Бивше ченге от Шумен спретна провокацията срещу мен

Никой мой роднина не се е обогатил нито с лев, казва проф. Божидар Димитров

Бивше ченге от Шумен спретна провокацията срещу мен | StandartNews.com

- Проф. Димитров, има ли сключени договори между Националния исторически музей и сдруженията „Плиска" и „Акшаена – 2007", както твърдят депутатите Стоян Мирчев и Явор Божанков ? Това ли е причината да се пенсионирате?
- Няма абсолютно никакви договори на НИМ с "Плиска". С "Акшаена" има два договора от 2015 г. Те са за малко пари - единият е за 19 000, другият е за 15 000 лв. Те са за издаване на каталози, на които те имат авторските права. Става дума за 500 или 1000 книжки. Това са каталози за Плиска, когато започнахме кампанията, другите са свързани с тайните служби и не мога да говоря повече. Това са предмети на службите, за които да им издадем каталог.

- Казвате, че сдружение "Плиска" е наливало пари в НИМ, а не обратното. За колко пари става дума ?
- За стотици хиляди лева през годините. Сдружението не само популяризира Плиска, то реставрира църкви, манастири. Издали сме книжки, там пише, че сдружението е извършило ремонт на църква, военен паметник. крепост. Това сдружение е моя рожба, аз му бях председател.

- Не остава ли съмнението, че като си тръгвате без битка, сте гузен.
- Ни най-малко. Това е мое решение, не на някого друг. Никой не ме е карал. Борих се вече 10-15 пъти. Тези същите въпроси ги задаваха депутатите от Реформаторския блок. Тях ги разбирам, наричах ги публично "задници". Сега ги задават депутати от БСП, което е просто срамно. Те нищо не знаят, самите те казват, че група граждани - са им дали тези сигнали. Това са журналисти от кръга "Дневник". А на мен ми омръзна да се боря. Хайде да си почина малко, остарях, свърших хубава работа, ще свърша още.

- Кои са хубавите неща, които ще се запомнят с НИМ, докато вие бяхме начело?
- Като почнах, самият НИМ не беше музей. Беше замислен като пълноценен музей с всички необходими отдели, с изключение на един- експозиционния. Това беше лафът на ЦК на БКП. Когато го взех в него имаше едва 170 собствени експоната, а музей от този ранг трябва да има половин милион. Сега има 650 000. И действа по всички линии - инвестира, събира, консервира, излага, изучава.
Да кажа и за Боянската църква, която 50 години не можаха да я направят. Имаше една жена, започна като млада реставраторка и се пенсионира. Стенописите бяха ужасяващи, реставрирахме ги. Направихме и "Св. 40 мъченици", който беше руина, също и Земенският манастир. Не успяхме единствено Голямата базилика в Плиска, тя щеше да бъде венецът на моите усилия. Но се работи по нея, дано я завършат скоро.

- Знаете ли някой да има силно желание да музея?
- Не знам. Няма такива слухове. Е, има една дама от Библиографския институт, тя много иска. В културното министерство ме питаха кого да назначат - казах, това да е човек от НИМ, който познава поне отчасти работата.

- Как премина разговора ви с министър Банов ?
- Беше добронамерен. Не е имало драми. Нямаше повик от министерството да подавам оставка, напротив, но казах, че вече не мога пълноценно да се занимавам с музея.
С министъра и главната му счетоводителка гледахме договор по договор - само НИМ получава пари. Той гледа и не вярва на очите си и ме пита защо пишат такива неща по медиите. Казах му - ами това са им дали. Атаката срещу мен не е за първи път - поне 10-15 пъти са ме атакували.

- Според двамата депутати от БСП тяхното питане е въз основа на сигнал на гражданин. Знаете ли кой е той ?
- Едно старо ченге от Шумен. Група журналисти, които получават пари от едно определено място, са били подтикнати да напишат тази гнус и са го дали на своите депутати, които изобщо не знаят как се реставрира комплекса "Плиска. И какво значение има дали племенникът ми ръководи сдружението или не? Естествено, че ще сложа свой човек да не краде. Ако пък краде, да мога да го хвана. Нито аз съм се обогатил, нито племеника ми, нито дъщеря ми!

- Сега с какво ще се занимавате?
- С история, това, което съм правил през всичките си години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай