Частица от мощите на Свети Георги остава в Бургас

Частица от мощите на Свети Георги остава в Бургас | StandartNews.com

Сергей Михайлович Андронов е роден през 1971 г. в гр. Перм, Русия. Завършва висшето си образование през 1999г. в Московския държавен университет със специалност "Химична технология на органичните вещества". През 2002 г. преминава обучение по Федерална програма за подготовка на управленски кадри в Пермския държавен университет - специалност "Мениджмънт", а през 2003 г. повишава квалификацията си във Френския институт по нефта по специалностите "Технология на управлението" и "Международни нефтени пазари и икономика на нефтопреработката". Провежда стаж за ръководни кадри в компаниите UOP LLC, Илинойс, САЩ и ConocoPhillips, Хюстън, САЩ. От м. юни 2008 г. е председател на Управителния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"АД.

- Г-н Андронов, ръководството на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" ще изненада бургазлии с един много специален подарък за Гергьовден. Как възникна идеята да дарите на Бургас частица от светите мощи на Свети Георги Победоносец?

- Хилядолетната история на православното християнство е сложна и драматична. Първият си разцвет то намира във Византия. През 15 век обаче Византия е заличена като държава, с което сериозно са били застрашени неговите устои и съществуване. Своето ново голямо развитие православието намира в Русия, където изиграва много важна роля за обединението на нацията и превръщането й във велика сила. Но за да се случи всичко това, има една съществена предпоставка, на която нито в България, нито другаде се отдава достатъчният публичен акцент. Фактът, че православието в Русия е проникнало от България. Чрез славянската писменост, църковно-славянските книги и българските духовни лица. Дори първият руски митрополит е българинът Киприян. България е била основният мост, осигурил възраждането на православието в критични времена. Затова българите заслужават и историческото признание, и православните светини. Идеята и желанието да се дарят на град Бургас и неговите жители частица от мощите на светия великомъченик Георги Победоносец възникна между колеги при нашето незабравимо поклонничество в Светогорските манастири съвместно с представители на Балканското Атонско сдружение.
Балканското Атонско сдружение със своята дейност е допринесло много, по моя скромна преценка, за приобщаване на гражданите на България към духовната съкровищница, каквато се явява Света гора-Атон.
Какво имам предвид, когато казвам духовна съкровищница? Това са не само атонските светини, които членовете на сдружението са дарили на Българската православна църква и народ, като трите чудотворни светогорски Богородични икони. Сдружението в своята петгодишна дейност е организирало посещения на 800 младежи на Света гора-Атон и поклонения пред атонските светини.
При този досег със светинята, със светостта, при общуването с атонските монаси, при участие в манастирските богослужения, човек започва неусетно да се променя или най-малко да се стреми да стане по-добър. Това е мисията и делото на Балканското Атонско сдружение, към която ние станахме съпричастни.
На председателя Андрей Кристов от светогорската килия "Преображение Господне" е била предадена частица от мощите на светия великомъченик Георги Победоносец, за укрепване в молитвата.
В процеса на нашето сътрудничество възникна идеята и желанието да дарим съвместно тези честни мощи на всенародно почитания в България светец, на Бургаската духовна околия на Българската православна църква и по този начин те да станат достояние на всички граждани и гости на Бургас. Това ще е и малкият нематериален принос на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД съвместно с Балканското Атонско сдружение за добруването на града, под закрилата на светия великомъченик Георги Победоносец.

- Казахте нематериален принос за процъфтяването на Бургас, а има ли материален и в какво се изразява той?

- Нефтена компания ЛУКОЙЛ си остава социално отговорна компания и навсякъде, където извършва дейност, тя реализира различни благотворителни програми, което, разбира се, не заменя социалните функции на държавата, а ги допълва. Благотворителността трябва да е насочена към проекти, до които имат достъп максимален брой граждани и само по изключение към обособени социални групи. На тези принципи са изградени нашите дарителски инициативи в сътрудничество с нашите партньори - общините Бургас и Камено. Изразявам признателността си към кметствата за подкрепата, която оказват на инициативите ни. Средно годишно през последните 10 години сме отделяли по около 2,5 млн. лева за благотворителност, но не размерът е толкова от значение. Стойността е в това, че почти не се сещам за забележителност, която създава уникалността на Бургас, чиято реализация да не сме подкрепили: остров Света Анастасия, Природозащитен център "Пода", проекта "Велоград", археологически проект "Аквакалиде", зона за отдих полуостров Форос, дарения от нас Дом на културата на площад "Тройката" и редица вложения в полза на детския и младежки спорт и образование - модернизираните 6 детски градини и 9 училища в Бургас и Камено, изградените 3 детски и 5 спортни площадки.
Помагаме и за подобряването на пътната инфраструктура в региона. Подкрепихме ремонта на пътя Бургас - Твърдица, възстановихме моста в природозащитен център "Пода", дарихме 5 хил. тона битум за възстановяването на 26 км пътна мрежа в общините Бургас и Камено.
И през 2016 г. нашите усилия ще са насочени към най-перспективната част от населението. Дарението ни ще цели обновяване на две детски площадки в к-с Славейков, ремонт на училища в кв. Долно Езерово и централната градска част. С изграждането на 5 модерни детски площадки в гр. Камено, в с. Винарско и с. Черни връх ще се стремим да създадем условия за малчуганите, подобни на тези, на които се радват децата от Бургас.
Ще участваме и във възстановяването на централния градски храм "Св.св. Кирил и Методий", за да може той отново да посреща православните християни.

- А каква е социалната политика на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" към неговите работници?

- С грижа и отговорност се отнасяме към нашия персонал - единен екип от съмишленици, концентриран върху резултатите от дейността. Поддържаме висока мотивация в колектива с благоприятна работна атмосфера, съвременни условия на труд и социална стабилност на работещите и техните семейства. Гордеем се, че текучеството е сведено да минимум. Като работодател ние създаваме условия и възможности за повишаване на професионалната квалификация и знанията на нашите служители. Нашите работни места са сред най-желаните в региона. Факт е, че през текущата година планираме да назначим 30 нови работника и за обявения прием има над 300 кандидати.

- Оптимист ли сте за бъдещето на нефтената индустрия?

- Последните няколко години бяха неблагоприятни за европейското нефтопреработване. В същото време в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД бяха инвестирани огромни средства за завършване на неговото технологично обновление. Инвестициите целяха достигането на дългосрочни конкурентни преимущества. Разчитайки и на екипа професионалисти, с който работя, аз съм оптимист и очаквам значително по-добри икономически резултати, които ще се отразят положително на икономическите показатели на нашето предприятие, на икономиката на Република България и ще ни дадат допълнителни възможности за участие в обществено полезни проекти.
Използвайки случая, бих искал да поздравя читателите на вестник "Стандарт", съгражданите ни от Бургас и Камено и всички нефтохимици с Великденските празници и Деня на Свети Георги Победоносец с пожелание за здраве, сили, вяра в успеха на добрите дела, в които са съпричастни, и смелост да ги завършват!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай