Чак накрая ще разберем кой владетел лежи в Малтепе

Чак накрая ще разберем кой владетел лежи в Малтепе | StandartNews.com

За мен със сигурност това е римски император,
но имаме още много работа, казва доц. д-р Костадин Кисьов

Археологът доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив, ръководи проучването на могилата Малтепе край пловдивското село Маноле. Вече стана ясно, че там се намира уникална по размерите гробница с височина около 26 метра под формата на пирамида. Разкопките бяха посетени през уикенда и от премиера Бойко Борисов, който призна, че очаква археологическа сензация и обеща финансова подкрепа от държавата.


- Доц. Кисьов, кога започнахте проучването на
могилата Малтепе и очаквахте ли да откриете такава внушителна гробница ?
- Проучванията на Малтепе ги правим от близо три години с финансовата помощ на община Пловдив. Започнахме ги благодарение на кмета на града Иван Тотев. Проучването на един обект обаче не се състои само в неговото разкопаване, а и в изучаване на цялата археологически топонимия в областта, извършване на изследвания с геофизика. Моята тясна специалност, дисертация и хабилитация са свързани с погребални практики. Занимавам се с тази тематика от 30 години. На практика аз съм започнал проучването на тази могила още през 1998 г. През 2000 г. правихме частични проучвания със специалисти, когато още нямаше подходяща техника. Това, което се открива сега, е резултат на много години работа. В общи линии, аз предполагах какво има там, защото не всяко проучване с недеструктивни методи ни дава пълна картина.
- Кога решихте, че сте попаднали на нещо изключително ?
- Могилата на Малтепе наистина е с впечатляващи размери. Диаметърът й е 140 метра и е била висока реално 26 метра. Ако направим изчисления, това означава, че около 89 хиляди кубика пръст са насипани в тази могила. Следователно става въпрос за участието на много хора, в гробницата са вложени много труд и много средства. Което означава, че вътре е положен много важен владетел.
Аз отначало бях наясно, че има гробница. В края на миналата година с наши специални методи я локализирах къде е разположена - в центъра на могилата, на кота 0. Даже изследванията показваха, че гробницата е висока някъде около 8 метра. Това бяха резултатите през октомври м.г. Тази година започнахме отново проучвания с електротомография с помощта на млади специалисти от Минно-геоложкия университет. С голяма точност те локализираха една аномалия на пет метра под върха на могилата. Аз по принцип, за разлика от много други колеги, могилите ги проучвам от върха надолу, къде с техник, къде на ръка, защото този метод не позволява никакво разрушаване на някакви артефакти.
- Какво беше необичайното при изследването на Малтепе ?
- Аномалията беше регистрирана от геофизиците на 5 метра дълбочина от върха, те я локализираха с абсолютна точност къде е. Оттам-нататък се установи, че ние откриваме нова гробница, изградена от тухли, с ломени камъни и хоросан. На практика останах доста озадачен, защото нито в българската, нито в тракийската погребални практики, като се започне от бронзовата епоха до края на римския период, при това нито в Гърция или Рим или някъде другаде, където хората са използвали могили, са откривани две гробници една върху друга. В случая в един етап ние мислехме, че сме попаднали точно на нещо такова. Тази гробница, която я регистрирахме миналата година, в основата на могилата и тази на върха.
И тъй като те съвпадаха в една ос, с моите млади колеги в екипа коментирахме, че няма да можем да проучим втората, ако не махнем горната. Обаче в един момент продължиха проучването и с архитект Даниела Стоянова коментирахме какъв е този феномен две гробници една върху друга. Не искахме и не можехме да допуснем, че това е една сграда, защото го имаше и този вариант. И двамата бяхме единодушни, че едва ли има 20 метра висока гробница. Оказа се обаче точно това, което е извън стандартите.
- Доколко е пострадала гробницата от иманярските набези ?
- Иманярският изкоп беше дълбок 9 метра и водеше надолу към центъра на могилата. Той е много широк- някъде към 15-20 метра, но е много стар. Може би е правен преди стотина години, тъй като той с времето беше почти запълнен от срутването. В резултат на този иманярски изкоп е разбит покривът на гробницата, ако наречем така най-горната малка пирамида. Тя е 7 на 7 с височина 2 метра. Южно от тази най-горна пирамида открихме три мраморни блока, всеки един от който тежи от порядъка на 600-700 кг, близо тон. Явно те са били избутани от иманярите. Ние ги вдигаме с багери и с колани. Установихме, че това са блокове, изсечени от мрамор, като с железни скоби се е извършвала хоризонтална връзка между тях. Т.е. те са представлявали постамент, който е бил върху покрива на гробницата. По средата му е имало някаква вдлъбнатина, в която е била монтирана най-вероятно статуя. Тя е била или на този, който е погребан, или на божеството, който той е почитал. Това обстоятелство само за себе си също е уникално, защото в много малко такива гробни съоръжения в света, главно на територията на Рим и на азиатските царства, са издигали такива статуи върху монументи от рода на мавзолеи.
Като имаме предвид, че съоръжението е 8 метра високо, върху което е стояла статуята на погребания владетел, можем да си представим за владетел от какъв ранг става въпрос.
- Вече стана ясно, че очаквате да откриете там римски император или тракийски цар ?
- В археологията законът е, че всичко се разбира последния ден преди свършването на разкопките. Така че, все още сме много далече.
Но могилата Малтепе наистина може да е гробница само на император или на тракийски владетел. Там не може да е положен общественик от управлението на Филипопол, тъй като тук говорим за римския период, 2-3 век преди Христа.
- Докъде сте стигнали в разкопките ?
- Ние сме разкрили само 8 метра от южната страна отгоре-надолу. Тя е строена с ломени камъни споени с хоросан, като през 5 метра има контрафорси от правоъгълни тухли и гранитни блокове. Явно по цялата гробница от външната страна фугите са декорирани и измазани с хоросан. Оттук-надолу за да стигнем основата на тази гробница, ние трябва да слезем още 12 метра на дълбочина, което е огромен труд и става бавно.
- Какво друго интересно установихте до момента ?
- Тази могила е била обградена с крепида, която е била дълга 450 метра. Така че тук имаме един огромен монумент, който е висок заедно със статуята 22-23 метра. Сега имаме 20 метра регистрирана висока сграда, защото върхът е разрушен от иманярите. Оградената с крепида статуя ясно показва, че това е някакъв гробен мемориал, който е бил на изключително висока почит. По външната периферия, където правихме разкопки миналата година, намерихме над 20 култови ями, които са правени точно с цел депониране на дарове и поклонения и извършване на възпоменателни ритуали за този, който е погребан вътре.
- Намерихте ли някакви артефакти в могилата до момента ?
- Факт са археологическите материали и артефакти, на базата на които се прави датировката. Вече при трета година разкопки, имаме открити някъде към 50 монети, глинени съдове и една бронзова фибула. В всички архологически материали се датират от средата на 3 век след Христа.
- Използваната строителна техника за направата на гробницата води ли до някакви изводи ?
- Използваната смес между тухли и камъни не е отправна точка. С нея не може да се датира, тъй като тя се появява през 1 век и се разпространява чак до пети век. И ако тръгнем оттук, че могилата е строена 3-и век, тогава не можем да говорим въобще за никакви тракийски царе, единствено за римски император, защото по това време одриското царство било вече отдавна ликвидирано. Тракия по това време се управлява от римски императори и от техните легати. При тази датировка може да се разсъждава, че монументалната гробница в Малтепе е принадлежала на император. И по-конкретно за някой от т. нар. войнишки императори, защото по това време те управляват.
Става въпрос за генерали, които ги издигат легионите. Те стават императори, принуждавайки сенатът да ги признае за такива.
Засега може да гадаем кой владетел е погребан в Малтепе. За Траян Деций се знае, че е убит със сина си до Абритус (днешен Разград), но не е ясно къде е погребан. Друг войнишки император от малко по-късно време е Галерий. Той е роден в Сердика и според някои историци е погребан там, но няма категорични писмени сведения за това. Трети римски венценосец, произхождащ от Илирия е Аврелиан. Той е убит в района на Византион, но за него също не се знае къде е положен.
- Колко пари ще са ви необходими, за да приключите обекта?
- Не винаги въпросът е в средствата. Пари не искам, искам подкрепа. Самите проучвания си имат своята методика, но главно ще продължим с нови електротомографски изследвания.
- Щяхте ли да се справите финансово, без подкрепата на държавата, която беше гарантирана при посещението в събота на премиера Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов?
- Важното е, че наистина Министерството на културата, Община Пловдив и държавата в лицето на премиера, веднага реагираха. Защото един такъв новооткрит гробен паметник или археологически обект, ще има и много голямо значение не само за българската, но и за световната археология. Да оставим разкопаването, но после и самата реставрация и превръщането му в туристически обект, това са трудоемки финансово обвързани дейности, които не са само по силата на една община.

Антония КЮМЮРДЖИЕВА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай