България може да бъде водеща в цифровизацията на региона

Нашата стажантска програма е мощен инкубатор за бъдещи кадри, казва Станимир Марков, старши мениджър "Продукти и услуги" във VIVACOM

България може да бъде водеща  в цифровизацията на региона | StandartNews.com

- България да се превърне в регионален хъб за облачни технологии – тази амбициозна цел на VIVACOM и Huawei бе обявена по време на първия по рода си форум за облачни технологии у нас Bulgarian Cloud Summit 2017. Какво означава това?

- България наистина има уникална възможност да използва ресурсите си в областта на IT технологиите и да се превърне в реален център за дигитализация на бизнеса в региона.
За да се случи това е необходима политическа воля и готовност на българския бизнес да участва активно в процесите.
Виваком има опита, както на местния, така и на регионалния пазар, инфраструктурата, мрежата за услуги, доверието на клиентите и разпознаваемостта на марката, за да бъде насежден партньор за подобен мащабен проект. А в комбинация с глобалния опит и експертиза на Huawei в облачните услуги, нашето партньорство се превръща в реален фактор за успешна цифрова трансформация на България и региона. Принадлежността на страната ни към ЕС улеснява процесите, защото отговаряме на европейските регулации за сигурност и опазване на информацията, което е още една причина да се превърнем в регионален хъб за облачни технологии.
- Какъв тласък в развитието на икономиката ни ще даде превръщането на страната ни в регионален център за цифрова икономика?
- По данни на Gartner пазарът на облачни услуги само за миналата година е нараснал с 50%, докато на ИТ сектора с 8%. За България предвижданията са потреблението на облачни услуги да скочи два пъти в следващите две години. Това ще даде стимул за развитието на електронното правителство и електронните обществени услуги, транспорт, безопасност, енергийна ефективност, образование и здравеопазване. Сферите на приложение са много. Използването на облачни технологии ще доведе до създаване на интелигентни предприятия и до промяна на бизнес моделите (B2B и B2C) като със сигурност ще генерира икономически растеж.
- Повечето българи не са запознати с Индустрия 4.0 – четвъртата индустриална революция, при която производството вече ще се управлява от данни, които машините и устройствата ще обменят сами. Какво е бъдещето й в България?
- Индустрия 4.0 е концепция за трансформация на българската индустрия, приета през април от Националния икономически съвет. Тя показва волята на България да използват истинската сила на анализа и обмена на данни в реално време, за да създаде условия за ефективно производство, което може да се самоорганизира, да се адаптира и да бъде конкурентоспособно.
На практика Индустрия 4.0 е трансформация в модела на работа, обединяваща информационните технологии, телекомуникациите и производствените практики в едно различно цяло, което дава нови възможности.
Подобни производства вече са реалност по света, те ще променят и бизнеса в България, който, благодарение на отворената икономика, е част от общата производствена верига.
Индустрия 4.0 не може да се осъществи без партньорство с бизнеса и Виваком на базата на
опита си в телекомуникациите и участието си в проекти като Облачни технологии, IoT (интернет на нещата) и Big Data, ще бъде един от безспорните фактори за развитие на Индустрия 4.0 в България.
- Как Индустрия 4.0 ще се отрази на работната сила и на трудовия пазар у нас?
- Човешкият фактор е в основата на всяка голяма стъпка и съответно всяка трансформация предполага промени в изискванията към работната сила и променя пазара на труда. Предишната голяма стъпка – автоматизацията на труда и навлизането на компютърните технологии, промени коренно трудовия пазар, роди нови професии, някои съществуващи отпаднаха, наложи преквалификация и нова квалификация в почти всички сфера на заетост.
С Индустрия 4.0 предизвикателството пред пазара на труда е още по-голямо, защото ако предишните индустриални ревюлюции се случваха в рамките на няколко поколения, тук нещата ще станат в рамките на едно поколение. И то ще бъде изключително важно, защото макар Индустрия 4.0 да дава възможност на машините да се самоорганизират, човекът ще остане основен фактор със своя интелект, иновативност и гъвкави умения. Именно способността на човека да прави „закономерни" грешки, т.е. да тръгва по нови пътища и да генерира нестандартни идеи го прави незаменим.
- Има ли достатъчно добре подготвени кадри за развитие на ИКТ сектора у нас и как VIVACOM се справя с този най-голям за бизнеса в България проблем – недостига да специализирана и квалифицирана работна сила?
- Личното ми наблюдение като мениджър е, че че търсенето на достатъчно добре подготвени кадри за развитие на ИКТ сектора все още надвишава предлагането и като чели със всяка година става все по-трудно. Причините са комплексни - от демографската криза, през бързо променящите се изисквания за нови квалификации и умения, до недостатъчната скорост на адаптиране на образованието към изискванията на реалния бизнес. За щастие Виваком има добре разработени и доказани в практиката програми за квалификация и развитие на хора. Една от най-добре работещите програми в целия сектор е нашата стажантска програма, която е мощен инкубатор за бъдещи кадри и не случайно голямата част от стажантите стават наши постоянни служители. „VIVACOM Техническа академия" е друг проект, който в сътрудничество с Факултета по телекомуникации към ТУ в София предлага на студенти от 3 и 4 курс практически ориентирани курсове, които не са включени в редовния план на обучение. Положителното е, че новите поколения са много интересни служители, те знаят какво искат и са готови твърдо да отстояват позициите си, учат се бързо, а нашият бизнес наистина им е интересен, защото технологиите като чели са заложени в новите поколения.
- По време на форума Bulgarian Cloud Summit 2017 бяха показани конкретни облачни решения, внедрени от Huawei в държави по целия свят: компютърно подпомогнато инженерство в помощ на дигитализацията на автомобилостроенето, електронно управление, видео наблюдение в облака и други. Работите ли за развитието на българското електронно правителство?
- Да, партнираме си с правителствени организации, министерства и общини за осигуряване на обществени електронни услуги. Имаме проекти за видеонаблюдение и управление на транспорта в много градове, а в училищата осигуряваме достъп до облачни образователни платформи.
В частния сектор разработваме решения за банковия сектор, медиите и финансовите институции.
С развитието на пазара на облачните технологии, постепенно се променят и критериите, по които компаниите търсят най-подходящите за тях услуги. Вече не е достатъчно само да се пестят ресурси, важно е облачното решение да е достатъчно гъвкаво и да даде възможност за интеграция на цялостната дейност на компанията.
Сътрудничеството с Huawei ни дава възможност да предлагаме глобалния опит на нашия партньор в конкретни облачни решения, да предложим единна система за обработка на информация в реално време в различни области - администрация, сигурност, транспорт, околна среда, комунални и обществени услуги, медицина и здравеопазване.. Това на практика е изграждането на електронно правителство и Smart City (умни градове).
- Могат ли и как облачните технологии да помогнат чрез видеонаблюдение за намаляване на катастрофите или за намаляване на престъпността?
- Облакът дава възможност информацията от видеонаблюдението да бъде използвана многократно за идентифициране на пътни проблеми или при катастрофи. Видеонаблюдението улеснява идентифицирането на реални и превенцията на потенциални престъпления, използва се за ранна реакция, например при нетипично струпване на хора на определено местоположение.
Възможностите на облачните технологии са необятни, сигурността и транспортът са само един от многото примери за използване на облачните технологии в цялата система за Smart City.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай