Декемврийските сметки за ток до 20% по-високи

Декемврийските сметки за ток  до 20% по-високи | StandartNews.com

 

Оставяйте климатикът да работи на ниска мощност, когато не сте вкъщи, съветва Петър Костадинов


Петър Костадинов е ръководител отдел „Комуникации" на EVN. Попитахме го как ще се отразят студовете на сметките ни за ток и как да пестим електричество.

- Господин Костадинов, предвид полярният студ и голямото потребление на електричество, колко по-високи сметки за ток да очакват потребителите?
- Това, което потребляваме последните две седмици и сега, ще се плаща през февруари. Конкретните данни ще бъдат ясни тогава, но за всички е ясно, че в момента се потребява най-много електроенергия през годината. Системата използва рекордни количества енергия на национално ниво. Вчера (във вторник – бел.ред.) в мрежата на EVN в Югоизточна България също е отбелязан рекорд по потребление – над 2 000 мегавата. Тези високи стойности няма как да не се отразят на фактурите. Не се наемам да прогнозирам в проценти, защото не е свършил отчетният период, но със сигурност това ще бъдат едни от най-високите сметки през цялата година. По принцип зимните сметки са най-високи, защото тогава се ползва електроенергия за отопление. Хората стоят най-мното вкъщи, не се излиза особено навън. А като добавим и това, че има много ученици, които си стоят у дома заради грипните и други ваканции, това означава, че за тях е нужно да се осигури топлина. Т.е. работят климатици и всякакъв вид други електроуреди. За съжаление, в България, особено в големите градове, където няма топлофикация или газификацията е все още малка, електроенергията е основният начин за отопление. А тя е най-скъпа. Така че всички тези фактори съвкупно дават по-високи фактури през зимата.
- Вече са излезли фактурите за декември. Те какво показват?
- От днес  започват да се плащат декемврийските фактури на EVN. Данните за декември показват, че и консумацията, и средната фактура, са по-високи в сравнение с декември 2015 г. Говорим за стойности от порядъка между 15-20% на средната фактура. Правя уточнението, че всеки клиент индивидуално потребява и трудно това може да се съотнесе към всяка една фактура. Тенденцията обаче е за по-високи фактури спрямо една година по-рано. През изминалия декември температурите бяха по-ниски спрямо декември 2015 г. Това всъщност винаги е основният фактор – студено ли е навън, потребява се повече и фактурата скача. Няма друг фактор, който да влияе на сметките. Значение има и това колко домът ни е добре изолиран. Ако губим 50% от топлината през стари прозорци, очевидно ще потребяваме повече и повече ще плащаме.

Зависи и дали в съседните на нашия дом апартаменти живеят хора

- ако те са студени, ще ви поглъщат топлината.
Но да се върнем на декемврийските фактури. От тях се вижда, че 60% от клиентите имат потребление до 300 киловатчаса, но е по-голяма групата на клиентите, които имат потребление между 300 и 1000 киловатчаса. Там е по-голямата девиация и средната фактура за декември 2016 г. е 100 лева. Има и клиенти с потребление над 1000 киловатчаса. Средната фактура за всички групи е 65 лв., може за някои да е по-висока или по-ниска. Това, за което винаги призоваваме клиентите, е, когато си получат фактурата, да си видят отчетния период, за да си направят сметка дали са били или не вкъщи. Отчитането, както обявихме, си е в рамките на 31 дни. Но през последните няколко дни заради невъзможност за достъп до елекромерите, предимно в села и отдалечени места, отчитането не беше направено навреме. Затова е възможно еднократно да бъде увеличен или намален периодът на отчитане. Освен това
всеки клиент, който прецени, че в момента не може да си плати сметката, може да се обърне към EVN за намиране на решение като план за разсрочено плащане.
- Ако някой клиент не е съгласен с получената фактура, какво може да направи?
- Първото, което трябва да направи, е да се обади и да каже, че не е съгласен и ще бъде направена проверка. Първо се прави счетоводна такава, вижда се отчетеният период. Ако има необходимост, се проверява и електромерът как е отчетен, как функционира. В крайни случаи, ако клиентът държи, се прави и метрологична проверка. Той се сваля в безшевна торба, за да е запечан и да нямаме достъп до него, изпраща се в лаборатория, която не е на EVN. Прави се проверка, сравняват се показанията. Имало е случаи, когато се оказва, че електромерът е имал някакви отклонения. Тогава фактурата се коригира.
- Каква е ситуацията в момента – има ли ваши клиенти без ток, къде са най-големите проблеми?
- Към днешна дата ситуацията в Югоизточна България е спокойна, не е кризисна. Имаме райони, в които през последното денонощие имаше повече аварии – в Бургаска област, в района на Странджа. Там все още има 15 села, където се работи за отстраняване на проблемите. В Ямболско също имахме няколко села, които бяха без захранване, но като цяло обстановката при нас бе спокойна през изминалото денонощие и успяваме да подсигурим захранването.
- За колко време средно успявате да отстраните повредите?
- Всичко зависи от това дали може да достигне наш екип до електропровода. Ако има метър и половина преспи и дори аварийна техника не може да мине, това удължава времето за отстраняване на аварията. В тези случаи много си личи това, което започнахме да правим активно през последните три години – да вкарваме въздушните електропроводи под земята. Там, където това е направено и те са вкопани, нямаме аварии. В Родопите, след кризисната ситуация преди две години с една буря,

вкарахме 30 км далекопроводи под земята, още 30 км в района на Харманли и Елхово

и там няма проблеми. Където има аварии, става дума за въздушни електропроводи, които лошото време поврежда.
- Какъв е вашият съвет – как клиентите могат да пестят електроенергия и съответно да имат по-ниски сметки?
- Първо, важно е да се постигне балансът между разумното ползване на електроенергия и поддържането на определен комфорт. Не е въпросът цялото семейство да седи в една стая, за да пести ток, макар че има и такива крайни мерки. Трябва да се обърне внимание какви са ни уредите, които ползваме – дали са енергийноефективни, дали жилището ни е достатъчно изолирано. Важно е също така кога и как употребяваме ток. Ако ни няма по цял ден в жилището и се върнем в 20 часа и пуснем трите климатика на максимална мощност, защото така си мислим, че ще стане по-топло, това не е особено разумна тактика. Има опасност да претоварим вътрешната инсталация на блока и второ, климатикът няма да работи ефективно. Жилището няма да се стопли толкова бързо, а ще потребляваме много електоенергия. По-разумно е да се поддържа продължителна работа на климатика на невисока температура. Така е по-комфортно за нас, а и по-равномерно и ефективно работи самата машина. Значение имат и чисто поведенческите мерки. Можем, когато готвим, да използваме остатъчна енергия от фурната и да я изключваме 10-15 минути преди времето, когато смятаме, че ястието е сготвено. Можем

да използваме и тенджери, които са с диаметъра на котлона

защото ако е по-голяма, котлонът ще трябва да наваксва и да гори повече ток. Не трябва да се поставят радиатори близо до хладилници, не бива да се покриват радиаторите, особено ако са електрически, за да ги използваме за сушилня. Помага и да се сменят крушките с енергоспестяващи. От три години EVN предлага енергийно изследване на дома чрез термографско заснемане със специална инфрачервена камера. Тя външно изглежда като един по-голям фотоапарат и заснема жилището. Получават се цветни снимки на имота, от които се вижда откъде ви изтича топлината от жилището. Така човек знае къде трябва да си ремонтира жилището, за да спре това изтичане. Невинаги е задължително да се изолира абсолютно цялото жилище, може да се уплътнят два прозореца, така че домът да запазва топлината. След заснемането на жилището се предоставя подробен снимков материал и препоръки какво трябва да се направи. Подобна услуга могат да получат и хора, които не са клиенти на EVN. Тя се предлага през зимата, защото тогава има външни разлики и се виждат загубите на енергия.
- Смятате ли, че българите имат култура да пестят енергия, вода и т.н.?
- Мога да коментирам на базата на това, че от 2009 г. ние имаме програма в училищата за енергийни уроци. Има няколко хиляди деца, които са преминали енергийно обучение от EVN в 67 училища в Югоизточна България. Обратната ни връзка от родителите показва, че

децата започват да им се карат, че възрастните не угасят осветлението

когато не са в стаята, когато не са затворили добре хладилника. Така че културата в тази насока започва от малките. Те се впечатляват, имат време да осмислят наученото и видяното и започват да правят забележка на родителите си да бъдат енергийно ефективни. Надяваме се след време усилията ни за подобни енергийни уроци да дадат ефект при тези деца, когато пораснат и започнат те да плащат енергийните разходи. Много важна също така е и дисциплината. Всеки осъзнава необходимостта да бъде енергийно ефективен или да не си хвърля отпадъците през прозореца на колата, но е въпрос на самодисциплина и убеденост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай