99% от българите познават марката "Градус"

99% от българите познават марката "Градус" | StandartNews.com

Ангел Ангелов е наследник фамилия Ангелови, основателите на фирма "Градус". През 2000 г. завършва международна гимназия „проф. д-р Васил Златарски". А през 2004 г. - Business Studies в The Nottingham Trent University, Англия и оттогава е активна част от семейния бизнес. Развива търговския и маркетингов отдел на компанията "Градус" и с целенасочена стратегия успешно налага бранда на българския пазар. Изпълнителен директор е на "Градус" АД.

- "Градус" обяви, че излиза на БФБ с акции за 100 милиона лева. Това е първото IPO у нас с толкова голям размер на компания от земеделския сектор и второто по размер след това на ПИБ през 2007 г. Защо решихте да направите тази крачка?
- В над 25-годишната история на компанията сме достигнали ниво, което е време да надградим, а именно - компанията да стане публична. Пример са ни големи компании от нашия бранш, световни лидери в птицепроизводството, които са минали по този път - станали са публични в един етап от тяхното развитие. Световният лидер е американска компания, която е публична, във Франция има сериозни компании, минали по този път. Ние вече имаме опит с публични компании в един от нашите бизнеси - в здравеопазването. Там партньор ни е вторият по големина в света оператор на болници - IHH, мажоритарен собственик на Аджъбадем. IHH се листва на малоазийската борса, а Аджъбадем - нашият регионален партньор и най-голям оператор в здравеопазването в Европа, се листва на Истанбулската борса. Благодарение на това видяхме какви са предимствата на това една компания да бъде публична, но знаем и колко е голяма отговорността. Но смятаме, че сме добре подготвени да отговорим на тези изисквания и да излезем на БФБ-София в средата на 2018 г.

- Това е много хубава крачка. Една тенденция за още по-прозрачен бизнес в България по примера на световни компании.
- Ние смятаме, че това е много добре и за БФБ, и за българския пазар. На БФБ няма компания от хранително-вкусовия сектор и вярваме, че нашата компания ще фокусира сериозен инвеститорски интерес.

- Пускате акции за 100 млн. лв. Това е една доста амбициозна цел. Какви са очакванията ви?
- Предварителните разговори показват голям интерес от частни и институционални инвеститори, и български, и международни. Все пак ние имаме 25-годишна история, винаги сме били прозрачни, традиционно сме показвали много добри резултати, много добри ръстове.

- Как се подготвяте за публичното предлагане на компанията?
- От една година тече подготовката, преструктурирахме цялата компания и назначихме реномирани международни одитори, така че "Градус" да бъде подготвена за публичен статут. В момента, съвместно с избрания от нас инвестиционен посредник – ПФБК, изготвяме проспекта за публично предлагане и в най-скоро време ще го внесем в Комисията за финансов надзор.

- Какви са плановете ви за средствата, които ще влязат от борсата?
- Компанията ни има няколко бизнес линии, в които ще инвестира. Потребителите познават фирмата основно като производител на пилешко месо. Последните проучвания показаха, че "Градус" има 99% разпознаваемост на национално ниво и сме един от най-познатите брандове в България, не само в сектора. Това е постигнато с много усилия в годините, постоянно качество и комуникация с клиента. Друга наша голяма бизнес линия, в които се развиваме, е производството на разплодни яйца. Те са генетичен материал, продукт, от който нашите клиенти произвеждат бройлери. Генерираме постоянен ръст в продажбите и се радваме на много голяма клиентска лоялност, което е много показателно, защото от генетичния материал, който ние им продаваме, зависи как те ще продължат цикъла на производството. "Градус" е в топ 3 на Европа като производител, извоювали сме тази позиция с постоянно качество. В производството на разплодни яйца ще инвестираме една сериозна част от набраните средства и ще увеличим производствения капацитет с над 20%. 80% от тази продукция е за експорт, а като производство сме изцяло базирани в България и възнамеряваме така да продължим - всички набрани инвестиции ще бъдат вложени в страната ни за производство. Ще инвестираме и в най-новия ни проект - продукти от свинско месо с марката "Аз ям!". Досегашните резултати показват много голям интерес от страна на потребителите. Там също възнамеряваме да инвестираме за допълнително развитие на производството. Това са трите бизнес линии, към които ще насочим голяма част от набраните средства.

- Какви проблеми среща един производител на храни у нас при този отворен пазар с Европейския съюз? Как се справяте с конкуренцията?
- Конкуренцията е нещо нормално на свободния пазар и дори е здравословна, тя само ни кара да бъдем по-добри. Европейският пазар е единен и всички се конкурираме на него. Единственият проблем, който не е само на България, а на цяла Европа, са злоупотребите с ДДС. Месото, поради бързия оборот на тази стока, доста често се използва за такива ДДС злоупотреби, което удря по родното производство. Става въпрос за продукция от Европа, която се внася в България, този данък не се плаща, а няма как с тези скрити 20% ние да бъдем конкурентни. За радост държавата се бори доста усърдно с това и в последната година има резултати. Нелоялната конкуренция ни притеснява. Иначе ние по нищо не отстъпваме на световните компании в птицепроизводството. Точно обратното, нашите международни партньори казват, че някои от показателите ни са рекордни за Европа.

- Периодично се пускат "бомби", че пилешкото месо е пълно с хормони или вода, че в кренвиршите няма месо и т. н. Истина ли е или са фалшиви новини, с които конкуренти ви атакуват?
- Това с пилешкото и с хормоните е една голяма спекула, каквато няма никъде по света. В подобни твърдения няма никаква истина. Първо, наличието на хормони се проверява от Българската агенция за безопасност на храните. Второ, противоречи на всякаква бизнес логика да се употребяват такива неща в храната или да се дават на пилетата. Ние се опитваме чрез различни кампании да обясним на хората, че това не почива на факти. Нашата битка е за доверието на потребителя, затова предлагаме постоянно качество. Стремим се нашият бизнес да бъде обърнат към потребителя, да чуем какво иска и затова сме толкова активни онлайн, включително и в социалните мрежи. Няма потребител, който да се е обърнал към нас с оплаквания или похвала и ние да не сме се свързали с него, за да го изслушаме. Това е нашият модел и той ни носи своите успехи.

- Когато потребителят отиде в магазина, където има голямо разнообразие от стоки, как би могъл да се ориентира кои са качествени? Олиото "Бисер", което произвеждате, има знак за качество от браншовия съюз. Дали не е добре да се помисли за някакви знаци върху етикета на продуктите, които отличават белите фирми и тези, които имат целия цикъл на контрол?
- Ние притежаваме всички стандарти за качество и безопасност – ISO 9001:2015, ISO 22000:2005, както и международния стандарт за храни IFS 2006:2014. Това, което може да го има една световна компания, ние го имаме. Другото е въпрос на държавна политика. Имаше стандарт "Стара планина", който, за съжаление, не успя да постигне това, за което беше планиран. Ако се направи такава инициатива, ние ще участваме, дори бихме се наели да го инициираме. Но за нас преди всичко гаранция за качеството е самото име "Градус". Това, че толкова години сме на пазара и имаме перспективи да останем дълго, е най-голямата гаранция за потребителя.

- Малко са компаниите у нас, които са се запазили през годините на прехода. Как започна вашият семеен бизнес и как се запази над 25 години?
- Бизнесът беше стартиран от баща ми и чичо ми. Започват търговия с хранителни стоки. Тогава имаше криза за пилешко в България, американските бутчета бяха лидер на пазара. Това ги насочва към производство на пилешко месо и така "Градус" започва да се занимава с този бизнес. И според мен формулата за успех е постоянство, качество, много работа, и, разбира се, клиентът на първо място. Нашата компания винаги е била на светло, никога не е била зависима от външни фактори - било то политически или други. Залагали сме както на органичен растеж, така и на придобивания на птицеферми, но предимно със собствени средства. Никога не сме били тежко зависими от банкови или други външни финансирания. Плащали сме си данъците, никога не сме имали регистрирана офшорка. Компанията ни е семейна, с ясни доходи, ясни източници на инвестициите. Ръстът ни върви постепенно във времето, без много големи стъпки. Видяхме много големи компании, които се разшириха прекалено бързо и се изгуби контролът над управлението им. Винаги сме внимавали управлението да бъде в нас и да правим това, което можем.
Аз съм в компанията откакто завърших висшето си образование през 2004 г. Първоначално се занимавах повече с маркетинг и продажби, след това влязох и в оперативното управление. Стремим се да продължим това, което е създадено и да го подобряваме.

- Някои казват, че във фамилния бизнес първото поколение събира, а второто поколение прахосва. Как гледате на това твърдение?
- В Европа има семейни компании, които са от началото на миналия век. Пето и шесто поколение управлява тези компании, които продължават да се развиват както в бранша, в който са започнали, така и в други бизнеси. Ние сме от този тип компании и нашата идея е да надграждаме и да се развиваме. Фактът, че ставаме публична компания, е доказателство за това. Ние не се притесняваме и ще отчитаме всичко, което правим, на всеки три месеца, както се изисква от една публична компания.

- Освен холдинга "Градус", имате и други бизнеси, например винарска изба. Какви са плановете ви за Аngel's Estate?
- Вината са извън холдинга "Градус", който ще се листва на БФБ. Те са бизнес, в който ние сме инвестирали дългосрочно - изцяло собствени лозя, модерна винарна, направена по последните световни тенденции. И сме горди, че постигнахме изключителни резултати, спечелихме медали на международни изложения, където България досега не беше печелила. Много добре се приемат вината ни и в страната ни, и в чужбина. Заложили сме на маркетинга "от уста на уста", който в този бранш работи най-добре. Наблягаме на високия клас вина. Ако годината не е била добра, ние просто не пускаме на пазара вино от тази реколта. Това е нашата политика и ние я отстояваме.

- Какви са плановете за развитие на бизнеса ви в здравеопазването?
- Този наш бизнес е много млад - само на 5 г., а вече сме пазарен лидер. И както във всичко, което правим, се стремим да бъдем най-добрите. През 2012 г. основахме първата Сити клиник - кардиологичната болница, която беше малка на фона на това, което имаме в България. Тя беше изградена по американски проект, оборудвана с най-добрата техника на пазара, успяхме да привлечем изключителни специалисти и да променим стандарта за здравеопазване в България. След това направихме втората си болница - онкологичната. И днес сме най-големият здравен оператор в България с един изключителен партньор като Аджъбадем. Болница Токуда е последната, което добавихме към нашата група. Тя е най-голямата болница на Балканите, но ние имаме амбиция да я направим и най-добрата. Започнахме някои обновления, отворихме нови отделения, реконструирахме някои от етажите - пациентските етажи са на ниво петзвезден хотел.

- Здравеопазването е един от най-нереформираните сектори у нас, лекари и пациенти са недоволни от държавните болници. Как стои въпросът от гледна точка на частния бизнес?
- Ние също работим със НЗОК, всички тези проблеми се отразяват. Но не трябва да забравяме, че българският пациент е с най-добрия достъп до здравеопазване в ЕС. Най-малко чака за прием, за малко неща се налага да заплаща. Това тежи на държавата, но моделът е добър за пациента. Нужни са някои допълнителни реформи, които да го подобрят, но не и да го променят генерално. Радваме се на голям пациентски интерес. Само за последната година имаме над 20 % ръст в преминалите пациенти през нашата група. Един от недостатъците на системата обаче са т. нар. лимити, които ограничават дейността и по този начин се наказват добрите и работещите. Защото лимитите не ни позволяват да обслужим всички пациенти, които са избрали да дойдат при нас. Но вярвам, че това ще бъде преодоляно от министерство на здравеопазването. Най-големият плюс е, че България разполага с изключителни специалисти в здравеопазването, които са сред най-добрите в света. Имаме и професионализма на Аджъбадем, които в Турция през последните 10-15 години са сред лидерите в технологии, добри практики, пациентско обслужване. С тези две неща в комбинация – изключителни специалисти и надежден партньор, смятаме, че ще стигнем световно ниво в здравеопазването.
В нашия фокус са и пациентите от чужбина. Имаме голям приток от Сърбия, от бивши съветски републики, от Русия. Искаме да привлечем пациенти както от Западна Европа, така и от съседни страни, близки до нас по култура и език.

- Какво още би могла да помогне държавата на един голям проспериращ бизнес?
- Всеки голям бизнес работи със съответните институции, които са свързани с него. И ние работим в тясно взаимодействие с институции като Министерство на земеделието, Българска агенция по безопасност на храните, Министерство на здравеопазването и др. Съдействаме им и се опитваме да подобрим каквото можем. Например в контрабандата браншът беше много активен, подсказваше къде са пробойните, слабите места. Държавата трябва да бъде там, където има нелоялна конкуренция, недобри практики и да следи за доброто качество на продуктите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай