, която въпреки нестабилните усещания на обществото към нея, все пак гарантира устойчивост във времето и едно ясно кариерно развитие. Може само да ни радва, че младите хора приемат учителската професия като свое желание и мисия. От 1 януари 2017 г. се увеличават заплатите на младите учители с 10 на сто. Миналата година заплатите на учителите имаха увеличение средно със 7 %, т.е. тази тенденция вече е факт и е съвсем естествено тя да продължи занапред във времето. Ясно е, че тези малки стъпки вече се правят по отношение на промяната на заплатата на учителите и това е една добра гаранция, че нещата се подкрепят финансово, освен и морално.
- Все още обаче няма особен наплив на учители към малките населени места. Има идея да се поемат разходите за път на тези, които се съгласят да работят в такива селища. За картите за пътуване ли става дума?
- Става въпрос не за картите в градски условия, а тогава, когато на човек му се налага да отиде на работа в по-малко населено място, т.е. до 5000 души население. Обикновено там има реален проблем със заемане на определени учителски позиции. Именно поради тази причина министерството иска да се възстановяват разходите за път на учителите. Ако те преценят да наемат жилище под наем, да бъде възстановен разхода за него. Съвсем естествено, в малките населени места наемът е твърде нисък и до голяма степен се покрива с транспортните разходи. Без съмнение е, че е по-добре да се живее в съответното населено място, вместо да се пътува по два пъти на ден. Предложената в тази насока наредба е надграждане на съществуващата в изтичащата календарна година - безплатен транспорт на ученици до 18 г. Той се поема от бюджета на министерството, от държавата и по този начин пътуват една огромна група ученици до 18 г. Към всичко това се добавя и това ново обстоятелство и за учителите.
- Това обаче няма ли да породи логичния въпрос у учителите в големите населени места защо не им се плащат картите за градски транспорт?
- Това е един много логичен въпрос, но не бива да се забравя, че обикновено държавата има ангажимент да подпомага онези сектори, където има по-голям проблем. Тази наредба всъщност подкрепя точно тези учители, които не могат да си намерят работа в големите населени места заради конкуренцията и им се налага да се придвижват към малки.
- Например, учители, които пътуват от София до Перник?
- Да, транспортът на колегите учители от София до Перник се възстановява като възможност за облекчаване на техните разходи. Съвсем естествено е, че от Перник към София е друг начин за транспортна комуникация и не е същото. В страната ни се наблюдава миграция, която е трайно установена в последните 30-ина години от малки към големи населени места. С тази наредба целим да се подпомогне противоположната миграция - от големия към по-малкия център.
- Рано ли е да се каже дали ще има недостиг на учители за следващата учебна?
- Не е рано да се каже. Във всеки едни момент точната информация за недостига на учителите е ясна. Парадоксално е, че в момента има незаети в цялата страна около стотина учителски места. Парадоксалното идва от факта, че в бюрата по труда, има регистрирани повече от 4000 учители, които очакват да бъдат назначени на учителска позиция и се получава този дисбаланс. Системата е доста голяма, около 92 000 са учителските места и 100 незаети позиции са малко заради голямата динамика, която съществува. Следващата учебна година не очакваме да има проблем със заемането на свободни места. По-скоро в перспектива към близко време, след 3-4 години би се появил такъв проблем и заради излизането от системата на много голяма група учители, които достигат пенсионна възраст.
- Какво се прави за повишаване на квалификацията на учителите?
- Квалификацията е най-важното звено по отношение на реформата, за която през последните 6-7 месеца стабилно се говори. Едно от нещата, което трябва силно и енергично да се промени, е начинът на преподаване на учителите. Това означава, че методите на преподаване, които колегите използват, трябва да бъдат изключително интересни, за да се задържи вниманието на децата в класната стая и върху съответния предмет. Това може да стане само с една постоянна и динамична квалификация. Разработили сме и ще е в ход през 2017 г. един много голям проект за квалификацията на за всички учители. Той е на стойност 20 милиона лв и адресатът му са малко повече от 18 000 учители, които трябва да бъдат запознати с най-новите начини на преподаване, новите техники за преподаване, използване на нови средства за комуникация, нови платформи, добра комуникация с родители и ученици. Т.е. всичко онова, от което всеки учител се нуждае постоянно, за да надгражда в своята работа. Учителската професия е много динамична и се нуждае от постоянно квалифициране заради новите поколения, които се променят на 3-4 г. И тази квалификация не цели да засегне по никакъв начин което и да е поколение от учителското съсловие.
- От 2017 г. стартира и проект за дуално обучение, в който могат да се включат 100 паралелки от професионалните гимназии в цялата страна. Какво предвижда той?
- Предвижда на проектен принцип да кандидатстват 100 професионални гимназии, защото кандидатстването изисква една много стабилна предварителна подготовка и най-вероятно в едно училище ще има готовност за една паралелка. Смисълът на това кандидатстване е държавата чрез оперативната си програма "Наука и образование за интелигентен растеж" да подпомогне точно тези професионални гимназии, които имат известно затруднение в сформирането на интересни паралелки за регионите, в които се намират. Не е тайна, че всъщност държавата ни се нуждае от много добри средни специалисти, но за да се получи това, е необходимо отново тези специалности да станат атрактивни за кандидат-гимназистите. А това може да стане с допълнителна финансова подкрепа. От професионалните гимназии се очаква да имат добро партньорство с бизнеса в населеното място, което е на договорен принцип като важно условие в самия проект и съвсем естествено, тук е ролята на общината, за да може да се осигури ясната устойчивост на реализацията след това на тези кадри.
- В началото на декември излезе изследване, според което 40% от деветокласниците са функционално неграмотни по четене и математика. Същевременно обаче наши ученици постоянно жънат успехи по международни олимпиади. Откъде идва това противоречие?
- Това изследване касаеше една група ученици на 15,5 години. И от него се видя, че децата на тази възраст не разбират смисъла на това, което им се предлага по природните дисциплини. Причините са много, но една от големите за този резултат е, че в нашата страна, откакто съществуват тези изследвания, българските ученици не се подготвят целенасочено да се явят на тях. Обикновено децата влизат на тези изследвания и знаят, че там няма да получат оценка и на голяма част от тях им е все едно как ще се представят. Във всички водещи страни във всяко едно училище има специалисти, които подготвят децата за явяване на тези международни изследвания и на тях се гледа като на много важно национално изпитване. А що се отнася до представянето на много наши добре подготвени ученици, става дума за група от около 1000-1200 деца, които представят страната ни на голяма различна група международни състезания. Това са най-силно мотивираните ученици, които винаги са представени на високо ниво. Тези изследвания не са насочени като общ резултат към тях.
- Интернет уби ли грамотността, или подпомага по някакъв начин образованието?
- Не трябва да гледаме на интернет като на нещо лошо. Той заема много голяма част от времето на децата и не бива да забравяме, че може да бъде добър партньор и помощник на всеки учител, когато става дума за добра интерактивна комуникация.
- Според съобщение на Министерство на образованието близо 2000 ученици изучават японски и китайски език в училищата в страната. На какво се дължи този интерес към източните езици?
- Голяма част от подготовката на децата продължава да бъде на английски език, той е водещ. Забелязва се една тенденция, в която една група ученици проявяват интерес към източните езици - японски, китайски, корейски. Лично аз си го обяснявам с добрия пример на учителските колективи в самите училища, които предлагат подобен интересен език за подготовка. Не случайно 18-о средно основно училище е едно от най-търсените през последните години. То предлага тази богата палитра от езици и поддържа едно изключително високо качество на подготовка. Без съмнение наличието на добри учители, които да подготвят учениците, е първата много голяма причина за интереса на родителите и учениците към тези атрактивни езици. На второ място е и фактът, че това са водещи икономики в света. Заради сътрудничеството през последните години с Китай не е без значение добрата комуникация на този език. Освен 18-о училище, вече има разрастване на ученето на източници езици и в други училища- в професионалната гимназия по транспорт и електроника "Хенри Форд" в София, 138-о училище в кв. Слатина. Този интерес е поддържан там, където има добра обезпеченост на специалисти, преподаващи този език на децата.
- Какво предстои в сферата на образованието в началото на годината?
- Създаването на платформата за иновативни училища. До края на януари се очакват проектите на всички онези паралелки и училища в страната ни, които преценят, че извършват иновативно преподаването. Смисълът на тази иновативност е да отключи за пореден път по най-атрактивен начин съвременното и качествено преподаване на децата и то да даде една стабилна устойчивост за следващите няколко години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай