Човек може да бъде щастлив и с шепа ориз

Полуграмотни фолкаджии вземат по 1000 лева, а талантливи писатели не могат да си платят тока

Човек може да бъде щастлив и с шепа ориз | StandartNews.com

- Г-н Терзийски, всеки ден виждаме хора, които се палят или заплашват да го направят. Какво казва психиатърът във вас за ставащото?
- Не бих казал, че всеки ден виждам хора, които се палят или заплашват да го направят. По-скоро виждам хора, които си купуват коли, скъпи дрехи. Виждам хора, които седят с часове в кафенета и ресторанти. Също така със съжаление виждам и възрастни, които събират парчета хляб от кофите за боклук, както виждам и деца, които просят, а изпросените пари дават на господарите си, които карат скъпи автомобили. Виждам и проститутки, които взимат по 3000 лева на сеанс - и определено не остават без клиенти, както и такива, които се продават за 15 лева. Виждам доста често полуграмотни фолк певци, които взимат на участие в кой да е български град по 10 000 лева, и гениални писатели, които не могат да си платят тока. Има най-различни хора.
Казвам ви - хиляда пъти по-честа гледка от самозапалващите се е гледката на мадами със силиконови устни и гърди, които си купуват ботуши за по 1800 лева. Така че - внимателно с тези самозапалвания!
- За жалост лошите новини се разчуват първи...
- България е с население 7 300 000. Което, от една страна, е малко... Но от друга - я се опитайте да преброите до 7 300 000! Така че - нека не ставаме роби на евтините суперлативи и на тъпите сензации. На децата даже е ясно, че медиите просто печелят аудитория, като хипертиражират и свръхпреувеличават. И то - винаги лошите новини! Защото както ни е известно от медийните науки - само те са истински! Никой уважаващ себе си новинар не би тръгнал да отразява, че някой лекар е спасил някого от изгаряне. Или от инфаркт. А това се случва всеки ден. Всеки ден хиляди лекари в България спасяват десетки хиляди животи. Някой да е показал това по телевизията?
- Обвинявате в черногледство, така ли?
- То е удобна позиция. На хитрия, безотговорния, жалкия и глупав човек. Да живееш, оплаквайки се и очаквайки някой да ти реши проблемите, е много удобно! Да си клиент, в смисъл - консуматор, зависим от системата човек и очакващ наготово от държавата, обществото или някой друг да му реши проблемите, е доста хитро! Нали така? А всички ние станахме доста добри клиенти!

Изпитвам тъга, скръб и болка

от факта, че някои българи не издържат и се самозапалват. Но те - помнете - са пет или шест човека. От сърдечни заболявания, причинени от препиване, преяждане и препушване, умират всеки ден десет пъти по толкова. И само някой да посмее да ми каже, че хората препиват и преяждат от мъка и безизходица! Ако е така - защо не препиват и преяждат от безизходица в Сомалия или в Южен Судан? Където повечето граждани живеят с толкова вода на ден, колкото изразходва един българин само докато си мие зъбите! Моля ви се! Да не бъдем деца, които виждат само пъпа си! И още нещо - в България циганите са като цяло много по-бедни от българите. Но тях никой не ги пита как живеят? От бедността се оплакват не най-бедните, а най-наглите.
- Какво да правим?
- Страдам за тия - обезсърчени и най-бедни българи, които се чувстват в безизходица. И на тях ще кажа... Не, не само на тях, а на всички българи: "Четете Библията! Не мизерните социални помощи и лайната, които ви пробутва държавата, ще ви спасят - а четенето на Библията! Не материалните помощи, а духовното извисяване! Просто четете Библията! А там Спасителя казва: И не мислете за утрешния ден и не се грижете ни какво ще ядете, ни какво ще облечете... Живейте без грижа - като птичките божии! Човек може да живее щастливо и с шепа ориз. И ако някой мисли, че прекалявам - да дойде и да види - аз го правя.
- Как трябва да говорим, за да изчезне темата за "живите факли"?
- Всекидневието на живите факли е раздухано от медиите. Наистина - случиха се няколко ужасни самоубийства. Но помнете - самоубийства - включително и ужасни - винаги е имало. Винаги! Първото самоубийство сега просто отхлупи казана с клокочещи страсти и даде пример за няколко други. Мъка изпитвам заради тези нещастни хора и роднините им. Но сензацията, в която медиите превърнаха тези злощастни случки... Това е по-скоро безобразие. Удобен начин да се създава масова психоза. А хората, овладени от нея, могат лесно да бъдат накарани да купуват разни неща и да гласуват за разни хора. Искам да видя медии, които публикуват поезия и пишат за положителните неща - които както сега, така и винаги - са били толкова, колкото са и отрицателните. И помнете - всичко зависи от гледната точка.

Да си песимист - означава да си инфантилен

Надявам се - всеки възрастен човек знае, че всички един ден ще умрем, и то - с болка и мъка - но само глупакът вдига шум и вопли до небесата заради това.
Не искам да кажа, че животът ни е розов. Но да го изкараме черен, е тъпо и жалко. Все едно на болен от грип човек (каквито сме ние сега) да му повтаряш, че е болен от рак и ще умре.
- Нарастват ли самоубийствата във време на криза? И на какво са симптом - на болно общество или и на нещо друго?
- Напротив - по време на истинска криза хората се мобилизират и инстинктът за самосъхранение си казва думата. И обратното - в свръхподредени общества самоубийствата са относително по-чести. Така е да кажем традиционно в Скандинавия. Там и алкохолизмът, и депресиите, и самоубийствата са повече от всякъде другаде. Примерно Унгария отдавна има много високо ниво на самоубийствата. А е страна с висок стандарт и добро общество. А пък самоубийствата сред извънредно бедно живеещите масаи в Източна Африка са голяма рядкост!

Масаите нямат даже препарати за миене на чинии

Нямат и чинии, а само кратунки. И ги мият с кравешка урина. Криза? Хм, не. Такава им е традицията. Но не се самоубиват. Разбирате ли?

- Какво казаха и какво не казаха протестите?
- Протестите не казаха нищо. Хората бяха гневни на това, че токът им стана много скъп. Някой нарочно им го направи много скъп, за да станат те гневни. Именно от това. И после в движение трябваше да измислят и някакви по-кардинални причини. Но такива не се намериха. Хората по принцип са недоволни от факта, че не живеят, както би им се искало. В обществото цари хаос и несигурност. И най-вече - пълен крах на ценностите. Хората заживяха с основна и ужасна ценност - богатството. Парица е царица! И защото в същото време никой не е толкова богат, колкото му се ще - хората се отчаяха! Би трябвало да протестираме срещу себе си! За това че сме безнадеждно впити в консумацията и загърбили духа. Казах ви - когато да си "богат", "осигурен", "атрактивен","мобилен", "успешен", "реализиран", "компетентен", "задоволен" - е по-важно от това да си добър, благ, смирен, човеколюбив, трудолюбив, самоотвержен, невъзмутим, кротък, всеопрощаващ - значи работата е зле... Така че - да протестираме срещу себе си.
- Кои са всъщност интелектуалците? И кой може да бъде движещата сила на онова, което става? Ще бъде ли излъган отново българинът?
- Ха-ха... Интелектуалци... Българинът? Кой българин? Аз съм българин, а не искам да бъда излъган. И затова няма да бъда излъган. И именно затова ще се вгледам в себе си. Не можеш да излъжеш зрял, просветлен и осъзнат човек. Лъжат се тия, които се занимават с политика и мислят, че тя ще им донесе разбиране за нещата. Ще се уча да искам по-малко и да съм доволен от това, което имам - ще опознавам себе си и природата, ще се самоусъвършенствам - четейки и живеейки. И така няма да бъда излъган.

Четете Библията, четете Толстой, четете Буда

Четете Махатма Ганди и за почивка - слушайте песните на Джон Ленън. И така няма да бъдете измамени по никакъв начин. Излъган е тоя, който със зинала уста слуша глупавите лъжци. На дребно.
- Би ли ви изкушило ставащото днес за нова книга? И кое точно в него провокира писателя?
- Да. Именно ставащото днес ме изкушава да напиша книга! Но не си въобразявайте, че днес става само това, което пишат драскачите по вестниците и казват бърборковците по телевизията. Днес примерно едно момче целуна едно момиче. И с тоя съвършен акт започна най-великата любов на света. Каквато е всяка любов. И от това по-важно няма. Така че - аз ще пиша за събитията от днес!

Калин Терзийски е роден на 22 март 1970 г. в София. Завършил е Националната природоматематическа гимназия. Записва медицина във Висшия медицински институт, където завършва през 1996 г., след което специализира психиатрия до 2000 г. По това време работи като дърводелец, анкетьор, санитар и медицинска сестра. След това е психиатър във втората по големина психиатрия в България - Държавна психиатрична болница "Свети Иван Рилски" в кв. Курило. Успоредно с това да пише за списанията "SAX", "Егоист", "Клуб М", "Ева", "Едно", "Night life" и други. През 2000 г. напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Работи като сценарист в телевизии и радиа. От 1996-а до 2010-а твори за "Квартал", "Лица", "Каналето", "Досиетата Хъ", "Шаш", "Пълна лудница". В периода 2009-2012 г. Калин Терзийски издаде шест книги, които веднага се превърнаха в хитове в бг литературата. Това са "Имен ден за добрия човек", "Любовта на 35-годишната жена", "Има ли кой да ви обича" (получил европейската награда за литература, 2011г.), "Лудост", "Алкохол" и "Войник".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай